Volledig scherm
Silifke - stadje waar vermiste Haaksbergers waren. © Peter Winterman

Het raadsel van Silifke: 'Verhaal Björn en Derya rammelt'

SILIFKE - Sloegen Björn en Derya op de vlucht na de verdwijning van hun Haakbergse vriend Joey Hoffmann? In de Zuid-Turkse stad Silifke vermoeden ze van wel. "Hun verhaal rammelt, niemand heeft ze hier gezien."

In de verzengende hitte loopt Murat Şengi (44) over straat in Silifke, Zuid-Turkije. Dit is de stad die Haaksbergenaren Björn Breukers en zijn vrouw Derya zouden hebben uitgezocht om een nieuw leven op te bouwen. "Het is gek'" , zegt Şengi, verslaggever bij de plaatselijke krant Göksu. "Niemand heeft ze herkend."

Hij wijst op de krantenrekken bij de kleine winkeltjes in het centrum van Silifke, een stad even groot als Zwolle. Op de voorpagina van Göksu staan de foto’s van Björn, Derya en Joey. Ook op lokale tv-zenders worden beelden getoond van de drie Nederlanders. Toch meldt zich bij de politie en de krant niemand die de drie herkent. "Ze zouden hier een huis bouwen, maar niemand weet waar. Ik zou het ook niet weten."

 "Het verhaal rammelt"

Şengi trekt zijn conclusie: "Het verhaal van het echtpaar rammelt." Dat Björn en Derya inmiddels terecht zijn, verbaast de verslaggever niet. "De Turkse politie was pas een paar dagen actief naar ze op zoek. Sinds hun auto gesignaleerd stond, was het een kwestie van tijd voor ze ergens aangetroffen zouden worden."

Dat gebeurde maandag in de buurt van Ankara, op ruim zes uur rijden van Silifke. De Nederlandse politie zei gisteravond met het stel gesproken te hebben. Dat gesprek ging óók over Joey Hoffmann (21), van wie nog altijd elk spoor ontbreekt. Of de twee iets met zijn verdwijning te maken hebben, wordt door de Turkse en Nederlandse politie onderzocht.

Correspondent Olaf Koens van RTL Nieuws kreeg Derya gisteren kort aan de telefoon. Zij nam op en bevestigde dat ze Derya is. Daarna verbrak ze de verbinding met de mededeling dat ze 'geen tijd heeft' voor een langer gesprek.

Geen strafrechtelijk verleden

De vraag wát het drietal nu precies in Turkije ging doen, wordt steeds prangender. Joey en Derya hebben voor zover bekend geen strafrechtelijk verleden. Björn is wel ooit in aanraking geweest met justitie. Hij moest in 2014 voorkomen bij de politierechter vanwege drugsbezit. De rechtbank in Almelo wilde gisteren niet zeggen of hij daadwerkelijk is veroordeeld.

Quote

"Als buitenlanders hier komen wonen en aan het bouwen slaan, moet dat echt opvallen. Het is gek."

Verslaggever Murat Şengi

In Silifke – waar het kwik deze maand stijgt tot ruim 40 graden – herkennen ook puffende bouwvakkers de Haaksbergenaren niet. Een aannemer die de foto’s van de drie bekijkt, haalt zijn schouders op. De plek waar de nieuwe woning van Björn en Derya moest verrijzen, is onvindbaar.

"Dit is geen enorme stad", zegt verslaggever Şengi. "Als buitenlanders hier komen wonen en aan het bouwen slaan, moet dat echt opvallen. Het is gek."

poll

Ex-accountant FC Twente krijgt tuchtklacht aan de broek

Ex-accountant FC Twente krijgt tuchtklacht aan de broek

  • Ik heb altijd gezegd dat we nog lang niets alles weten over het grote bedrog (46%)
  • Kunnen we nu ophouden over die crisis? Er is toch schoon schip gemaakt? (28%)
  • Laten we eerst afwachten of er een sanctie wordt opgelegd, voor we oordelen (26%)
595 stemmen