Commercieel directeur Bert Bodde en hoofdredacteur Martha Riemsma
Volledig scherm
Commercieel directeur Bert Bodde en hoofdredacteur Martha Riemsma © Frans Nikkels

De Twentsche Courant Tubantia: ‘Onze journalistiek doet er toe in Twente’

Over OnsOver Ons – In 1996 schoven de redacteuren van de Twentsche Courant en die van het Dagblad Tubantia de bureaus tegen elkaar. Journalisten die elkaar jaren de loef afstaken werden collega’s. Zes jaar eerder waren beide kranten al met de dagbladen van uitgeverij Kluwer (Deventer Dagblad) in één uitgeverij ondergebracht, de Overijsselse Dagbladen Combinatie (ODC).

Made in Twente
Naam: De Twentsche Courant Tubantia
Activiteit: uitgeven van dag- en weekbladen en exploitatie van website
Opgericht: 1844
Werknemers: 140
Omzet: 40 miljoen euro

Verleden

Er zouden nog twee grote fusies volgen: in 1992 werden de ODC-kranten ingebracht in een fusie met Wegener in Apeldoorn, eveneens een uitgever van regionale kranten. En Wegener werd in 2015 weer eigendom van De Persgroep Nederland, waartoe onder meer het Algemeen Dagblad, de Volkskrant en Trouw behoren.

Daarvan had uitgever J.T. Sommer in 1844 geen weet toen hij de Twentsche Courant voor het eerst in Almelo liet verschijnen, vier pagina’s ‘dik’. Aanvankelijk één keer per week en vanaf 1870 als nieuwsblad twee keer per week. De Enschedese Tubantia. Volkscourant voor Twenthe dateert van 1872. Uitgever M.J. van der Loeff maakte er veertig jaar later een dagblad van, vanaf 1912 verscheen Tubantia zes dagen per week. Meer dan een eeuw beconcurreerden beide Twentse dagbladen elkaar, maar ze bleken uiteindelijk te klein om zelfstandig te overleven in het snel veranderende medialandschap.

Heden

De betaalde oplage van kranten daalt al jaren, ook die van De Twentsche Courant Tubantia. „Toch is ons bereik groter dan ooit tevoren”, zegt hoofdredacteur Martha Riemsma (42). „Dat komt door het bereik online dat we kunnen optellen bij de lezers die we met onze 80.000 kranten bereiken. Onze krant wordt dagelijks gemiddeld door 2,3 persoon gelezen en de website door gemiddeld 175.000 ‘unieke bezoekers’ bezocht. De overlap van 25 procent met onze dagbladabonnees meegerekend kom je uit op een dagbereik van bijna 320.000 mensen. We hebben online een heel nieuwe lezersgroep aangeboord. Maar welk platform we ook bedienen, het gaat uiteindelijk om goede journalistiek. We wonnen de laatste jaren prijzen met onze journalistiek en doen er toe in Twente. Daar ben ik trots op.”

Ze noemt de ontwikkelingen van de laatste vijf jaren ‘bijna revolutionair’. „We begonnen aan een nieuw tijdperk, een grote transitie. Van onze verslaggevers verwachten we dat ze zowel voor de krant als de website schrijven en waar mogelijk ook video’s maken voor onze site. Die video’s worden dagelijks tussen de 50.000 en 75.000 keer bekeken.”

De kunst is volgens Riemsma om geld te verdienen met de website. „Een deel van de berichten op onze site is ‘premium’ en kan alleen gelezen worden door betalende abonnees. Het kost 5 euro per maand om alle artikelen op onze app te lezen. Die digitale abonnees hebben ook toegang tot Topics, waarop de beste artikelen uit de Volkskrant, Trouw en Het Parool staan. We kunnen niet alles gratis weggeven, want goede journalistiek kost geld.”

De centrale redactie van De Twentsche Courant Tubantia in het monumentale Balengebouw
Volledig scherm
De centrale redactie van De Twentsche Courant Tubantia in het monumentale Balengebouw © Frans Nikkels

Toekomst

Verdwijnt de gedrukte krant op termijn? Commercieel directeur Bert Bodde (53) gelooft daar niets van. „Maar het internet wordt wel steeds belangrijker.” De advertentie-inkomsten daalden al tien jaar, maar volgens Bodde is dat verlies vorig jaar voor het eerst gecompenseerd door de groei aan online-inkomsten. Bodde: „Dat was een omslag. Data is het nieuwe goud. Het stelt ons in staat gericht te adverteren. Wil een klant bijvoorbeeld alleen mannen tussen de 40 en 50 jaar bereiken en daarvoor betalen, dan kan dat.”

Object

De centrale redactie van De Twentsche Courant Tubantia is sinds september 2017 gehuisvest in het Balengebouw op Roombeek in Enschede. Sinds kort is op de eerste verdieping daarvan de uit 1938 daterende granieten plaquette aangebracht met de beeltenissen van Tubantia-oprichter Matthias J. van der Loeff (1845-1901) en zijn zoon en opvolger Jacob H. van der Loeff (1878-1928). De uitgeverij werd in de jaren 30 van de vorige eeuw overgenomen door Tinus Houwert, die later werd opgevolgd door zoon Chris Houwert en vervolgens door kleinzoon Jan Houwert.

Bekijk hier het dossier met alle verhalen rondom 175 jaar Twentse krant

Plaquette met oprichter van Tubantia en zijn zoon
Volledig scherm
Plaquette met oprichter van Tubantia en zijn zoon © Frans Nikkels
Het Balengebouw in Roombeek biedt onderdak aan de commerciële afdeling en een deel van de redactie
Volledig scherm
Het Balengebouw in Roombeek biedt onderdak aan de commerciële afdeling en een deel van de redactie © Frans Nikkels
  1. Fotojournalist Carlo ter Ellen: ‘Hier moet een goede foto aan voldoen’
    Achter de Schermen

    Fotojourna­list Carlo ter Ellen: ‘Hier moet een goede foto aan vol­doen’

    ENSCHEDE - Elke dag opnieuw gaan fotografen van Tubantia op pad om voor de lezers vast te leggen wat er in de regio gebeurt. Per jaar coveren ze ruim 10.000 onderwerpen. Waar moet een goede foto aan voldoen? Worden er weleens foto’s door de krant geweigerd? En welke rol speelt ethiek eigenlijk bij fotografie? Carlo ter Ellen, coördinator beeld en fotojournalist bij Tubantia, geeft uitleg over het fotobeleid.