Henk Wubbels op archiefbeeld (2017).
Volledig scherm
Henk Wubbels op archiefbeeld (2017). © Jan van den Brink

‘Hele Achterhoek moet zich bemoeien met ziekenhuiskwestie’

DOETINCHEM/ WINTERSWIJK - Henk Wubbels, oud-wethouder van Doetinchem, wil dat ook de West-Achterhoek en Liemers een stem hebben in de toekomst van de Achterhoekse ziekenhuizen Slingeland en SKB. 

Henk Wubbels richt hiervoor een speciale stichting op als tegenwicht aan het Winterswijkse geluid. Niet om te polariseren maar vooral om eenheid uit te stralen als regio. 

,,Als we niet eensgezind opereren als Achterhoek en het oostelijk deel van de Liemers lopen we het risico dat we straks twee poliklinieken over hebben”, zegt Wubbels.

,,Dan moeten we voor het minste of geringste naar Arnhem of Twente. De gezondheidszorg in de regio staat op het spel. Daarom vinden we dat we ons er vanuit de West-Achterhoek en Liemers mee moeten bemoeien.”

Wubbels, oud-wethouder van de gemeente Doetinchem gaat met oud-supermarktondernemer Ton ten Have (de Gelders Have Groep bestuurt vanuit Didam 19 AH-vestigingen) een stichting oprichten die zich sterk maakt voor de toekomst van de gezondheidszorg in de regio.

Beiden zijn respectievelijk voorzitter en penningmeester van het Inloophuis voor kankerpatiënten in Doetinchem. ,,We willen zitting nemen in de Regiogroep”, zegt Wubbels. Deze Regiogroep praat mee met belanghebbenden over de toekomst van de Achterhoekse ziekenhuizen.

Tegengeluid in antwoord op commotie

De aanleiding voor het tegengeluid is de commotie rond de Achterhoekse ziekenhuizen die vallen onder Santiz. Die ontstond eind november nadat Chrit van Ewijk, bestuurder van Santiz, aankondigde dat er plannen waren om in 2025 afdelingen vanuit het SKB naar het Slingeland over te hevelen.

Dit voornemen zorgde voor veel weerstand in Winterswijk, waar de stichting Behoud SKB werd opgericht. Daarbij werd onder meer de vrees geuit dat het SKB moest bloeden voor de nieuwbouw van het Slingeland, dat de komende jaren moet verrijzen aan de snelweg A18. 

Nadat er zelfs Kamervragen werden gesteld en minister Bruno Bruins zich ermee ging bemoeien, haalde het bestuur van Santiz de plannen van tafel. Dit voorkwam niet dat Van Ewijk afgelopen week door de Raad van Toezicht werd weggestuurd. 

‘Ik snap de emotie’

Quote

Door het stevige geluid vanuit Winters­wijk is het evenwicht zoek.

Henk Wubbels

,,We maken ons zorgen over de discussie”, zegt Wubbels. ,,Door het stevige geluid vanuit Winterswijk is het evenwicht zoek. Ik snap de emotie in Winterswijk en de Oost-Achterhoek heel goed. Mensen voelen zich minder veilig als afdelingen van een ziekenhuis - zoals bij het SKB - dreigen te verdwijnen

Maar kille cijfers laten misschien ook wel zien dat alle afdelingen overeind houden in het SKB niet kan. Laten we daarom samenwerken in de Achterhoek en Liemers, waar ook mensen gebruik maken van het Slingeland. Om zo in elk geval de zorg in de regio zo goed mogelijk in stand te houden.”

Hendrik Jan Mensink.
Volledig scherm
Hendrik Jan Mensink. © Jan Ruland van den Brink

Mensink: ‘Uitstekend idee’

De Winterswijkse voorzitter Hendrik Jan Mensink van Behoud SKB vindt een vergelijkbare stichting in de West-Achterhoek een uitstekend idee. ,,Het is een goede zaak als uit de samenleving zo’n initiatief ontstaat. Wij zijn nooit tegen een ziekenhuis in Doetinchem geweest, integendeel. Wat wij willen is het behoud van twee volwaardige ziekenhuizen.”

Vanuit de West-Achterhoek is het tot dusverre opvallend stil. Ook de gemeente Doetinchem roert zich niet. ,,We moeten niet langer afwachten”, zegt Wubbels, die beseft over eieren te lopen. ,,Het is een gevoelig onderwerp waarbij draagvlak belangrijk is.”