JV 04122019 Winterswijk Handen af van het SKB met Janine Holders / Foto : Jan Ruland van den Brink
Volledig scherm
JV 04122019 Winterswijk Handen af van het SKB met Janine Holders / Foto : Jan Ruland van den Brink © Jan Ruland van den Brink

D66 woest over ‘slappe opstelling’ Achterhoek Board over behoud SKB

BORCULO - De Achterhoek Board houdt zich niet aan de opdracht van de Achterhoekse gemeenteraden om zich in te zetten voor het behoud van twee volwaardige ziekenhuizen in de Achterhoek: het SKB in Winterswijk en Slingeland in Doetinchem. Dat stelt D66.

De Board zegt geen ja en geen nee. En dat is eigenlijk een ‘nee’, stelt een zwaar teleurgestelde Loes ten Dolle, D66-raadslid in Winterswijk. ,,Ik zie dit als een dikke middelvinger naar ons als leden van de Achterhoek Raad. Dit is een belediging van alle inwoners van de Achterhoek.” Ook fractievoorzitter Han Boer van D66 in Berkelland stelt dat de Achterhoek Board zich niet aan de opdracht houdt.

De opdracht tijdens de laatste vergadering van de Achterhoek Raad was helder verwoord in een motie: ‘De Board gaat zich inzetten voor het behoud van twee volwaardige ziekenhuizen in de Achterhoek, inclusief verloskundige zorg/gynaecologie en klinische kindergeneeskunde.’

‘Geld niet meer hoofdrol’

Hoewel die motie in meerderheid werd aangenomen, houdt de Achterhoek Board zich op de vlakte waar het nu heen moet. ,,We hadden de motie dus net zo goed niet aan kunnen nemen”, zegt Ten Dolle. En Boer: „De Achterhoek Board laat zich nu sturen door een zorgvisie die onder regie van zorgverzekeraar Menzis is opgesteld. Als we één ding leren van de coronacrisis is dat we geld niet meer de hoofrol moeten laten spelen in de zorg, maar de vraag wat goede zorg is.”

D66 wil zowel in Winterswijk als in Berkelland de voltallige gemeenteraad achter een motie krijgen waarin de Achterhoek Board ter verantwoording wordt geroepen en nogmaals wordt uitgesproken dat het behoud van twee volwaardige ziekenhuizen de opdracht was. De Berkellandse CDA-wethouder Marijke van Haaren zit ook in de Board. „Wij zullen haar dus ook ter verantwoording roepen”, aldus Boer.