Journalist Frank Timmers (links) en oud-hoofdredacteur Wim Timmers.
Volledig scherm
Journalist Frank Timmers (links) en oud-hoofdredacteur Wim Timmers. © Carlo ter Ellen DTCT

Vader en zoon Timmers: ‘Er blijft altijd de behoefte aan het vertellen van verhalen’

Over OnsOver Ons – Oud-hoofdredacteur Wim Timmers en verslaggever Frank Timmers. Vader en zoon over regionale journalistiek, over vroeger en nu, over de status van de krant, over de Dubbelstad, over de toekomst. „Er zal altijd behoefte blijven aan het vertellen van verhalen.”

Wim Timmers (83) was al eerder werkzaam geweest voorTubantia toen hij in 1977 naar Twente terugkeerde om hoofdredacteur te worden. ,,Ben ik precies achttien jaar geweest. Ik ben op 1 december gekomen en op 1 december weggegaan.” Ergens halverwege deze periode werd zijn zoon Frank Timmers (57) redacteur bij de krant. Begonnen op de redactie voor Wierden en Enter was hij later onder andere misdaadverslaggever en recent een tijdlang chef van de nieuwsdienst, de afdeling waar hij nu algemeen verslaggever is.

Wim, schets eens wat je aantrof toen je hoofdredacteur werd.

,,Toen ik gevraagd werd om hoofdredacteur te worden was de krant toe aan vernieuwing. Zelf dachten ze dat ze mij moesten binnenhalen omdat ik, dacht men, verstand had van de digitale verandering die eraan kwam. Van typemachines over op computers en tekstverwerkingsprogramma’s. Maar vooral was de krant toe aan vernieuwing in het algemeen, inhoudelijk. De redactie was een behoorlijk gesloten blok. De krant ook. Er kwam geen naam van een verslaggever of redacteur in voor. Elk persoonlijk element ontbrak. Regionaal stond alles er wel in, maar het had kraak noch smaak.”

Hij ging redacteuren herplaatsen en zette een centrale nieuwsdienst op. Geholpen door de recente fusie met het Dagblad van het Oosten, de krant van Almelo en omgeving. ,,De redacteuren van die krant zaten verstopt.”

Met een schuin oog keek hij naar De Twentsche Courant, toen nog zelfstandig en dus de concurrent. ,,Wat de TC beter deed was bijvoorbeeld het folkloristische. Hadden wij niet. Maar ik hoefde Harry Wonink van het Dagblad maar naar voren te halen en wij hadden ineens ook zo’n man.”

Economie

Economie hetzelfde verhaal. ,,Economie deden wij goed, maar Henny Everts en Jan de Jong van de TC waren heel wat beter bezig. Gelukkig kwam Frits Koffijberg van het Dagblad van het Oosten. Dat zijn van die toevaltreffers.”

Hij somt een hele trits namen op. Pieter Bos ging naar pagina 2, waar ook Nico Scheepmakers rubriek belandde. De fijne pen van Jan Haverkate kreeg ruimte op de nieuwsdienst. Koen Kappenburg deed geestelijk leven. ,,Wat er ook bij moest komen was betrokkenheid bij de samenleving. Uit niets straalde uit dat de krant daar een onderdeel van was.”

Quote

Wat de TC beter deed was bijvoor­beeld het folkloris­ti­sche. Maar ik hoefde Harry Wonink van het Dagblad maar naar voren te halen en wij hadden ineens ook zo’n man

Oud-hoofdredacteur Wim Timmers

Belangstelling voor journalistiek

Midden in deze ontwikkeling kwam Frank Timmers binnen. Kunstgeschiedenis gestudeerd, maar altijd met belangstelling voor journalistiek. ,,De gesprekken thuis gingen altijd over journalistiek of over hockey.” Schreef tijdens de dienstplicht voor bladen van Defensie. Stroomde daarna bij Tubantia binnen.

,,Midden in het vernieuwingsproces van mijn vader. Ik was me er toen niet zo van bewust dat we bezig waren persoonlijker en regionaler te werken. Toen wij later bij De Persgroep kwamen (rond Pinksteren 2015 – red.) en de mensen zeiden: ‘Je moet ter plekke gaan’, stelde ik vast dat wij dat altijd al deden. Wij kennen iedereen die in Twente woont, wij weten wat er speelt in Twente en de Achterhoek. Er is een enorm grote betrokkenheid bij de regio.”

