Volledig scherm
Joey Hoffman © Facebook

Dit weten we over de vermissing van Joey (21) uit Haaksbergen

HAAKSBERGEN - Over de vermissing van Joey Hoffmann (21) en zijn vertrek naar Turkije met Bjorn en Derya Breukers wordt veel gezegd en geschreven. Maar wat weten we eigenlijk zeker?

Over Joey Hoffmann:

♦ De 21-jarige Haaksbergenaar, die werkte als meubelmaker, is op de avond van 30 juni met vrienden Bjorn en Derya naar Turkije vertrokken in een witte bestelbus. Daar zou hij het echtpaar helpen bij het bouwen van een huis.

♦ Op 5 juli krijgt zijn familie een berichtje dat de reis goed verloopt; ze zijn dan nog in Bulgarije. Enkele dagen later komt het drietal aan in Silifke, een middelgrote stad in het zuidoosten van Turkije. 

♦ Op 8 juli is Joey voor het laatst gezien in Turkije. Daarna deed zijn familie op 17 juli in Nederland aangifte van vermissing. 

♦ De Nederlandse politie gaat er vanuit dat hij wel in Turkije is geweest. Meerdere getuigen zeggen hem te hebben gezien.  De politie heeft nooit contact met hem gehad. 

Volledig scherm
Joey Hoffman wordt vermist in Turkije © Facebook

Over Bjorn Breukers en Derya Breukers-Ün:

♦ Het Haaksbergse echtpaar vertelde tegen vrienden dat ze in Turkije een nieuw bestaan wilde opbouwen. Ze vertrokken op 30 juni, samen met hun vriend Joey en hondje Bella.

♦ Volgens Derya en Bjorn kreeg Joey heimwee en wilde hij naar huis. Ze verklaarden dat ze hem geld hebben gegeven boor de terugreis en dat ze daarna uit elkaar zijn gegaan. Ze hebben Joey sindsdien niet meer gezien.

♦ De familie van Derya in Turkije deed op 27 juli aangifte van vermissing van de Haaksbergse. De Nederlandse politie had op 21 voor het laatst contact met Derya en Bjorn, in verband met de vermissing van Joey.

♦ Op zaterdag 29 juli kwam er een eerste teken van leven van Derya: familieleden kregen berichtjes van haar. Ze zocht onder meer contact met het broertje van Bjorn.

♦ Bjorn en Derya waren in mei ook al in Turkije. Toen voor een niertransplantatie in een Turks ziekenhuis: Derya kreeg een nieuwe nier. Ze vertelden aan familie dat Björn die had afgestaan aan haar

♦ Op 9 juli meldde Bjorn zich in het ziekenhuis in Silifke, een dag na het laatste contact met Joey.  Breukers had onder meer verwondingen in zijn gezicht, omdat hij naar eigen zeggen van de rotsen was gevallen. Na een dag vertrok hij weer uit het ziekenhuis, ondanks dat artsen hem daar langer wilden houden.

Volledig scherm
Bjorn Breukers (links) en Sabahat Derya Un. © Politie

Over het onderzoek:

♦ Het onderzoek naar de verdwijning van Joey Hoffmann is een samenwerking tussen de Nederlandse en Turkse politie. De Nederlandse politie onderzoekt of er op Nederlands grondgebied misdrijven zijn gepleegd, en ondersteunt de Turkse politie met informatie. Ook wordt waar mogelijk Turkse informatie in Nederland verifieert.

♦ Door de gespannen politieke relatie tussen Nederland en Turkije is de samenwerking met de Turkse politie ‘heel complex’, zeggen bronnen rond het onderzoek. Toch lukt het om met hulp van de liaisons stappen te maken.

♦ Omdat Joey voor het laatst gezien is in Turkije leidt de Turkse politie de zoektocht naar hem. Belangrijk in dat onderzoek zijn de verklaringen van Bjorn en Derya, die ze bij de Nederlandse en Turkse politie hebben afgelegd.

♦ Bjorn en Derya worden in Nederland noch Turkije beschouwd als verdachten. Desondanks moeten ze meewerken aan het onderzoek van de politie in Silifke en zijn ze landurig ondervraagd over de verdwijning van Joey. Ze mogen tot op heden het land niet uit.

♦ De Turkse politie heeft sporenonderzoek gedaan in de bestelbus van het echtpaar Breukers, die bij vertrek uit Nederland al maanden geen APK had en niet achteruit kon rijden

♦ De politie is met Bjorn en Derya naar verschillende plekken geweest die ze met Joey hebben bezocht, in de hoop dat daar bruikbare sporen worden aangetroffen.

> Lees alles over de vermiste Joey Hoffman in het speciale dossier

Volledig scherm
Bjorn Breukers (links), Sabahat Derya Un (midden) en Joey Hoffman (rechts) © Politie

Enschede e.o.