Over ons collage Tubantia 175 jaar
Volledig scherm
Over ons collage Tubantia 175 jaar © © Carlo ter Ellen DTCT

Lezers vertellen over ‘hun’ Twentsche Courant Tubantia: ‘Mijn dag begint en eindigt met de krant’

interviewIn over ons geven wij de lezer een kijkje achter de schermen bij Tubantia. Verslaggevers en redacteuren vertellen meer over hun werk. 

Ter gelegenheid van het 175-jarige bestaan van Tubantia staat deze keer de lezer centraal.  Trouwe abonnees en lezers delen hun herinneringen en meningen over de krant. ,,Ik lees alles van begin tot eind.”

Mirjam Rolevink Oldekamp (40)
Volledig scherm
Mirjam Rolevink Oldekamp (40) © Carlo ter Ellen DTCT

Mirjam Rolevink (40), Enschede

Rolevink begint altijd bij de overlijdensberichten. ,,Het is heel luguber, ik weet het. Het is nieuwsgierigheid. Gelukkig staan er niet veel bekenden tussen’’. De Enschedese schat in dat ze al een jaar of achttien abonnee is. Ze nam een abonnementje toen ze het huis uit ging, haar ouders waren ook altijd al abonnee - misschien al wel 45 jaar. Een echt ochtendritueel met de krant heeft ze niet. Dat ritueel is met kinderen ‘wat chaotisch’. Meestal neemt ze de krant mee naar het werk, leest ze hem waar ze het uitkomt. ,,Zaterdag ga ik er echt rustig voor zitten. Dat is mijn moment.” Haar favoriete rubriek is Waarvan akte, met verhalen uit de notarissenpraktijk. Regionieuws is het belangrijkst. ,,Het landelijke nieuws hoor je toch wel.”

Geert Winkelhuis
Volledig scherm
Geert Winkelhuis © Carlo ter Ellen DTCT

Geert Winkelhuis (70), Sint Isidorushoeve

,,Mijn vrouw en ik zijn komend najaar 49 jaar abonnee van de krant. Eerst van De Twentsche Courant, later Tubantia en nu dus De Twentsche Courant Tubantia. We staan om kwart over zeven op en het eerste dat we samen doen is de krant lezen. Daar zijn we zeker anderhalf uur mee bezig en op zaterdag twee tot drie uur. Ik kijk eerst altijd even op de voorpagina of er iets schokkends is en daarna politiek, de regio en de sport. De krant is heel belangrijk voor ons, we zouden niet zonder kunnen. Vroeger hadden we ook nog een voetbalblad en de tv-gids, die zijn allemaal opgezegd. De krant is ook niet goedkoop, maar die gaat nooit weg.”    

Henk Wolberink
Volledig scherm
Henk Wolberink © Carlo ter Ellen DTCT

Henk Wolberink (66) uit Markelo

“Ik lees bijna mijn hele leven de krant. Ik weet niet anders, bij het ontbijt hoort de krant erbij. Mijn ouders hadden een abonnement en die heb ik later zo overgenomen. In mijn tienerjaren stond ik er zelf ook vaak in. Ik was lid van de PJGO (plattelandsjongerenorganisatie, red.) en die organiseerden vaak sportieve evenementen waar ik aan meedeed. En ik won best vaak. En dat stond dan weer in de krant. Later voetbalde ik in het eerste van Sportclub Markelo en las ik de wedstrijdverslagen altijd even. Als ik nu de krant lees begin ik meestal gewoon vooraan. Tenzij het snel moet gaan, dan eerst de pagina’s Hof van Twente. Maar meestal eerst de voorkant. En dan zit ik rustig een half uur. Ik blijf graag op de hoogte van alles wat speelt.”     

Silvia Janse
Volledig scherm
Silvia Janse © Carlo ter Ellen DTCT

Silvia Janse (56) uit Enschede

Hoe lang bent u abonnee?
„Nu vraag je me wat. Volgens mij echt al m’n hele leven. Ik was twintig jaar toen ik uit huis ging en sindsdien ben ik lid.”
Wat betekent de krant voor u?
„Het lezen van de krant is voor mij echt een momentje voor mezelf. Ik word met de krant wakker en lees het nieuws. Vooral het regionale deel. Ik vind het gewoon saai als de krant er een dag niet is.”
Wat leest u als eerste?
„Ik begin natuurlijk met de voorpagina, en lees dan eerst globaal de koppen. Wat ik ook graag als eerst lees zijn de column en de pagina waar verslaggevers met elkaar in debat gaan.”       

Anne Tuinhout
Volledig scherm
Anne Tuinhout © Carlo ter Ellen DTCT

Anne Tuinhout (33), Enschede

Ik heb een digitaal abonnement sinds twee maanden. Een leuke kortingsactie en de irritatie van het niet kunnen lezen van de premiumartikelen trok mij over de streep. De krant (app) is voor mij een volwaardige nieuwsbron om zowel lokaal, nationaal en internationaal nieuws te lezen. Ik start en eindig de dag (gechargeerd) met de Tubantia. Ik kijk veelal ‘net binnen’ om goed op te hoogte te zijn. Vervolgens lees ik wat er in Enschede is voorgevallen en kan ook mijn geboortegrond (Winterswijk) in de gaten houden. Dat Topics is toegevoegd aan de app maakt dat ik mij lange tijd kan vermaken. Het is meer dan een simpele opsomming van nieuwsberichten. Ik ervaar ‘de krant’ als een eigentijds medium.   