Rechtstreeks naar zijn vader: ,,Ik weet niet precies in welk stadium dat proces toen verkeerde, maar zoals je het hier beschrijft was het voor mij vanzelfsprekend. De boodschap die we meekregen was alles van de gemeenschap te leren kennen, en iedereen.”

Het vak is enorm veranderd.

Wim Timmers: ,, Ik ben één van de laatste exemplaren van een uitstervende lichting journalisten. Iedereen uit mijn tijd kijkt met romantiek terug. Wij hebben mooie jaren gehad. Al zijn we allemaal vergeten dat we in het begin geen cent verdienden en hoe hard we moesten werken. Ik heb alles gedaan. Telexen gescheurd, de burgerlijke stand opgehaald, ben buitenlands correspondent geweest.”

Frank Timmers: ,,De grote verandering die ik heb meegemaakt is dat jij kon houden van de krant. Klaar. Ik moet houden van de krant, én van video’s, én van korte berichten online, én van geluidsfragmenten en ik moet een long read maken. En ik word geacht dat allemaal even mooi te vinden. Ik klaag niet, maar dat is lastig. Aan iets uitzoeken, diep graven, met hoor en wederhoor is eigenlijk niets veranderd, maar door de verschillende platforms waar je het brengt is het anders. Omdat je merkt dat snel en oppervlakkig goed scoort. In jouw tijd was het wezenlijk eenvoudiger. De status die jullie toen hadden hebben wij niet meer. We hebben het allemaal moeilijk. Het nieuws is niet zo veel meer waard.”

Is de krant steeds regionaler geworden?

Wim: ,,De redactie binnen- en buitenland ging over de voorpagina. Dat was een blok, het was niet te bewegen. Joop Poortman ging over de voorpagina, klaar. Ik weet nog goed de eerste keer dat ik zei: ‘We gaan iets regionaals op de voorpagina zetten’. Ik was om kennis te maken bij een raadvergadering in Enschede. Daar hoorde ik een geweldig textielverhaal. Ik zei tegen Loek Heskes, de stadsverslaggever, dat we daar de krant mee gingen openen. ‘Meen je niet’, zei Loek. Ik zei: ‘Schrijf het zo dat het een opening kan zijn.’ Dus ik de volgende dag meteen naar Poortman om hem voor te bereiden. Ik vertelde het hem, hij draaide zich zonder een woord te zeggen om. Hij heeft het keurig uitgevoerd, hoor.”

Quote

Aan iets uitzoeken, diep graven, met hoor en wederhoor is eigenlijk niets veranderd, maar door de verschil­len­de platforms waar je het brengt is het anders

Journalist Frank Timmers

Regionale voorpagina

Frank: ,,We zitten nu op de lijn van een volledig regionale voorpagina met een verwijzing naar nieuws in Nederland & de wereld. Het regionale is gebleven. We gaan nog altijd gewoon naar de 100-jarige brandweer en een 60-jarig huwelijk. Maar opinievorming is veel sterker. We denken nu veel sterker na over de rol die we in de Twentse en Achterhoekse maatschappij spelen. Opiniërend, opinievormend. Hoe veel ziekenhuizen moeten er zijn? We organiseren ook debatten. Bijvoorbeeld over de toekomst van het vliegveld.”

Wim: ,,Bij mijn afscheidsinterview vroeg Gerben Kuitert: ‘Een hobby van u, hè, het wegschrijven van het vliegveld.’ Maar we onderzochten dat gewoon. Bleek dat er altijd te weinig passagiers in zaten. De kop: ‘Onder de norm’.

Journalist Frank Timmers en oud-hoofdredacteur Wim Timmers
Volledig scherm
Journalist Frank Timmers en oud-hoofdredacteur Wim Timmers © Carlo ter Ellen DTCT

Ik ben erg achternagezeten door Ko Wierenga, burgemeester van Enschede. ‘Doe nou mee met die Dubbelstad’, zei hij. Toen hebben we Jan Haverkate vrijgemaakt. Achteraf is dat een verkeerde keuze geweest, want Jan was Hengelo en Hengelo was tegen. Zei Wierenga tijdens een discussie: ‘Hengelo blijft gewoon Hengelo heten’, dan werd de kop: ‘Hengelo mag van Wierenga Hengelo blijven heten’. Maar zo deden we wel mee.”

Zeg je nu dat wij de Dubbelstad hebben tegengehouden?

