Volledig scherm

Enquête vuurwerk: meerderheid Enschede tegen vuurwerkverbod

Vuurwerk EnschedeENSCHEDE Ruim 4.000 mensen namen de moeite om hun licht te schijnen over het vuurwerkbeleid van Enschede. Via een enquête van TC Tubantia en TV Enschede FM reageerden zij op verschillende vragen en stellingen rondom het afsteken van vuurwerk door consumenten. Volgende week zaterdag komen zeshonderd geselecteerde Enschedeërs bij elkaar om over het vuurwerkbeleid te praten. Hieronder alvast onze resultaten.

Dat het afsteken van vuurwerk in Enschede een gevoelige discussie is, blijkt wel uit de resultaten van de vragenlijst. Zowel voorstanders als tegenstanders van vuurwerk worden sterk vertegenwoordigd. Maar dat betekent dat ook de meningen verdeeld zijn, of het nu gaat om sentimenten rond de vuurwerkramp of ervaringen van vuurwerkoverlast.

Een meerderheid van de respondenten geeft aan overlast te ervaren van vuurwerk. Bekijk hieronder een overzicht per wijk.

Overlast per wijk

Ondanks de uitgesproken nadelen (slachtoffers, rotzooi, angstige dieren, illegaal vuurwerk, etc.) is traditie voor veel Enschedeërs belangrijk. Meer dan de helft van de respondenten is tegen een algeheel vuurwerkverbod. Vuurwerkvrije zones krijgen de steun van 63 procent, maar dat roept gelijk de vraag op of deze zones wel te handhaven zijn.


Opvallend is dat slechts een op de drie deelnemers aangeeft zelf vuurwerk af te steken. Een meerderheid geeft zelfs geen cent aan vuurwerk uit. Grote vuurwerkfanaten zijn er, maar spaarzaam. Slechts 3 procent geeft meer dan 500 euro per jaar uit aan vuurwerk.

Het stadsdebat moet uiteindelijk leiden tot het eerste burgerbesluit van Nederland. Maar vinden inwoners het eigenlijk wel hun taak om hier een beslissing over te nemen? Dat vroegen we ook in de vragenlijst. Een kleine minderheid (47 procent) vindt het een goede zet, terwijl 43 procent van de respondenten het onzinnig vindt om over te praten of het een verantwoordelijkheid van de gemeenteraad vindt. De rest denkt dat er hoe dank ook niets verandert.

Zie ook: Enschedeërs bepalen zelf hoe stad omgaat met vuurwerk

Reageren? Mail naar enschede@tctubantia.nl.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.