Volledig scherm
Twee bouwvakkers aan het werk op een bouwplaats. © Rijnhout Media

Aantal afgegeven vergunningen voor nieuwbouwwoningen fors gedaald

Het aantal afgegeven bouwvergunningen voor nieuwbouwwoningen is in het eerste kwartaal van dit jaar fors gedaald. In vergelijking met een jaar eerder is er volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) sprake van een daling met ruim een kwart tot 12.500 vergunningen. Dat is het laagste aantal afgegeven vergunningen in drie jaar tijd.

De nieuwe cijfers wijzen erop dat het aantal nieuwe woningen in de komende jaren sterk zal dalen. Het aantal vergunningen dat wordt afgegeven is een vroege indicator voor wat er in de nabije toekomst gebouwd zal worden. Na het verlenen van een bouwvergunning duurt het gemiddeld zo'n twee jaar tot een nieuwbouwwoning af is. 

Het aantal vergunningen voor nieuwbouwwoningen stokte vorig jaar op 70.000, dezelfde hoeveelheid als in 2017. Tussen 2000 en 2008 gaven gemeenten gemiddeld zo'n 80.000 vergunningen per jaar af voor nieuw te bouwen woningen.

Ondanks de afnemende aantal afgegeven bouwvergunningen, draaide de bouw dit kwartaal nog wel een recordomzet. De opbrengsten stegen met ruim 11 procent. Volgens het CBS is het ruim tien jaar geleden dat er sprake was van zo’n sterke stijging in het eerste kwartaal. In alle branches was sprake van dubbelcijferige groei.

Tekort

Volgens economen van ABN AMRO zal het woningtekort in 2030 voor alle provincies behalve Zeeland en Friesland een probleem zal zijn. Want ondanks de schaarste aan woningen, zal de bouw van nieuwe woningen komende jaren teruglopen. De economen berekenden dat er in 2030 een tekort zal bestaan van ruim 157.000 woningen.

  1. Amerikaanse centrale bank verlaagt rente opnieuw

    Amerikaan­se centrale bank verlaagt rente opnieuw

    De renteverlaging moet de economie een steuntje in de rug geven, zei bankpresident Jerome Powell. In juli werd de rente ook al verlaagd. Toen was dat de eerste keer in ruim tien jaar. Het belangrijkste rentetarief komt nu op een bandbreedte van tussen de 1,75 procent en 2,0 procent. Met de stap was op de financiële markten al rekening gehouden. Voor de Amerikaanse president Donald Trump is de renteverlaging waarschijnlijk niet voldoende. Hij voert de druk op de Fed al geruime tijd op om de rente te verlagen en zou het liefst een negatief tarief zien. In Trumps optiek zet de centrale bank de Verenigde Staten op achterstand ten opzichte van andere economische grootmachten als de Europese Unie. Trump liet al snel zijn ongenoegen blijken via Twitter, waar hij Fed-baas Jerome Powell verweet een lafaard te zijn. ,,Jay Powell en de Federal Reserve falen opnieuw’’, schreef Trump na het bekendmaken van de renteverlaging. ,,Geen ‘lef’, geen gevoel, geen visie! Een vreselijke communicator!’’