Volledig scherm
Raad Winterswijk © DG

Raad Winterswijk maakt zich grote zorgen over toekomst SKB

WINTERSWIJK  - De aangekondigde sluiting van diverse afdelingen bij het SKB is de raad in Winterswijk rauw op het dak gevallen. Donderdag uitten alle fracties hun zorgen. Ze willen gezamenlijk als raad in actie komen tegen het plan.

Volledig scherm
Poster voor behoud van ziekenhuis SKB. © DG

Inhoudelijk kon wethouder Elvira Schepers gisteravond niet ingaan op de mededeling die ze had gehad van de Raad van Bestuur van de Santiz-ziekenhuizen. ,,Daarover krijgen we maandag meer details te horen.”

Maar dat ze zich ernstig zorgen maakt over de toekomst van en vooral het behoud van het Winterswijkse ziekenhuis SKB, dat was duidelijk. Die zorg werd breed gedeeld in de raad.

De fracties willen een gezamenlijke actie voorbereiden. Henk Jan Tannemaat is van plan de posters die zijn partij Winterswijks Belang vijf jaar geleden door de gemeente hing met de tekst ‘Handen af van SKB’ opnieuw ter verspreiding af te drukken.

Fusie alléén op bestuurlijk niveau

Wat in 2012 nog afketste, gebeurde uiteindelijk vijf jaar later toch: het Streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterswijk en het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem fuseerden per 1 januari 2017.  Maar, zo had het SKB uitonderhandeld, alléén op bestuurlijk niveau.

De twee ziekenhuizen zouden als volwaardige ziekenhuizen naast elkaar blijven bestaan. Voor het bestuurlijk apparaat werd een stichting opgericht onder de naam Santiz. 

De belofte dat beide ziekenhuizen hun zelfstandigheid zouden behouden was belangrijk. Voor de patiënt in de Oost Achterhoek zou de zorg dichtbij huis blijven. Het was een wezenlijke voorwaarde voor de gemeentes Winterswijk, Aalten, Berkelland en Oost Gelre. Dat de fusie juist in een krimpregio nodig was om toekomstige zorg te waarborgen, zagen alle partijen wel in. 

‘Beter investeren en innoveren’

Op korte termijn zou er weinig veranderen. Patiënten zouden op beide locaties terecht blijven kunnen voor basiszorg, spoedeisende hulp, intensive care en kraamzorg. 

Volgens ziekenhuisbestuurders Chrit van Ewijk (SZ) en Bert Kleinlugtenbeld (SKB) was de fusie belangrijk met het oog op de toekomst. Gezamenlijk zouden de ziekenhuizen beter kunnen investeren in innovatieve vormen van zorg, dure apparatuur efficiënter gebruiken en goedkoper materialen inkopen. Daarnaast zouden specialisten zich meer op deelgebieden kunnen specialiseren wanneer ze in een groter verband werkten. 

Onrust

In februari 2018, een jaar na de fusie, ontstond er opnieuw onrust. Bij de vier gemeentebesturen in de Oost Achterhoek bestond de vrees dat het SKB in de toekomst een veredelde spoedpost met eerste hulp zou worden.

De onrust was mede ontstaan door het aangekondigde vertrek van enkele mensen bij het SKB, zoals directeur Bert Kleinlugtenbeld.  Maar dat was allemaal toevallig, was de officiële reactie. 

Nu de volwaardigheid van het SKB opnieuw ter discussie staat, maakt burgemeester Joris Bengevoord zich weer grote zorgen. ,,Vooral wat het tempo betreft, nog geen drie jaar na de fusie. Ik wil heel graag weten wat de belofte van drie jaar geleden waard was, dat het SKB een volwaardig ziekenhuis zou blijven”, liet hij desgevraagd weten.

Hij is zeer teleurgesteld over de plannen en wacht de nadere informatie maandag met belangstelling af. Hij is van plan met de vier oostelijke gemeentes Aalten, Berkelland en Oost Gelre een gezamenlijke brief op te stellen. Hij hoopt dat er voor het definitieve besluit valt in februari er nog wat te redden is voor het SKB.