Volledig scherm
© Carlo ter Ellen DTCT

Lezers over 175 jaar TC Tubantia: ‘Dag zonder krant kan ik me niet voorstellen’

interviewInterview – In over ons geven wij de lezer een kijkje achter de schermen bij Tubantia. Verslaggevers en redacteuren vertellen meer over hun werk. Maar ook delen trouwe abonnees en lezers hun herinneringen en meningen over de krant. ,,Ik kan mij een dag zonder krant niet voorstellen.”

Swanet Vink (61), Hengelo

,,Mijn man en ik zijn in 1978 in Twente komen wonen en we hebben direct een regionale krant genomen, Hengelo’s Dagblad. Vooral voor het lokale nieuws. We kwamen uit een vrij protestantse omgeving en wisten niet wat ons overkwam toen we in de maandagkrant lazen dat Sinterklaas op een bruin paard ’s zondags met fanfare en al zijn intocht in onze wijk had gemaakt. We zijn sindsdien enkele keren een langere periode weggeweest als mijn man werd gedetacheerd. Amerika, Paraguay en kort geleden nog een paar maanden doordeweeks in Den Helder. Waar we ook zaten, we hadden altijd een abonnement op de lokale krant, om op de hoogte te blijven wat zich in onze woonomgeving afspeelt.” 

Swanet Vink (61)
Volledig scherm
Swanet Vink (61) © Carlo ter Ellen DTCT

Jan Egberts (79), Hengelo

Jan Egberts woont sinds tien jaar weer in Hengelo. „Ik kom oorspronkelijk uit Almelo, ben opgegroeid in Wierden en daarna jaren weggeweest uit Twente. Sinds 10 jaar woon ik met mijn vrouw in Hengelo en om er weer een beetje ‘in te komen‘ ben ik de Twentsche Courant Tubantia weer gaan lezen.” Dat doet hij met het grootste plezier. Sterker: het is het vertrouwde begin van de dag. „Het eerste wat ik doe is die krant pakken, kijken of er nog wat in de buurt is gebeurd. Ik lees de krant voor het regionale nieuws. Voor de analyses en zo lees ik het NRC, een prima combinatie vind ik dat. Ik hou van kranten, ben geen boeken-lezer. Dus een dag zonder de TC Tubantia kan ik me niet voorstellen, het hoort erbij.”  

Jan Egberts (79)
Volledig scherm
Jan Egberts (79) © Carlo ter Ellen DTCT

Rudi Theunissen (61), Hengelo

,,Ik weet niet meer wanneer ik abonnee ben geworden, ik denk zo’n 25 jaar geleden. Toen ik stadsdeelmanager bij de gemeente Hengelo was, bepaalde de krant vaak mijn agenda voor die dag. Er stond altijd wel iets in over een kwestie die in deze of gene buurt speelde. Daar kon ik dan op inspringen en in contact treden met de bewoners. Dat is nu nog zo. Ik heb mijn eigen bedrijf op het gebied van burgerparticipatie en haal op dat gebied veel dingen uit de krant. Ik sta elke dag om kwart voor zeven op om hem snel even door te lezen. Toos & Henk vind ik geweldig, de column van André Manuel ook.”  

Rudi Theunissen (61)
Volledig scherm
Rudi Theunissen (61) © Carlo ter Ellen DTCT

Hugo Olde Olthof (48), eigenaar Olde Olthof Autoruiten in Harbrinkhoek

“Ik kan me niet anders herinneren dan dat ik de krant lees. Thuis lazen we vroeger De Twentsche Courant. Toen ik op mezelf ging wonen, nam ik een abonnement en dat is altijd zo gebleven. Het eerst lees ik de pagina Tubbergen. En dan de rest van de krant van voor naar achter. Een pagina voor Tubbergen is genoeg. Zo veel spectaculairs gebeurt hier niet. Artikelen over de miljoenen schuld van FC Twente lees ik graag en hetzelfde geldt voor het schandaal met de subsidie aan Lithium Werks. En nu het nieuws over Soweco. Omdat ik de krant altijd meeneem naar de zaak, bepaalt Tubantia vaak het gesprek bij ons in de kantine. Op maandag heb ik de krant snel uit, sport sla ik over.”

Hugo Olde Olthof (48)
Volledig scherm
Hugo Olde Olthof (48) © Carlo ter Ellen DTCT

Tonny Wessels (68), Denekamp

„We zijn abonnee sinds 1975, mijn vrouw en ik, we kregen toen de Twentsche Courant. Eerst in Vasse en vervolgens in Denekamp, waar ik nog steeds woon. Nu is dat dus De Twentsche Courant Tubantia. In Enschede, op de zaak (Wessels bestiert daar een autowascentrum met shop, red.) krijgen we de krant ook, maar dan de Enschedese editie. Ik wil ook weten wat er in de stad gebeurt we al sinds het begin van de jaren 80 ons eigen bedrijf hebben en waar mijn klanten zitten.’’

