Aandeelhouders Air France-KLM gunnen topman zijn miljoenenbonus
Er is topman Benjamin Smith van Air France-KLM geen strobreed in de weg gelegd voor zijn miljoenenbonus die hij, ondanks de coronacrisis, volgend jaar kan krijgen. De aandeelhouders van het bedrijf stemden woensdag in meerderheid voor de beloning van de bedrijfstop, inclusief de bonus van Smith.
Van de aandeelhouders, waaronder de Franse staat, stemde 77,28 procent voor. Onder meer Nederland, nog voor 14 procent eigenaar van Air France-KLM, stemde tegen. Dat deed Nederland vorig jaar ook al, toen Smith met terugwerkende kracht een bonus toebedeeld kreeg. Toen stemde nog ruim 84 procent voor die beloning.
Smith krijgt vanaf 2022 een bonus van 2 miljoen euro in aandelen uitgekeerd als bepaalde doelen worden gehaald. Wel is vastgelegd dat hij die bonus pas kan ontvangen als tenminste driekwart van de Franse staatssteun is terugbetaald.
Toegezegd
Nederland heeft volgens minister Wopke Hoekstra van Economische Zaken, via de overheidscommissaris van het bedrijf, nog gevraagd aan zowel Smith als president-commissaris Anne Marie Couderc af te zien van de bonus. Volgens het bedrijf is daar geen aanleiding toe, onder meer omdat Smith de bonussen al kreeg toegezegd toen hij eind 2018 als topman aantrad.
Waar Nederland afdwong dat de KLM-top geen bonussen ontvangt zolang de overheidshulp loopt, zijn in Frankrijk zulke afspraken niet gemaakt bij de Franse staatsteun aan moederbedrijf Air France-KLM. De Franse staat stemde dan ook voor de beloning van de Air France-top.
Of Smith de bonus ook ontvangt, hangt volgend jaar af van de gang van zaken bij het luchtvaartconcern, dat in grote problemen zit. Smith moet al die tijd in dienst blijven en bovendien bepaalde financiële doelstellingen halen. Door de crisis is het maar de vraag of dat laatste lukt.
Smith bracht vorig jaar hetzelfde loonoffer als het personeel van Air France. Zijn vaste salaris werd met een kwart verlaagd. Daarnaast zag hij af van zijn variabele beloningen over 2020. De KLM-top ontvangt helemaal geen bonussen in coronatijd en heeft tot 40 procent loon ingeleverd.
Bekijk hier al onze video’s over de economie:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Op deze plekken kun je een elektrische auto beter niet opladen
-
PREMIUM
Écht groen vliegen is pas op zijn vroegst in 2035 haalbaar
KLM hapt naar adem door de coronacrisis en nu het vliegverkeer weer op gang komt, doemt een andere monsterklus op. De CO2-uitstoot móét omlaag. Groener en duurzamer vliegen is de opdracht, maar hoe? De Elon Musk van de vliegtuigindustrie is nog niet opgestaan. -
Europese gasprijs op één dag meer dan een vijfde duurder, door mogelijk grotere vraag in Azië
De Europese gasprijs is maandag met zowat 20 procent gestegen, de sterkste stijging in ongeveer drie maanden tijd. Aanleiding zijn signalen dat de markt krapper wordt, door de mogelijk hogere vraag naar aardgas in Azië, schrijft het financiële persagentschap Bloomberg. -
RyanAir krijgt gelijk van Europese rechter: staatssteun aan KLM mocht niet
De Europese rechter vindt de miljarden euro’s aan staatssteun die KLM heeft ontvangen om de coronacrisis te doorstaan niet geoorloofd. De Europese Commissie heeft niet genoeg onderbouwd waarom voor die steun de concurrentieregels opzij zijn geschoven, vindt het Gerecht van de Europese Unie. Concurrent Ryanair, die de staatssteun aanvocht, krijgt gelijk. KLM laat weten de uitspraak te bestuderen, maar gaat er verder niet inhoudelijk op in. -
PREMIUMExclusief interview
Topman moet Jumbo weer ‘nederig’ maken: ‘Hard werken om gunst van de klant te behouden’
Van een omstreden WK-commercial tot de grootschalige fraudezaak waarin zijn voorganger Frits van Eerd een prominente rol speelde. Jumbo werd geteisterd door tegenslagen. Nu zwaait Ton van Veen al 100 dagen de scepter, als eerste baas van buiten de familie. Onder zijn leiding moet de supermarkt weer een sympathieke winkel worden. ,,Frits kon zelf handtekeningen onder sponsorcontracten zetten. Niet strafbaar, maar het maakt je wel kwetsbaar.’’
-
PREMIUMMet video's
Dermatoloog over huidkanker: ‘Huidkleurig bultje dat snel groeit? Dan meteen naar de dokter’
-
-
-
3 op de 10 Nederlanders hebben geldzorgen, stuk meer dan twee jaar geleden
Nederlanders zijn het afgelopen jaar flink bezorgder geworden over hun financiën. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat de zorgen voor het eerst sinds 2013 zag toenemen. Vooral de zorgen onder jongeren en alleenstaande ouders zijn relatief groot. -
6 tips
Ga schulden gelijk te lijf: ‘Oogkleppen ophouden en post niet openmaken is geen goed idee’
Voor het eerst sinds 2013 maken we ons méér zorgen over onze financiële situatie. Dat maakte het CBS vanochtend bekend. Met de hard stijgende prijzen voor het levensonderhoud kun je gemakkelijk in financiële nood raken. ,,Ongemerkt wordt alles duurder en opeens is het geld op.’’ Zes tips om schulden het hoofd te bieden.