PET-scan in praktijk In het academisch ziekenhuis VUmc in Amsterdam.
Volledig scherm
PET-scan in praktijk In het academisch ziekenhuis VUmc in Amsterdam. © ANP

Nucleaire geneeskunde SKB krijgt PET/CT scan

WINTERSWIJK - De Santiz-locatie Streekziekenhuis Koningin Beatrix krijgt een PET/CT-scan. De afdeling nucleaire geneeskunde wordt daarvoor met ruim 200 vierkante meter uitgebreid. 

Afgelopen donderdag is al  gestart met de voorbereidende werkzaamheden. Naar verwachting wordt het karwei eind juli afgerond en wordt de PET/CT scan begin september in bedrijf genomen. 

Een PET/CT scan wordt gebruikt bij een groot aantal veel voorkomende kankersoorten. Door de combinatie van de PET scan en de CT scan, kunnen zowel de aard als de plek van de afwijking zeer nauwkeurig worden bepaald. De scan wordt ook ingezet voor het opsporen van infecties en ontstekingen.

Niet meer naar Arnhem

De komst van de PET/CT scan maakt het mogelijk om het volledig onderzoekstraject te kunnen uitvoeren binnen Santiz. Voor het maken van een PET/CT scan reizen patiënten nu nog naar het Rijnstate ziekenhuis in Arnhem. 

Ben Bulten,  nucleair geneeskundige: „Wij merken dat patiënten waarde hechten aan de laagdrempeligheid van een regionaal ziekenhuis. Met een eigen PET/CT scan zijn we niet afhankelijk van de planning van een extern ziekenhuis. Daarnaast scheelt het voor veel patiënten (extra) reistijd.” 

Naar verwachting gaat het om ongeveer 1.300 patiënten per jaar.