Een vrachtwagen van het Belgische biermerk Jupiler in de Haagse binnenstad. Jupiler wordt gebrouwen en verkocht door de brouwer ABInBev, een van de vele Belgische multinationals in Nederland.
Volledig scherm
Een vrachtwagen van het Belgische biermerk Jupiler in de Haagse binnenstad. Jupiler wordt gebrouwen en verkocht door de brouwer ABInBev, een van de vele Belgische multinationals in Nederland. © Getty Images

Aantal buitenlandse multinationals in Nederland flink gestegen

Het aantal buitenlandse multinationals met een vestiging in Nederland is tussen 2015 en 2020 aanzienlijk gestegen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) telde Nederland begin 2020 ruim 37.000 buitenlandse bedrijven met vestigingen in meerdere landen, waaronder ook Nederland. Dat zijn er 15 procent meer dan vijf jaar eerder.

  1. Milieuorganisaties: Shell negeert klimaatvonnis met investeringen in olie en gas

    Milieuorga­ni­sa­ties: Shell negeert klimaatvon­nis met investerin­gen in olie en gas

    Hoewel Shell door de rechter is veroordeeld tot ambitieuzer klimaatbeleid, investeert het bedrijf nog volop in fossiele brandstoffen. Milieudefensie en Oil Change International stellen dat het bedrijf daarmee ,,het klimaatvonnis negeert”. In een rapport becijferen ze dat tien olie- en gasprojecten waarin Shell heeft besloten te investeren sinds het vonnis zullen leiden tot 325 miljoen ton extra CO2-uitstoot. Dat is ongeveer twee keer zoveel als de uitstoot van heel Nederland in een jaar tijd.