Slingeland Ziekenhuis.
Volledig scherm
Slingeland Ziekenhuis. © Jan Ruland van den Brink

Rolf de Folter nieuwe ziekenhuisbestuurder in de Achterhoek

DOETINCHEM - Rolf de Folter (67) wordt de interim bestuurder voor de twee Santiz-ziekenhuizen in de Achterhoek, Slingeland en SKB.

De verschillende beroepsgroepen binnen de Achterhoekse ziekenhuizen in Doetinchem en Winterswijk zijn gisteren ingelicht. Vandaag wordt het personeel van Slingeland en SKB geïnformeerd. De Folter zal op korte termijn beginnen.

De Folter is nu nog tijdelijk interim-bestuurder bij Treant zorggroep in Drenthe waar hij de moeizame fusie van de ziekenhuizen in Emmen, Hoogeveen en het Groningse Stadskanaal heeft begeleid. Hij stopt binnenkort met die functie.

Fusie

De Folter is ook interim-bestuurder van het HagaZiekenhuis, onderdeel van de Reinier Haga ziekenhuisgroep. Deze groep heeft onlangs afgezien van een verdergaande fusie van de drie ziekenhuizen die onderdeel uitmaken van de groep. Daar hebben de raad van bestuur en raad van toezicht samen toe besloten nadat artsen zich tegen de fusieplannen verzetten.

Daarnaast heeft De Folter zitting in diverse raden van toezicht en van commissarissen, zoals het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk, gezondheidscentra in Amsterdam en  de WMO-raad in Alblasserdam.

Rolf de Folter mag in de Achterhoek de crisis gaan bezweren, die is ontstaan nadat bekend werd dat drie afdelingen van het SKB in Winterswijk (kinderafdeling, verloskunde en IC) zouden worden overgeheveld naar het ziekenhuis in Doetinchem.

Zwaargewicht

Burgemeester Mark Boumans is blij met de benoeming van Rolf de Folter: ,,Hij is een zwaargewicht. De fusie van drie ziekenhuizen in Drenthe en zuid-oost Groningen heeft hij, begrijp ik, wel naar tevredenheid gedaan. ”

De stichting Behoud SKB heeft zich nog geen oordeel gevormd over de nieuwe interim-bestuurder, laat Hendrik Jan Mensink weten. ,,De ontwikkelingen in Drenthe, waar zelfs een ziekenhuis moest sluiten, stemmen mij niet optimistisch. Maar die in Den Haag weer wel, waar de eerdere fusie tussen ziekenhuizen is afgeblazen. We moeten het afwachten.”

Burgemeester Joris Bengevoord van Winterswijk laat weten vooral blij te zijn voor het personeel. ,,Eindelijk rust. Zijn cv laat veel zien. Ik hoop snel te horen welke opdracht hij heeft meegekregen. Dat is cruciaal voor het verdere proces.”

Rolf de Folter.
Volledig scherm
Rolf de Folter. © Treant

Marieke van der Lans, manager van Mensiz, zegt positieve ervaringen te hebben met De Folter: ,,Wij gaan zo spoedig mogelijk met hem in gesprek. Samen met andere betrokken partijen willen wij komen tot een gedragen regiobestuur op duurzame ziekenhuiszorg voor de inwoners van de Achterhoek. Als Menzis gaan we dit traject in met een open houding. We hebben er vertrouwen in dat deze werkwijze leidt tot een gezamenlijk gedragen besluit over de inrichting van de ziekenhuizen in Doetinchem en Winterswijk, waarmee goede, duurzame medisch specialistische zorg wordt gewaarborgd voor alle inwoners van de Achterhoek.”