Volledig scherm
Cahit Ün, de vader van Derya © AD

Vader Derya: 'Wij moeten niets van Björn hebben'

SILIFKE/HAAKSBERGEN - De vader van Derya maakt zich grote zorgen om zijn dochter. Sinds zij haar man Björn leerde kennen, is het contact tussen Cahit Ün (54) en Derya (26) kapot gegaan. Tot zijn verdriet spelen Derya en Björn nu de hoofdrol in de vermissingszaak van Joey Hoffmann (21) in Turkije.

Quote

Mijn contact met Derya is de laatste jaren niet goed. Dat komt door Björn

Cahit Ün

Cahit Ün opent de deur van zijn appartement in een anonieme, witte flat in de Zuid-Turkse stad Tarsus. Eerst praat hij Turks, maar zodra hij doorheeft dat er een Nederlandse verslaggever voor zijn neus staat, schakelt hij moeiteloos over op de taal van het land waar hij meer dan 25 jaar woonde.

,,Ja, ik ben de vader van Derya”, zegt hij met een sombere blik. De afgelopen week kreeg hij al bezoek van Nederlands ambassadepersoneel en medewerkers van de Nederlandse politie in Turkije. ,,Ze willen van alles van mij weten. Maar ik weet niet veel. Mijn contact met Derya is de laatste jaren niet goed. Dat komt door Björn”, zegt hij meteen.

Cahit Ün kwam in 1988 naar Nederland. Hij ging als gastarbeider aan de slag bij de Twentsche Kabelfabriek (TKF) in Haaksbergen. In die tijd leerde hij de moeder van Derya kennen, Semra, met wie hij twee kinderen kreeg. Vier jaar geleden scheidden de ouders van Derya en keerde Ün terug naar zijn geboorteland.

Drugsbezit

,,Wij moeten niets van Björn hebben, mijn ex-vrouw en ik. Het is een rare jongen. Ik ken de verhalen over zijn drugsbezit maar al te goed. Ik wilde niet dat zij met hem zou trouwen. Maar dat heeft ze toch gedaan.”

Afgelopen april zag Cahit Ün zijn schoonzoon voor het eerst. ,,Hij logeerde een week lang samen met Derya in mijn appartement. Op dat moment waren ze op zoek naar een nier. Vanwege haar ziekte wilde Derya een nieuwe nier en ze onderzocht de mogelijkheden hier in Turkije.”

Ün kreeg knallende ruzie. ,,Derya vertelde dat ze nog liever dood wilde dan dat ze nog langer dialyse zou krijgen. En Björn zat er maar bij en zei er niets van. Ook rookte ze voortdurend sigaretten met Björn, terwijl dat heel slecht voor haar is. Op een gegeven moment kon ik er niet meer tegen. Na een week heb ik ze het huis uitgezet.”

Ziekte

Ün plaatst grote vraagtekens bij het verhaal dat Björn en Derya een huis wilden bouwen in de omgeving van Silifke, op anderhalf uur rijden van Tarsus. Op die plek kampeerde het stel begin juli met hun Haaksbergse vriend Joey Hoffmann (21). ,,Ze hebben geen geld. Hij werkt niet en Derya kan niet werken vanwege haar ziekte. Om in deze omgeving een huis te bouwen, heb je minstens 50.000 euro nodig. Ik kan mij niet voorstellen dat ze dat geld hadden. Ik snap er niets van.”

Op 8 juli wilde Joey terug naar Nederland, verklaarden Björn en Derya aan de Turkse politie. Die dag verdween de Haaksbergenaar. Joey is tot op de dag van vandaag vermist. Björn en Derya staan niet als verdachten te boek, maar zij mogen Turkije niet verlaten en moeten zich elke week melden op het politiebureau.

Quote

Om in deze omgeving een huis te bouwen, heb je minstens 50.000 euro nodig. Ik kan mij niet voorstellen dat ze dat geld hadden

Cahit Ün

Op 23 mei dit jaar kreeg Derya een nieuwe nier in het ziekenhuis van de Turkse badplaats Antalya. Björn stond zijn nier af. ,,Ik wist daar niets van”, zegt Ün. ,,Als ze nu mijn hulp nodig heeft, sta ik voor haar klaar. Ik hou van haar. Maar dan moet zij wel eerst met mij contact opnemen. Dan kom ik meteen.”