Spelletjes spelen op mobiel ongekend populair in Twente en de Achterhoek
De populariteit van mobiele spelletjes is tijdens de coronacrisis volledig ontploft. Ruim 1.2 miljard mensen speelden recent een spelletje op hun telefoon, waaronder ook de lezers van Tubantia. Mannen en vrouwen in elke leeftijdsgroep hebben zo hun eigen favorieten. “Het is echt even helemaal tijd voor mezelf.”
Delen per e-mail
Mobiele spelletjes waren al populair. Maar door de coronacrisis behaalde het aantal downloads een absoluut record, blijkt uit recent onderzoek door de mobiele specialist App Annie. In maart plaatsten liefst 1,2 miljard mensen wereldwijd een game op hun mobiele telefoon. Volgens de laatste gegevens van onderzoeker Newzoo telde ons land december vorig jaar al 7,3 miljoen mobiele gamers.
Sinds ik de Tubantia-app heb geïnstalleerd puzzel ik op mijn mobiele telefoon. Handig, want dan kan ik in één keer de puzzels van de hele week doen als ik zin heb
Populaire casual games
In tegenstelling tot sommige vooroordelen zijn het al lang niet meer alleen jongeren of mannen die deze mobiele spelletjes spelen. Zogenaamde ‘casual games’ zijn populair in elke leeftijdscategorie, en de man-vrouw verdeling is volgens Newzoo inmiddels zelfs helemaal in evenwicht. Bekende voorbeelden van deze makkelijk te leren, maar zeer verslavende spelletjes zijn Tetris, Candy Bubble en kaartspel Patience. Maar ook allerlei puzzel- en woordspelletjes vallen in deze categorie.
Selectie favoriete games
Lezers van Tubantia beschikken sinds kort over een brede selectie van deze populaire spelletjes. Daarvoor hoeven ze alleen maar naar de FUN omgeving in de Tubantia-app (zie de App Store (iPhone) of Google Play (Android)) of op de website te gaan. Een groot aantal lezers maakt hier inmiddels al gebruik van, en veel van hen hebben al een favoriete game gevonden.
Even helemaal ontspannen
Stefanie (31) is inmiddels bijvoorbeeld ‘helemaal verslaafd’ aan Candy Bubble, een behendigheidsspel waarbij je op strategische wijze bontgekleurde snoepbubbels moet raken.
“Als je de hele dag thuis werkt heb je regelmatig behoefte aan een kleine pauze”, vertelt ze. “Met Candy Bubble zit je dan meteen in een heel andere wereld. Alleen de kleuren en het achtergrondmuziekje zijn al zo ontspannend. Het is echt even helemaal tijd voor mezelf.”
Even in een andere wereld
Na enkele maanden Stefanie ze ‘behoorlijk goed’ geworden. “Het spel wordt steeds net een beetje moeilijker, en biedt daardoor de ideale balans tussen inspanning en ontspanning. Sommige levels ben je zo doorheen, andere moet je echt een tijdje je best doen. Daardoor ben je even helemaal in een andere wereld. Behalve de werkpauzes speel ik het nu ook vaak als ik even moet wachten, bijvoorbeeld net nog bij de tandarts.” Lachend: “Je baalt dan bijna als je aan de beurt bent.”
Meer brainpower
Dirk (57) vulde in de papieren krant altijd al de kruiswoordpuzzels en sudoku’s in. “Daar ga ik altijd lekker even voor zitten op de zondagmorgen met een cappuccino binnen handbereik”, vertelt hij. “Maar sinds ik de app heb geïnstalleerd doe ik dat op mijn mobiele telefoon. Handig, want dan kan ik in één keer de puzzels van de hele week doen als ik zin heb. Bovendien zijn er ook ontzettend leuke braintraining spelletjes om mijn hersens fit te houden.”
Puzzelkwartiertje
Een van Dirks vaste ‘breinkrakers’ heet 13. “Het is eigenlijk heel simpel”, vertelt hij. “Je moet op minimaal twee dezelfde aangrenzende cijfers klikken om die te combineren tot een hoger cijfer. Des te hoger de combinaties, des te meer punten, totdat er geen combinaties meer in het speelveld staan. Natuurlijk is het een prettig idee dat je je hersens zo in vorm houdt. Maar ik zit nu bijna dagelijks minimaal een kwartiertje te puzzelen met die cijfers omdat ik het zo ontspannend vind.”
