Het Slingeland in Doetinchem. Archieffoto: Jan Ruland van den Brink
Volledig scherm
Het Slingeland in Doetinchem. Archieffoto: Jan Ruland van den Brink © Jan Ruland van den Brink

Achterhoekse burgemeesters roepen hulp minister in bij kwestie ziekenhuizen

DOETINCHEM - Om de kwestie rond de Achterhoekse ziekenhuizen Slingeland (Doetinchem) en SKB (Winterswijk) niet verder uit de hand te laten lopen, roepen de regionale burgemeesters de hulp in van Martin van Rijn, minister van Medische Zorg. 

 ‘De gezondheidszorg aan onze inwoners komt mogelijk op het spel te staan op de korte en met name ook de lange termijn', schrijft Mark Boumans, burgemeester van Doetinchem, in de brief.  ‘Wij verzoeken al uw invloed aan te wenden om de continuïteit van de ziekenhuiszorg in onze regio te borgen’. 

Er is, volgens Boumans, grote zorg nu vorige week bekend werd dat Rolf de Folter, voorzitter van de raad van bestuur van Santiz (waar beide ziekenhuizen onder vallen), is vertrokken. Eerder was Chrit van Ewijk al vertrokken als voorzitter van de raad van bestuur. ‘In de organisatie heerst ondertussen grote onrust', schrijft Boumans. 

De onrust is gaande sinds eind november 2019. Toen werd duidelijk dat er plannen waren om afdelingen (verloskunde en aanvankelijk ook de IC) vanuit het SKB over te hevelen naar het nieuw te bouwen ziekenhuis in Doetinchem. 

Vertraging nieuwbouw

In de brief wordt met name de zorg uitgesproken van de vertraging die hierdoor de nieuwbouw van het Slingeland aan de A18 oploopt.

De brief is mede ondertekend door Joris Bengevoord, burgemeester van Winterswijk. Ook de andere Achterhoekse burgemeesters en die van Montferland en Doesburg hebben hun handtekening onder het schrijven gezet. 

Kamervragen

CDA-kamerlid Joba van den Berg heeft dinsdagavond Kamervragen gesteld aan minister Van Rijn over de fusieperikelen van de twee ziekenhuizen. ‘Wat vindt de minister van de ontwikkelingen waarbij verschillende partijen helemaal niet gehoord worden of helemaal niet van zich laten horen. En waardoor er geen transparante verantwoording is op grond waarvan beslissingen worden genomen’.

Ook wil het kamerlid opheldering over de bouw van het ziekenhuis en het plan van Menzis en Santiz hierachter. Daarnaast stelt ze vragen over de samenstelling van de gezamenlijke ondernemingsraad, waarin meer leden van het Slingeland zitten dan van het SKB.