Volledig scherm
Het SKB in Winterswijk. Alertheid is volgens de Vrienden van het ziekenhuis gewenst. © Jan Ruland van den Brink

Vrienden van SKB Winterswijk: ‘Pas op, plannen zijn niet van tafel’

WINTERSWIJK - ,,We zullen heel alert moeten zijn wat er nu gaat gebeuren", zegt Hendrik-Jan Mensink, voorzitter van de Vrienden van het SKB. Dat de sluiting van twee afdelingen in het Winterswijkse ziekenhuis van de baan is, wil niet zeggen dat de kou uit de lucht is. 

,,De plannen zijn nog niet van tafel. We zijn alleen terug bij de tekentafel", waarschuwt Hendrik-Jan Mensink in reactie op de ommekeer van het ziekenhuisbestuur Santiz afgelopen maandag na weken van onrust. ,,Probleem is wel dat het  vertrouwen in de Raad van Bestuur weg is.”

Mensink zat dinsdagochtend samen met burgemeester Joris Bengevoord van Winterswijk bij de minister om te praten over het behoud van een volwaardig ziekenhuis in Winterswijk. ,,Het was een heel goed gesprek. Ik had wel de indruk dat de minister er van overtuigd is dat er goed nagedacht moet worden hoe de twee ziekenhuizen in  de Achterhoek in stand kunnen blijven. Hij heeft in ieder geval rust gebracht in de hele discussie.” De dag ervoor had minister Bruins een gesprek met Santiz en Menzis.

Alternatief plan

Maar van achterover leunen kan geen sprake zijn, vinden zowel Mensink als Bengevoord. Vanuit de Vrienden van de SKB wordt hard gewerkt aan een alternatief plan, dat zowel recht doet aan het SKB als het Slingeland in Doetinchem. De nieuwbouw van het Slingeland aan de A18 kan veel minder kosten als het een gewoon basisziekenhuis blijft, zegt Mensink. En niet een topklinisch ziekenhuis, zoals de plannen er nu liggen. Want dat er een verband was tussen het sluiten van twee afdelingen in Winterswijk en de bouw van het nieuwe ziekenhuis, is volgens hem wel duidelijk. 

Quote

De minister heeft rust gebracht in de hele discussie.

Hendrik-Jan Mensink, Vrienden van het SKB

Er zijn nog heel veel vragen, waarop ze woensdagavond antwoord hopen te krijgen tijdens een informatie-avond in de Mattelier in Groenlo. Daar is ook de raad van bestuur van Santiz en de directeur Zorg van Menzis bij aanwezig. De belangrijkste zorgverzekeraar van de Achterhoek, Menzis, heeft van de minister de opdracht gekregen meer naar voren te treden. In de discussie afgelopen drie weken liet Menzis nauwelijks van zich horen, terwijl ze wel een belangrijke stem heeft.  Ook ziekenhuisdeskundige Ad Huijsmans komt vertellen hoe hij tegen de plannen aankijkt. 

Dialoog

Dat de communicatie over de aanvankelijke sluiting van de afdelingen verloskunde en kindergeneeskunde  in Winterswijk veel te wensen overliet, dat vond ook de minister, zegt Bengevoord. ,,Hij  legde de nadruk op de dialoog die er moet komen over toekomstplannen. Dat heeft hij een dag eerder ook aan Santiz en Menzis laten weten. Daar ben ik heel blij mee.” 

De informatie-avond in de Mattelier in Groenlo begint woensdagavond om 20.00 uur.