Volle botsbaan op tweede Hengelose kermismis

VideoHENGELO - Niks mis met een mis op de kermis. „Ze horen van oudsher bij elkaar en het is goed om het woord van Christus ook buiten de muren van onze vertrouwde basiliek te laten horen.” 

Zelden krijgt het contrast van uitbundig aards vertier en de verstilde bezinning op het leven duidelijker vorm dan hier, op de botsautobaan van Martin Speelman (54).

Voor de tweede keer heeft hij deze zondag zijn ‘Star Drive Autoscooter’ uitgeleend aan pastoor Marc Oortman van de Goede Herder Parochie. Twee jaar geleden was de primeur. Toen regende  het en was de belangstelling minder groot dan op deze warme eerste  zondagmorgen van de herfst. 

Voor pastoor Oortman voelt de kermis niet als een ongemakkelijke plek voor de Heilige Mis: „Ze horen van oudsher bij elkaar en het is goed om het woord van Christus ook buiten de muren van onze vertrouwde basiliek te laten horen.”  

Moord

De kermisexploitant uit Hoogezand is geraakt door de woorden van Oortman, die in de mis stilstond bij de moord deze week op advocaat Derk Wiersum. Oortman was lange tijd zelf advocaat, voordat hij koos voor het priesterschap. De ‘geldduivel’ drijft volgens hem  sommige mensen zo ver, dat ze nietsontziend door het leven gaan en al het goede uit het oog verliezen.”

Candlenight

De kermis-mis was niet de enige bijzondere activiteit die de parochie tijdens de jaarlijkse Lambertuskermis hield. Zaterdagavond bezochten vele honderden kermisbezoekers  ook even de basiliek in de Enschedesestraat, waar tussen 19.00 en 23.30 uur tijdens Candlenight een kaarsje kon worden opgestoken.

Na de Heilige Mis, wachtte pastoor Oortman nog een taak.  Op een tijdelijk terrasje in het nieuwe parkje voor de basiliek verkocht hij samen met andere parochianen taart en ander gebak ten bate van de Stichting Noodfonds Hengelo. Mét een door de pastoor zelf gebakken taart.

Kermismis, zondaochtend voor de tweede keer in Hengelo tussen de botsautootjes.
Volledig scherm
Kermismis, zondaochtend voor de tweede keer in Hengelo tussen de botsautootjes. © Lenneke Lingmont
Pastoor Marc Oortman en misdienaren op de botsautobaan.
Volledig scherm
Pastoor Marc Oortman en misdienaren op de botsautobaan. © Lenneke Lingmont

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.