Margriet ter Ellen
Volledig scherm
Margriet ter Ellen © Carlo ter Ellen DTCT

Margriet ter Ellen (21), Oldenzaal

Margriet ter Ellen leest de krant al sinds haar vijftiende. Haar hele familie leest Tubantia, ze is ermee opgegroeid.
‘Ik lees de krant om op de hoogte te blijven van het nieuws. Er staan dingen in die ik niet zie op social media, zoals Facebook of Instagram. Daar staan toch vooral foto’s op. En ik lees de krant eigenlijk alleen in het weekend. Ik ben aan het afstuderen bij Kees Smit tuinmeubelen en ga doordeweeks om half 8 de deur uit. Ik sta er niet eerder voor op. Ik begin vaak met bladeren en bepaal dan pas wat ik lees. Grappige columns lees ik graag, wat grotere verhalen over onderwerpen die me echt interesseren ook, en het Magazine. In sport ben ik ook geïnteresseerd, ik volleybal zelf. Maar het gaat helaas meestal over voetbal. En ik vind het leuk als ik een stukje over Kees Smit zie staan. Politiek? Neeee.’

Liset Heukels
Volledig scherm
Liset Heukels © Carlo ter Ellen DTCT

Liset Heukels (46), Almelo

Liset Heukels uit Almelo leest al kranten zo lang ze zich kan heugen, maar ze is ‘lid’ sinds 2003. De uitbaatster van het Almelose café De Stam heeft iets met nieuws, zo heeft zelfs overwogen de journalistiek in te gaan: „We leiden een druk bestaan, maar de krant lezen is met name in het weekeinde een feestje. Vooral op zondag, daarvoor leg ik de bijlagen van de zaterdagkrant altijd apart. Heerlijk. Op andere dagen kom ik soms niet verder dan de eerste drie pagina’s. Maar als het kan lees ik de krant echt van voor naar achter. Ja, ik probeer echt zoveel mogelijk te lezen, te beginnen met de voorpagina. En ontbreekt de tijd, dan blader ik de krant nog altijd even door.”

Klaas Dragt
Volledig scherm
Klaas Dragt © Carlo ter Ellen DTCT

Klaas Dragt (72), Vroomshoop

Klaas Dragt uit Vroomshoop is abonnee sinds 1971, maar hij leest al veel langer de krant. Al vanaf het moment dat hij kon lezen, vertelt Dragt. „De krant lezen markeert voor mij het begin van de dag. Zonder de krant kom ik niet op gang. Hoewel ik me eigenlijk voor elk onderwerp interesseer, zou ik wel graag meer ruimte willen voor het nieuws uit onze gemeente. Dat komt er wel héél bekaaid vanaf. Ik begin doorgaans te lezen vanaf pagina 1 en vervolgens lees ik nagenoeg alles. Eigenlijk ben ik de ideale abonnee, haha. Wel ben ik meer van het harde nieuws, van de landelijke en lokale politiek. Dat interesseert me veel meer dan van al die lifestyle verhalen. Dat hoeft voor mij niet.”

Niek Broeze
Volledig scherm
Niek Broeze © Carlo ter Ellen DTCT

Niek Broeze (41), Nijverdal

,,Ik heb eigenlijk altijd wel een abonnement op een krant gehad. Dat was van huis-uit al zo. De laatste tien jaar vooral op het AD en op Tubantia, maar ook wel eens op het NRC. Ik ben me steeds meer voor het lokale nieuws gaan interesseren.’’
De krant is voor Niek een rustmoment. ,,‘s Ochtends scan ik ‘m even, dan gun ik me er amper tijd voor. Maar als ik ‘s avonds na het werk thuiskom en de kinderen liggen in bed, dan zet ik niet de tv aan maar vind ik het lekker om de krant te lezen. En het liefst de fysieke krant. Zeker op de zaterdag, We hebben de krant doordeweeks ook een tijdje digitaal gehad, maar papier vind ik lekkerder. Wat ik altijd lees is Özcan Akyol. Zijn kijk op de wereld spreekt me aan. Een schoffie - zijn voetbalclub was dat aso-clubje uit Deventer, IJsselstreek of zo - dat nu in een heel andere wereld is beland. Ik ben ook wel eens bij een lezing van hem geweest. En de sport sla ik nooit over.
Bron:Bijschrift                  

  1. Fotojournalist Carlo ter Ellen: ‘Hier moet een goede foto aan voldoen’
    Achter de Schermen

    Fotojourna­list Carlo ter Ellen: ‘Hier moet een goede foto aan vol­doen’

    ENSCHEDE - Elke dag opnieuw gaan fotografen van Tubantia op pad om voor de lezers vast te leggen wat er in de regio gebeurt. Per jaar coveren ze ruim 10.000 onderwerpen. Waar moet een goede foto aan voldoen? Worden er weleens foto’s door de krant geweigerd? En welke rol speelt ethiek eigenlijk bij fotografie? Carlo ter Ellen, coördinator beeld en fotojournalist bij Tubantia, geeft uitleg over het fotobeleid.