Het SKB.
Volledig scherm
Het SKB. © Jan Ruland van den Brink

SKB-patiënten eisen eigen cliëntenraad voor ziekenhuis Winterswijk

WINTERSWIJK - Een groep patiënten van het SKB-ziekenhuis in Winterswijk eisen dat er voor 15 mei weer een eigen cliëntenraad wordt ingesteld. ,,Zo niet, dan stappen we naar de rechter", zegt Gosse Visser, mede-oprichter van de Vereniging belangenbehartiging cliënten SKB.

Het SKB is wettelijk verplicht een eigen cliëntenraad te hebben, maar die is twee jaar geleden bij de fusie met het Slingeland-ziekenhuis opgegaan in een gezamenlijke cliëntenraad.

Kantonrechter

Nu de twee ziekenhuizen onderzoeken of de fusie ongedaan gemaakt kan worden, wil de achterban van het SKB ook weer een eigen cliëntenraad. ,,Uit alle documenten en akten weten we dat Slingeland en SKB een samenwerking is, maar daarmee zijn het nog steeds twee zelfstandige ziekenhuizen", zegt Visser. ,,We hebben nu een sommatie gestuurd naar het SKB om weer een eigen cliëntenraad op te richten. Als dit niet in gang gezet wordt voor 15 mei, dan sturen we de kantonrechter een verzoek om het SKB aan de wet te houden.”

Binnen enkele dagen hebben ruim 400 cliënten van het SKB zich aangemeld via de site van de Vereniging belangenbehartiging cliënten SKB. ,,Daaruit blijkt toch duidelijk dat de cliënten zich ernstig zorgen maken. Er is een enorme behoefte aan een cliëntenraad en zeker gezien de huidige onrust moet deze wettelijke verplichting snel ingewilligd worden", aldus Visser.