Gosse Visser bij de informatiebijeenkomst over het behoud van het SKB in Groenlo.
Volledig scherm
Gosse Visser bij de informatiebijeenkomst over het behoud van het SKB in Groenlo. © Jan Ruland van den Brink

Ziekenhuisbestuur krijgt dringend verzoek tot oprichting eigen cliëntenraad voor SKB

WINTERSWIJK - Er moet een eigen cliëntenraad voor het SKB-ziekenhuis in Winterswijk komen. Die wettelijke verplichting is voorgelegd aan het ziekenhuisbestuur Santiz van Slingeland en SKB.

,,We hebben weinig vertrouwen in de huidige cliëntenraad die er voor zowel het Slingeland als het SKB is", zegt Gosse Visser, oprichter van de nieuwe Vereniging Belangenbehartiging  Cliënten SKB. ,,Ze doen helemaal niets, terwijl er in volle vaart gewerkt wordt aan de verdere fusie van het Slingeland en SKB. En aan het nieuwe ziekenhuis aan de A18.”

Visser wijst er op dat er een wettelijke verplichting is dat elk ziekenhuis zijn eigen cliëntenraad heeft. SKB is dan wel op bestuurlijk niveau gefuseerd met Slingeland, maar het SKB is nog steeds een zelfstandige stichting. ,,En dus is een eigen cliëntenraad verplicht", zegt ook Gerard Siep, die jarenlang voorzitter was van het landelijk netwerk van cliëntenraden. Als Winterswijker zet hij zich nu in voor het behoud van het SKB en de oprichting van een eigen cliëntenraad.

Binnen twee weken

De nieuwe vereniging verzoekt het ziekenhuisbestuur om binnen twee weken over te gaan tot het oprichten van een cliëntenraad. 

De Stichting Behoud SKB is blij met het nieuwe initiatief. Hendrik Jan Mensink:  ,,We zijn ontzettend blij dat er een vereniging is die zich inzet voor de belangen van de cliënten van het SKB. Dat hebben we tot nu toe erg gemist.” De nieuwe vereniging staat los van de Stichting Behoud SKB, maar er zijn wel nauwe  banden onderling.

De huidige cliëntenraad van Slingeland en SKB wil niet reageren op de oproep uit de Oost-Achterhoek.