Apple komt met updates om lekken tegen te gaan.
Volledig scherm
Apple komt met updates om lekken tegen te gaan.

Apple brengt updates uit tegen processorlekken

Apple heeft aanpassingen gedaan in zijn software om iPhones, iPads, Mac-computers en Apple TV's te beschermen tegen het Meltdown-lek in computers. 

Het lek zat in de laatste software-updates van zijn besturingssystemen. De Apple Watch is niet kwetsbaar voor het Meltdown-lek, liet het Amerikaanse bedrijf weten. De snelheid van computers en telefoons zou niet meetbaar zijn afgenomen. 

Gebruikers wordt aangeraden de meeste recente softwareupdates zo snel mogelijk te installeren. Bij dergelijke lekken kan van buitenaf een kwaadaardig programma op het toestel worden gezet,  al stelt het techbedrijf dat gebruikers daar momenteel geen last van hebben gehad.

Beschermingsmaatregelen

Tegen het Spectre-lek brengt Apple in de komende dagen updates uit. Die worden in webbrowser Safari in macOS en iOS ingebakken. In toekomstige software-updates van iOS, macOS en tvOS worden verdere beschermingsmaatregelen genomen. Apple raadt aan om alleen software uit betrouwbare bronnen te downloaden, zoals de App Store.

De Meltdown- en Spectre-lekken werden deze week publiekelijk bekend. Meltdown treft alleen apparaten met een Intel-processor. Die chips zijn ook vatbaar voor Spectre, maar ook apparaten met een chip van AMD of met de ARM-architectuur hebben dit lek. Ook Microsoft en Google hebben al updates verspreid om te beschermen tegen de beveiligingsgaten.