Volledig scherm
PREMIUM
De slogan ‘Handen af van het SKB’ hing in 2012 wekenlang achter het raam van tientallen woningen in Winterswijk. © Jan van den Brink

Dat Winterswijks ziekenhuis zou afslanken, was te verwachten: ‘Heel gebruikelijk na fusie’

WINTERSWIJK - Natúúrlijk gaat het ziekenhuis in Winterswijk afdelingen sluiten. Er is misschien wel plechtig beloofd zijn dat het niet zou gebeuren, maar het is onontkoombaar.  

,,Concentratie van bepaalde verrichtingen op een locatie is heel gebruikelijk na een fusie, ook als vooraf wordt ontkend dat dit zal gebeuren’’, stelt Wim Groot, hoogleraar gezondheidseconomie aan de Maastricht University. 

Donderdag kreeg het personeel van het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) te horen dat de intensive care, de kinderafdeling en de verlosafdeling worden gesloten, waarmee het ziekenhuis de volwaardige status kwijtraakt.

,,De reden om dit te doen is enerzijds om efficiënter te werken en kosten te besparen’’, stelt Groot. ,,Het wordt ook vaak van buiten opgedrongen doordat zorgverzekeraars of de inspectie gezondheidszorg eisen stellen aan het minimum aantal verrichtingen dat moet worden uitgevoerd om een functie in stand te houden.’’

Dit minimum is ook bedoeld om de kwaliteit te verbeteren, op grond van de gedachte dat als je dingen vaker doet, je het ook beter doet.