Zij waren vandaag op de Zwarte Cross

LICHTENVOORDE - 220.000 bezoekers trekt de Zwarte Cross, verdeeld over vier dagen. Per dag lopen er 65.000 mensen op het terrein, van wie 40.000 dagbezoekers. Wie zijn deze mensen, waar komen ze vandaan en vooral: waarom komen ze op de Zwarte Cross?

Timo en Bram

Volledig scherm
Timo Uiling (links) en Bram Polman uit Lichtenvoorde. © Jan Ruland van den Brink

,,Hoeveel uur ik heb geslapen dit weekend? Iets te weinig’’, zegt Timo Uiling (18) uit Lichtenvoorde met kleine oogjes. Met zijn vrienden is hij onderweg naar Playa Gasolina voor een verfrissende duik. ,,Even lekker afkoelen in deze hitte’’, zegt Timo, die voor de gelegenheid een eendje als zwemband om heeft.

Bram Polman (18) is één van de vrienden die mee het water in gaat. ,,We hebben met zijn allen op de camping geslapen. Dit is nu het derde jaar, dus dat is inmiddels traditie aan het worden’’, zegt hij.

,,Jammer dat het de laatste dag is’’, zegt Timo dan ook. ,,Ik had nog wel een dag door kunnen gaan, ik ben toch de hele week vrij.’’

Lidy en Tonny

Volledig scherm
Lidy en Tonny Menting uit Varsselder. © Jan Ruland van den Brink

Voor Lidy (54) en Tonny (56) Menting uit Varsselder is deze zondag hun enige van drie Zwarte Cross-dagen. ,,Op bezoek bij onze drie kinderen, die hier op de camping slapen’’, zegt Lidy.

Waarvoor ze komen? ,,Voornamelijk voor De Dijk, die wil ik vanavond wel even zien. En voor een potje bier natuurlijk’’, zegt Tonny, waarna hij zijn laatste slok gerstenat naar achteren gooit.

Het is pas de tweede keer ooit dat het echtpaar er is. ,,Je hoort goeie verhalen en dan ga je een keer kijken. Dat beviel twee jaar terug zo goed, dat we nu weer gaan’’, zegt Tonny. Een nieuwe traditie is dus geboren? ,,Ja, volgend jaar weer, dat is zeker!’’

Margareth en Rowie

Volledig scherm
Moeder Margareth Woeltjes met dochter Rowie Roosendaal. © Jan Ruland van den Brink

Moeder Margareth Woeltjes (52) en dochter Rowie Roosendaal (24) zitten vlak voor elf uur aan de koffie. Hun beider mannen niet, die hebben het eerste biertje al achter de kiezen. ,,Wanneer wij ook aan het bier gaan? Als de koffie op is, haha’’, zegt Rowie uit Bredevoort.

Als het mooi weer is, is het festival voor haar eigenlijk al geslaagd. Maar haar moeder Margareth uit Lichtenvoorde komt voor meer en gaat naar de Bee Gees en Supertramp in de Undercovertent. ,,Muziek uit mijn jeugd, heerlijk.’’

De Achterhoekse dames zijn vaste Cross-gangers, alhoewel Margareth er wel eens één gemist heeft. ,,Toen viel het in de zomervakantie en kon ik niet. Dat blijft voor altijd een gat in mijn geschiedenis, haha!’’

Lees hier de aflevering van gisteren.