Chrit van Ewijk. Archieffoto: Theo Kock
Volledig scherm
Chrit van Ewijk. Archieffoto: Theo Kock © theo kock persfotografie

Achterhoekse ziekenhuisbaas SKB Winterswijk weggestuurd

DOETINCHEM/ WINTERSWIJK - Chrit van Ewijk is vertrokken als bestuursvoorzitter van Santiz. De raad van toezicht had niet langer vertrouwen in de bestuurder van de Achterhoekse ziekenhuizen Slingeland in Doetinchem en SKB in Winterswijk.

Van Ewijk ligt vanaf eind november onder vuur. Dit nadat de bestuurder een reorganisatie van beide ziekenhuizen aankondigde waarbij het plan was om verloskunde en de kinderafdeling over te hevelen naar Doetinchem. Aanvankelijk werd daarbij ook de Intensive Care genoemd, maar dat werd een dag later al door Van Ewijk ontkend.

De beoogde overheveling zorgde voor een storm van protest in Winterswijk en omstreken. In de Oost-Achterhoek groeide namelijk de angst dat dit het begin van het einde van het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) zou zijn.

Wantrouwen te groot

Aanvankelijk zou over de verplaatsing van afdelingen in februari 2020 al een beslissing vallen. Maar nadat er Kamervragen werden gesteld en minister Bruno Bruins zelfs gesprekken met Van Ewijk en een Winterswijkse afvaardiging voerde, werden de voorgenomen plannen door Santiz teruggetrokken.

Daarmee hoopten Van Ewijk en de zijnen de rust terug te doen keren. Daarvoor was het echter al te laat. Het wantrouwen in Winterswijk en de rest van de Oost-Achterhoek was zo groot dat Van Ewijk niet verder kon.