'Bejaardenboot' uit Borculo crosst over Zwarte Cross-terrein

VideoLICHTENVOORDE - Jan Rouwenhorst straalt. "Ik dacht dat het circuit langer was... Had van mij gemogen.’’ De Borculoër stapt letterlijk goedgemutst uit de ‘bejaardenboot’ van zorginstelling Careaz. Die laat cliënten genieten als deelnemers aan de Zwarte Cross, tot een vrouw uit Lichtenvoorde van 96 jaar. Ook zij geniet.

Volledig scherm
Jan Rouwenhorst © Bert Janssen

Jan Rouwenhorst, oud-leidinggevende bij de sociale werkvoorziening DCW in Enschede, heeft werk gemaakt van zijn rol als ‘matroos’ aan boord van de T.Riekie, de boot op wielen die met krasse zorgcliënten deze 22ste Zwarte Cross opluistert.

De vroegere baas van de stoffeerderij heeft zijn monnikenpij aangetrokken en zorgt voor een woordgrap die zo door de Zwarte Cross-top bedacht kon zijn. Jan knoopte een stofblik aan een steel en beschilderde een bord: ‘Werp uw blik Omhoog’. Dat is aan stuurboordzijde opgehangen.

Liedjes van Willeke Alberti

Jan is alleen, maar zelfstandig. Hij krijgt thuiszorg van Careaz en nu net deze exclusieve ‘boottocht’ over het gortdroge en mulle motorcrosscircuit De Schans. De T.Riekie is gestopt voor de volle hoofdtribune. Alle toeschouwers hebben een diepe buiging gemaakt voor ouderdom en fitheid. Vanaf de boot zingen Willie en Willeke Alberti over hun ‘Reisje langs de Rijn’.

'Te kort'

Volledig scherm
Mientje Liesting © Bert Janssen

Mientje Liesting (88), die ook op zichzelf woont in Borculo, vindt de rondrit ‘völ te kort’. "Ik heb altijd gezegd dat ik een keer naar de Zwarte Cross wilde. Toen ze van Careaz belden heb ik meteen ‘ja’ gezegd. Als ik 40 jaar jonger was ging het hele weekend." Nu vermaakt ze zich met Amerikaans jokeren om geld (‘2 cent per kaart’), met haar zus en schoonzus, met een borreltje (Apfelkorn) en harde worst op tafel.

Volledig scherm
De Tante Rikie boot met ouderen uit Borculo. © Jan Ruland van den Brink