Aan de verkoop van apps is het moeilijk geld verdienen
Nederlandse app-ontwikkelaars verdienen nauwelijks geld met de verkoop van losse apps via de verschillende online appwinkels. De voornaamste bron van inkomsten bestaat uit het ontwikkelen van apps in opdracht van derden (met name bedrijven). Het geven van advies aan bedrijven over strategie op het gebied van mobiel internet, zorgt voor een nieuwe, groeiende geldstroom.
Dat blijkt uit een enquête die de Volkskrant hield onder ruim dertig Nederlandse bedrijven die hun geld (voornamelijk) verdienen met het ontwikkelen van apps voor smartphones en tablet-computers.
Edward Hölsken van Mediabunker bijvoorbeeld, zegt: 'Het lanceren van een eigen idee is leuk, maar het is niet zo makkelijk om dé superapp te verzinnen, het te exploiteren en te verkopen en er dan ook nog geld aan te verdienen. Dat lukt enkele geluksvogels af en toe. Maar om daar een bedrijf op te bouwen, is naar mijn idee nogal risicovol'.
Heel veel mazzel
Ook Ralph Cohen van IceMobile ziet in die manier van werken niet het belangrijkste verdienmodel. 'Je moet heel veel mazzel hebben dat één app toevallig groot aanslaat', aldus Cohen. Dat bedrijven in de Nederlandse 'appconomy' vooral tegen vaste uurtarieven werken, is opvallend aangezien het heersende beeld is dat bedrijven in deze branche hun inkomsten halen uit de ontwikkeling en uitgifte in eigen beheer van eigen apps. Dat komt met name door bekende succesverhalen zoals dat van het Finse Rovio. Dat bedrijf werd in een jaar tijd wereldwijd bekend met het spelletje Angrybirds. Met de betaalde app (0,79 cent per spel), genereerde het bedrijf in een jaar tijd een geschatte omzet van 15 miljoen euro.
Op basis van de enquête valt verder op te maken dat in de Nederlandse appconomy op dit moment ruim 400 ontwikkelaars actief zijn en dat in de branche in 2010 tussen de 18 en 23 miljoen euro werd omgezet. Bij elkaar ontwikkelden de Nederlandse appmakers tot nu toe ongeveer 500 apps. Volgens de geënquêteerden vormen IceMobile, Sharewire en Service2Media, op basis van marktaandeel, gezamenlijk de top drie van de markt.
Trein-app
Veruit de bekendste Nederlandse app is opvallend genoeg niet gemaakt door een bedrijf, maar door een student. De Trein-app, die werd ontwikkeld door de student Dennis Stevense, wordt door een grote meerderheid van de ondervraagden genoemd als de bekendste app van eigen bodem.
Dit bericht alsmede het achtergrondartikel over de Nederlandse 'appconomy' in de Volkskrant van zaterdag 5 maart kwam mede tot stand op basis van een enquête onder ruim dertig Nederlandse bedrijven die apps ontwikkelen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMColumn
Het is niet haar leeftijd die de zoektocht naar een baan bemoeilijkt, maar haar mindset
Anne-Marije Buckens (34) heeft ruim tien jaar een bedrijf waarmee ze 50-plussers aan werk helpt. Ze schrijft over de mensen die ze ontmoette en aan werk heeft geholpen. -
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen. -
PREMIUM
Dit jaar geen wuppies of juichcape bij WK? ‘Er komt zeker Oranjespul, maar zonder verwijzing naar Qatar’
Supermarkt Lidl zal geen Oranjeacties gaan doen rond het WK Voetbal in Qatar, Grolsch laat het kampioenschap eveneens links liggen vanwege de deplorabele mensenrechtensituatie in de Golfstaat. Krijgen we een WK zonder Oranjemeuk? Experts zijn verdeeld. -
Energierekening
Sjaak (75): ‘Ik heb zelf radiatorfolie achter de radiatoren geplaatst, met magneten’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sjaak Kolderman (75) uit Sassenheim. -
PREMIUM
Dode en ernstig letsel door haperende Philips beademingsapparaten; concern verder in het nauw
Door nieuwe problemen met beademingsapparatuur van Philips is een dode gevallen en hebben vier patiënten ernstig letsel opgelopen. De machine die hen in het ziekenhuis van zuurstof moest voorzien, viel plotseling uit. Het toch al flink gebutste imago van het medisch concern door de slaapapneu-kwestie krijgt een nieuwe dreun.
-
DSM vindt Amerikaanse koper voor divisie die supersterke vezels maakt
DSM heeft in het Amerikaanse Avient een koper gevonden voor zijn tak die beschermende materialen maakt. Dat bedrijf betaalt ruim 1,4 miljard euro voor het bedrijfsonderdeel dat grotendeels bestaat uit het maken van Dyneema, dat volgens DSM de sterkste vezel ter wereld is. Die vezel kan worden verwerkt in kabels, maar bijvoorbeeld ook in beschermende kleding en visnetten. -
Nederlandse inflatie in april licht gedaald
De inflatie in Nederland is in april wat minder sterk gestegen dan een maand eerder. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) ligt de inflatie deze maand op 11,2 procent op jaarbasis. In maart gingen de consumentenprijzen nog met 11,7 procent omhoog. -
vraag 't vtwonen
Zo wordt je huis een oase van rust: ‘Dat is echt een basisbehoefte’
In een rustig huis is het fijn thuiskomen na een lange werkdag. Hoe maak je van je huis zo’n serene plek? We vragen het Liza Wassenaar, stylist bij vtwonen.