Wim: ,,Nee, maar dat is ons wel verweten. We hebben het niet tegengehouden, maar we zijn wel aangehaakt bij een opinieonderzoek. In Enschede kon de helft van de inwoners het niet echt schelen, in Hengelo was bijna iedereen tegen. Men was niet vóór in Twente.”

De krant is persoonlijker geworden. Namen en meningen.

Wim: ,,Eén van de typische ontwikkelingen van de laatste jaren is het columnisme, bij alle kranten! Als NRC zijn vernieuwingen aanprijst, prijzen ze de nieuwe columnisten aan. Ze zijn meestal niet om te lezen, maar dat terzijde. Dat journalisten hun eigen mening kwijt kunnen heeft, vind ik, de kranten veel interessanter gemaakt. Ik hou erg van Topics (digitaal portaal van de gezamenlijke De Persgroepkranten – red.). Ik kijk naar de columnisten van Trouw.”

Frank, sceptisch: ,,De opinievormers zijn halve cabaretiers. Leuk hoor, en ik begrijp het leesplezier, maar ik vind dat niet de taak van de journalistiek. Het totale medium is aan het veranderen. De krant holt achteruit, jaarlijks 3.000 abonnees in de min. We krijgen elke week te zien welke verhalen het online goed hebben gedaan. De doorwrochte artikelen over onderwerpen die je hebt uitgezocht en waar je veel tijd in hebt gestoken staan er echt nooit in. Columnisten wel, en wat er op tv is gezegd, overgeschreven met een kleine draai. Misdaad en dierenleed scoren. Dat tekent wel de huidige situatie.”

Onlineambities

,,De inhoud van de krant verschuift als gevolg van onlineambities. Je kunt niet alles op peil houden. We zien dat misdaad het online goed doet. Als veel verslaggevers daar mee bezig zijn, omdat dat redelijk scoort, moet de papieren krant nog steeds worden gevuld. Dan zie je dat op elke regionale pagina misdaad staat. Terwijl ik nog heel goed weet dat, toen ik acht jaar geleden als misdaadverslaggever op de nieuwsdienst werd aangenomen, de redactieleiding zei: ‘Matig het een beetje, want we doen er wel wat veel aan’. Want de lezer zei zich niet te herkennen in al die misdrijven. En kijk nu eens.”

Quote

Er zal een behoefte blijven aan mensen die iets uitzoeken. Aan het vertellen van verhalen

Wim Timmers

Optimistisch over de toekomst?

Frank: ,,Optimistisch? Over de papieren krant niet. Er is geen enkele reden daar optimistisch over te zijn. De papieren krant zou niet langer moeten bestaan, maar voorlopig verdienen we daar wel ons geld mee en zijn er nog veel lezers die het prettig vinden een krant te krijgen. Maar mijn kinderen, en dat zie jij ook, leven op hun mobiel. En ze weten toch wat er gebeurt, mede dankzij Tubantia, de app en de kanalen waarop ze dingen delen.”

Tegen zijn vader: ,,Ik denk dat het bij jou veel gevoeliger ligt dat de krant verdwijnt. Ik ben geïnteresseerd in het nieuws, niet in het platform waar ik het op aangeleverd krijg.”

Wim: ,,Ik heb altijd wel iets gehad met de drukkerij, het lood, de zetterij, dat klopt. Bij een scherm is dat allemaal weg. Maar ik geniet nog altijd. Kwalitatief is het wat jullie doen veel beter en professioneler dan wat wij deden. Er zal een behoefte blijven aan mensen die iets uitzoeken. Aan het vertellen van verhalen.”

Lees dit weekend alle verhalen over 175 jaar Twentse krant via ons dossier

Journalist Frank Timmers en oud-hoofdredacteur Wim Timmers
Volledig scherm
Journalist Frank Timmers en oud-hoofdredacteur Wim Timmers © Carlo ter Ellen DTCT
  1. Fotojournalist Carlo ter Ellen: ‘Hier moet een goede foto aan voldoen’
    Achter de Schermen

    Fotojourna­list Carlo ter Ellen: ‘Hier moet een goede foto aan vol­doen’

    ENSCHEDE - Elke dag opnieuw gaan fotografen van Tubantia op pad om voor de lezers vast te leggen wat er in de regio gebeurt. Per jaar coveren ze ruim 10.000 onderwerpen. Waar moet een goede foto aan voldoen? Worden er weleens foto’s door de krant geweigerd? En welke rol speelt ethiek eigenlijk bij fotografie? Carlo ter Ellen, coördinator beeld en fotojournalist bij Tubantia, geeft uitleg over het fotobeleid.