Positieve effecten
Uit een groot onderzoek door de Universiteit van Massachusetts (VS) blijkt dat dat veel van de ruim 10.000 ondervraagde casual game-spelers tussen de 18 en 80 positieve effecten ervaren. Onder spelers van middelbare leeftijd is ‘stress verlagend’ het meest gehoorde effect. Jongere spelers gaven aan dat hun geheugen verbeterde en ze zich scherper voelden.
Cognitieve effecten
Ook ouderen ervaren een beter geheugen, en een verbetering van hun reactiesnelheid en de cognitieve processen die nodig zijn om “ruimte, visuele vorm, details, structuur en ruimtelijke relaties” te identificeren. Alle leeftijdsgroepen zijn het eens dat de spelletjes licht verslavend kunnen zijn, maar ‘wel op een hele prettige manier’.
Ook proberen?
1. Als je al gebruik maakt van de Tubantia-app dan kun je via het menu onderin je scherm (op je mobiel) naar de FUN omgeving (of swipe 3 schermen naar rechts)
2. Heb je de Tubantia-app nog niet op je telefoon. Download deze dan gratis in de App Store (iPhone) of Google Play (Android). Of speel direct via de website.
In hoeveel seconden lost u deze Sudoku op?
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Achter de Schermen
Theo Hakkert en Rikkert Harink over ‘Ons DNA’: Een populaire rubriek onder lezers
Aan het begin van elke week stuurt fotograaf Rikkert Harink een foto naar journalist/columnist Theo Hakkert. Harink maakt het beeld ‘ergens in Twente’ en schuift het vervolgens op het bordje van Theo Hakkert. ,,Succes ermee Theo!’’, schrijft hij steevast onderaan zijn mail, want Hakkert wordt geacht bij de foto een inspirerende tekst te schrijven. En dat lukt méér dan goed, al ruim 90 weken lang. Twee journalistieke kunstenaars, samen op zoek naar het DNA van Twente. -
Achter de Schermen
In gesprek met hoofdredacteur Martha Riemsma: ‘Tubantia is al lang niet meer alleen van papier’
-
Achter de Schermen
Tubantia, FC Twente en Heracles: we zijn er ook dit seizoen volle bak bij
Na een half jaar zonder spanning, zonder wedstrijden die er toe doen, zonder drama en emotie, gaat het weer beginnen. FC Twente en Heracles gaan weer voetballen en wij zijn er zoals altijd elke week bij. -
Achter de Schermen
Fotojournalist Carlo ter Ellen: ‘Hier moet een goede foto aan voldoen’
ENSCHEDE - Elke dag opnieuw gaan fotografen van Tubantia op pad om voor de lezers vast te leggen wat er in de regio gebeurt. Per jaar coveren ze ruim 10.000 onderwerpen. Waar moet een goede foto aan voldoen? Worden er weleens foto’s door de krant geweigerd? En welke rol speelt ethiek eigenlijk bij fotografie? Carlo ter Ellen, coördinator beeld en fotojournalist bij Tubantia, geeft uitleg over het fotobeleid. -
Tips en Trucs
5 tips om elke Sudoku op te lossen
Die ultieme tip is nog niet gevonden maar, gesprekken met fanatieke spelers geven gelukkig genoeg handvatten om het spel met verve te spelen. Maar voordat we de liefhebbers aan het woord laten en we jou gaan voorzien van hun inzichten, eerst nog even dit.
-
Van de hoofdredactie
Verslaggevers komen overal en daarom werken we thuis
-
‘We kregen op de redactie veel mails van mensen die Frits Spits sterkte wensten’
Het interview met radiomaker Frits Spits (71) van vorige week zaterdag raakte ontzettend veel lezers. Spits – echte naam: Frits Ritmeester – vertelde daarin openhartig over het verdriet na de dood van zijn vrouw Greetje, zijn grote liefde met wie hij 45 jaar was getrouwd. Het interview, dat ook in De Gelderlander werd gepubliceerd, werd gemaakt door Anniek van den Brand (52), chef AD Magazine. Zij vertelt waarom ze de radiomaker juist nu wilde interviewen, hoe het contact met hem tot stand kwam en wat het gesprek met haar deed. -
Over Ons
Mijnheer de Krant
Over Ons – In over ons geven wij de lezer een kijkje achter de schermen bij Tubantia. Verslaggevers en redacteuren vertellen meer over hun werk. “De lezer liet zich vroeger graag op de hoogte brengen van het nieuws, maar een abonnement op de krant, die toen nog helemaal van papier was, had ook zo zijn praktische voordelen”.