Volledig scherm
Harry Kane. © Getty Images

Kan Kroatië topscorer Harry Kane in toom houden?

Kroatië-EngelandVanavond de tweede halve finale op het WK tussen Kroatië en Engeland. Wat moet u weten?

Naar wie moeten we kijken?

Het is niet te hopen dat Harry Kane dit toernooi veel op zijn mobiele telefoon kijkt om de sportkranten te checken. Engeland verkeert sowieso in een roes van geluk nu het eindelijk weer eens in een halve finale op het WK staat. Tegelijkertijd schieten ook de verwachtingen de lucht in aan de andere kant van de Noordzee. Want dat het ‘voetbal thuiskomt’ staat wel zo’n beetje vast, vinden de Engelsen zelf. En spits Kane moet daarvoor zorgen.

Volledig scherm
Ludwig Augustinsson in duel met Harry Kane. © Getty Images

Hebben de ploegen een verleden met elkaar?

Jazeker. In totaal speelden Engeland en Kroatië zeven keer eerder tegen elkaar. Engeland won vier keer tegenover twee zeges van de Kroaten. Eén keer werd het een gelijkspel. Op een WK speelden beide ploegen echter nog nooit tegen elkaar. Wél op een EK. Tijdens het toernooi van 2004 in Portugal wonnen de Engelsen in de groepsfase met 4-2 van Kroatië.

Wie is favoriet?

Dan gaan we toch voor Engeland. Ook op basis van de kwartfinale tegen Zweden. Dat was op het oog geen lastige tegenstander, maar waar Zweden het elk topland moeilijk maakte, hadden de Engelsen nauwelijks moeite met de Scandinaviërs. Kroatië speelt natuurlijk een uitstekend toernooi, maar had tot twee keer toe strafschoppen nodig (tegen Denemarken en Rusland) om de halve finale te bereiken.

Volledig scherm
© ANP

Kunnen we spektakel verwachten?

Na de ietwat saaie wedstrijd van gisteren tussen Frankrijk en België hopen we natuurlijk van wel. Maar de angst om te verliezen, is misschien wel te groot. Beide landen hebben bovendien een goed gevoel bij strafschoppen dit toernooi. Dat ze daarop kunnen vertrouwen is op voorhand geen aanbeveling voor een aantrekkelijk duel.

Verder nog iets opvallends?

Gaan we toch nog even door op die strafschoppen, een wezenlijk scenario voor vanavond. Als het zover komt, schrijft Kroatië sowieso geschiedenis. Want nog nooit op een WK speelde een land drie strafschoppenseries. In 1990 won Argentinië tijdens het WK twee penaltyseries. In de kwartfinale won het van Joegoslavië en in de halve finale van gastland Italië.