Volledig scherm
Bjorn Breukers (links) en Sabahat Derya Un. © Politie

Haaksbergs stel geen verdachte: "Zij zijn vrij om te gaan en staan waar zij willen"

Het echtpaar Björn en Derya Breukers zijn in Turkije is geen verdachte in de vermissingszaak van Joey Hoffmann (21). Dat Björn Breukers kort na die vermissing met vreemde verwondingen in een ziekenhuis lag brengt daar geen verandering in.

Dat zegt de politie in Nederland vanavond in een verklaring over de laatste stand van zaken. Ondanks dat het echtpaar geen verdachte is, loopt er zowel in Turkije als Nederland wel een strafrechtelijk onderzoek. Sinds het echtpaar boven water is, is dat gericht op de verdwijning van Hoffmann.

De drie Haaksbergenaren vertrokken gezamenlijk met een busje naar Turkije. Daar zou Hoffmann op 8 juli vermist zijn geraakt. Maar niet valt uit te sluiten dat hij al eerder verdween. Op dit moment probeert de politie hier uit te sluiten dat er een misdrijf is gepleegd op Nederlands grondgebied. Het feit dat alle drie Nederlanders formeel in Turkije vermist raakten, maakt dat ook de Turkse politie een onderzoek is gestart.

Er is een strikte scheiding tussen de onderzoeken in Nederland en Turkije. De Nederlandse politie heeft er geen bevoegdheden. Een Nederlandse ‘verbindingsofficier’ in Ankara zorgt er echter wel voor, dat de onderzoeksteams snel van elkaars bevindingen op de hoogte zijn. Nederland heeft twee van die zogenaamde ‘liaisons’ permanent in Turkije gestationeerd.

Die liaisons van de politie hebben wel persoonlijk contact gehad met het stel Breukers. Op verzoek van de Nederlandse recherche heeft de Turkse politie op dinsdag 1 augustus eerst telefonisch contact gehad. Vervolgens is er een afspraak geweest met het stel en de liaison van de Nederlandse politie. Over de inhoud van dat gesprek worden geen details prijsgegeven. Of het echtpaar Breukers terugkomt naar Nederland is niet bekend. “Zij zijn vrij om te gaan en staan waar zij willen, aangezien beide personen geen verdachten zijn in het onderzoek.”

poll

Ex-accountant FC Twente krijgt tuchtklacht aan de broek

Ex-accountant FC Twente krijgt tuchtklacht aan de broek

  • Ik heb altijd gezegd dat we nog lang niets alles weten over het grote bedrog (46%)
  • Kunnen we nu ophouden over die crisis? Er is toch schoon schip gemaakt? (28%)
  • Laten we eerst afwachten of er een sanctie wordt opgelegd, voor we oordelen (26%)
596 stemmen