Gosse Visser aan het woord tijdens de informatie-avond in Groenlo in december 2019.
Volledig scherm
Gosse Visser aan het woord tijdens de informatie-avond in Groenlo in december 2019. © Jan Ruland van den Brink

Cliëntenbelangen SKB stapt naar de rechter voor eigen cliëntenraad

WINTERSWIJK - De Vereniging Belangenbehartiging Cliënten SKB stapt naar de rechter om een eigen cliëntenraad af te dwingen. Een gesprek afgelopen maandag met de huidige cliëntenraad van Slingeland en SKB heeft niets opgeleverd.

Klaas Horneman, voorzitter van de zittende cliëntenraad, ziet er op dit moment niet het nut van in om de raad op te splitsen. ,,Er komt nu een verkenner die de hele zaak in de Achterhoek gaat onderzoeken, daar wachten we op. Je moet daarbij nu geen bewegend doel gaan creëren”, is zijn standpunt. 

Dat er een verkenner vanuit het ministerie van VWS naar de Achterhoek wordt gestuurd om het vastgelopen conflict tussen de twee ziekenhuizen op te lossen, wil de woordvoerder van de minister niet bevestigen. ,,Er ligt een hele serie kamervragen over deze kwestie, die gaan we eerst beantwoorden", aldus Inge Freriksen, woordvoerder van minister Martin van Rijn.

Gosse Visser van de Vereniging Belangenbehartiging Cliënten SKB is hoogst verbaasd dat de cliëntenraad dinsdagavond besloten heeft om niet op te splitsen. ,,We hadden maandag een heel constructief gesprek met Horneman en nog twee leden van de cliëntenraad en Bijar Altalabani van de raad van bestuur. We waren het erover eens dat een gang naar de rechter niet wenselijk is en dat we er onderling uit moeten komen.” 

Wettelijk verplicht

Nu dat niet zo is, stappen ze alsnog naar de rechter, omdat wettelijk elk ziekenhuis zijn eigen cliëntenraad moet hebben. Het SKB is nog een zelfstandige instelling, hoewel het op bestuurlijk niveau is gefuseerd met het Slingeland. ,,Ons doel was om netjes zonder tussenkomst van de rechter en zonder zwarte pieten tot een cliëntenraad voor SKB te komen. Echter men kiest nu voor een andere weg.  Dus helaas moeten we via de rechter een cliëntenraad afdwingen”, aldus Visser.

Horneman kijkt daar anders tegenaan: ,,Die wet is niet zo zwart-wit. Wij hebben er ook door een advocaat naar laten kijken en die zegt dat we door kunnen gaan met één cliëntenraad.”

Het Winterswijkse lid van de cliëntenraad, Pieter van der Laan, heeft aangegeven te gaan stoppen om persoonlijke redenen. Daarmee komt de huidige cliëntenraad uit op zeven leden: twee uit de Oost-Achterhoek en vijf uit de West-Achterhoek.