Volledig scherm
De Seniorenraad in Winterswijk eist behoud van het volledige ziekenhuis SKB. © Jan Ruland van den Brink

Seniorenraad Winterswijk maakt ‘ernstig bezwaar’ tegen plannen met SKB

WINTERSWIJK - De Seniorenraad Winterswijk heeft een boze brief gestuurd naar de Raad van Bestuur van Santiz, die verantwoordelijk is voor de Achterhoekse ziekenhuizen SKB en Slingeland. De Seniorenraad maakt ‘ernstig bezwaar’ tegen de voorgenomen sluiting van enkele afdelingen van het Winterswijkse ziekenhuis.

‘Jarenlang hebben juist zestigplussers gevochten voor een volwaardig ziekenhuis in Winterswijk. En toen dit eenmaal gerealiseerd was, werd de belofte gedaan dat het een volwaardig ziekenhuis zou blijven. Helaas wordt daar thans aan getornd nu er een voorgenomen besluit is om twee afdelingen te verplaatsen naar Doetinchem. En welke boodschap brengt u ons volgend jaar", vraagt voorzitter Hans van Lith van de Seniorenraad zich af in de brief.

Van Lith constateert dat het openbaar vervoer naar het nieuw te bouwen Slingeland Ziekenhuis of naar het MST in Enschede onvoldoende is. ‘Niet alleen ouderen worden getroffen, maar de gehele bevolking’. De Seniorenraad Winterswijk heeft de Raad van Bestuur van Santiz gevraagd op de plannen tot sluiting van enkele afdelingen van het SKB terug te komen.

  1. Robot-zorgdier misschien wel zo veilig, om nóg een verlies te voorkomen
    PREMIUM
    COLUMN

    Ro­bot-zorg­dier misschien wel zo veilig, om nóg een verlies te voorkomen

    Regelmatig kom ik bij instituten én instellingen robotdieren tegen. Die worden ingezet bij dementerende ouderen. Ze moeten geluksgevoel en troost bieden aan wie zich eenzaam of geïsoleerd voelt. Met thuis een kat en inmiddels ook een hond, vroegen we ons weleens af: waarom geen écht zorgdier? Naar beide - levende dieren en robotdieren - is in de zorg onderzoek gedaan. Robotdieren hoef je nauwelijks te verzorgen: aan de lader of nieuwe batterijen erin en klaar. En een robot bijt niet en vertoont geen ‘onvoorspelbaar gedrag’, is de wetenschappelijke uitleg.