„Ik kan niet zonder krant. Ik sta heel vroeg op, zo rond zes uur, half zeven. Dan zet ik een kopje thee en smeer een boterham met roggebrood en kaas; ik lees dan in alle rust heel vroeg een half uurtje de krant. Dat is toch wel mijn ultieme geluksmomentje, ieder dag weer. Ik zou de krant niet op zo’n klein dingetje, de mobiele telefoon, kunnen lezen. Veel mensen doen dat, maar ik vind het niks. Een krant moet je voor je hebben en voelen.”

„De sport en dan vooral over voetbal lees ik het eerst, altijd en iedere dag. Eigenlijk lees ik daarom de krant van achteren naar voren. Omdat de sport meestal achterin de krant ligt. Vooral over FC Twente wil ik alles weten. Ik heb zo ongeveer vanaf het begin van de club een jaarkaart gehad. Daar ben ik mee gestopt toen die vent met dat haar er zat, Verbeek, ja. Sinds dat seizoen ga ik niet meer. Maar ik lees nog steeds alles over Twente, het blijft mijn club.”

Tonny Wessels (68)
Volledig scherm
Tonny Wessels (68) © Carlo ter Ellen DTCT

Harry Brouwer (58), Almelo

,,Ik kan zeggen dat ik de krant al meer dan 50 jaar lees. Ik ben er in Almelo mee opgegroeid. Wij lazen thuis het Dagblad van het Oosten. Ik heb de Twentsche Courant ook enkele jaren bezorgd. Ik lees Tubantia nog elke dag, ik ben een trouwe lezer. Het is voor mij een goed begin van de dag. Tussen zes uur en half zeven lees ik de krant elke morgen op de wc. Ik combineer het aangename (de krant) met het nuttige (de stoelgang) en lees Tubantia dus in geuren en kleuren. Gelukkig is de bezorging weer op tijd, anders baal ik. Want doordeweeks heb ik ’s morgens weinig tijd en scan ik de krant op de highlights. Zaterdagmorgen lees ik de krant uitgebreid aan tafel. Ik lees alles van begin tot eind. Het Almelose nieuws, regionaal, wereldnieuws, sport, rouwadvertenties. En de weekendbijlage pak ik meestal op zondag. Ik kan de krant niet missen’

Harry Brouwer (58)
Volledig scherm
Harry Brouwer (58) © Carlo ter Ellen DTCT

Miranda Pigge (44), Almelo

“Ik wil op de hoogte zijn van nieuws en politiek uit Almelo en de regio. De maandagkrant lees ik graag, vanwege de sport, Ajax, FC Twente en amateurclubs zoals MVV’29. Ik begin elke dag met de voorpagina en lees de krant van voor naar achteren. Elke zaterdag lees ik de column van Linda Hilberink op de Almelose editie. Ook in de vakantie lees ik de krant trouw. Als ik geen krant lees, mis ik met name de uitgebreide en diepgaande verhalen. Voor mijn werk bij TUI moet ik weten wat er speelt in de wereld, bijvoorbeeld als er een aardbeving of natuurramp is. Dat nieuws zoek ik online en haal ik niet uit de krant, vanwege de actualiteit.”

Miranda Pigge (44)
Volledig scherm
Miranda Pigge (44) © Carlo ter Ellen DTCT

Clara Blaauw (57), Almelo

“Tubantia lees ik voor het nieuws dichtbij, nieuws over de plek waar ik werk, uitga en winkel. De waarde van een regionale krant is groot, veel landelijk nieuws begint als lokaal nieuws. Ik waardeer Tubantia omdat deze krant middenin de samenleving staat. De krant is de waakhond van bijvoorbeeld het lokale stadsbestuur. Mijn man en ik lezen ‘s ochtends de kranten. Hij neemt daarna Tubantia mee naar zijn werk voor in de wachtkamer. Sinds wij van Rotterdam naar Almelo kwamen, lezen we Tubantia voor het nieuws uit de stad. Verder hebben we abonnementen op Volkskrant, NRC en het Parool koop ik los op zaterdag. Van huis uit lees ik de Volkskrant voor het landelijke nieuws, het landelijke deel in Tubantia sla ik over.”

Clara Blaauw  (57)
Volledig scherm
Clara Blaauw (57) © Carlo ter Ellen DTCT
  1. Fotojournalist Carlo ter Ellen: ‘Hier moet een goede foto aan voldoen’
    Achter de Schermen

    Fotojourna­list Carlo ter Ellen: ‘Hier moet een goede foto aan vol­doen’

    ENSCHEDE - Elke dag opnieuw gaan fotografen van Tubantia op pad om voor de lezers vast te leggen wat er in de regio gebeurt. Per jaar coveren ze ruim 10.000 onderwerpen. Waar moet een goede foto aan voldoen? Worden er weleens foto’s door de krant geweigerd? En welke rol speelt ethiek eigenlijk bij fotografie? Carlo ter Ellen, coördinator beeld en fotojournalist bij Tubantia, geeft uitleg over het fotobeleid.