Arbeidsinspectie overspoeld met meldingen over corona-overtredingen
De Arbeidsinspectie heeft de handen vol aan meldingen over bedrijven die de coronarichtlijnen aan de laars lappen. Tot 6 december vorig jaar kwamen er bijna 6500 klachten binnen over onveilige werksituaties. Twee keer werd het werk onmiddellijk stilgelegd.
Delen per e-mail
De voornaamste klacht was het niet naleven van de 1,5 meter, maar er waren ook meldingen van verkouden personeel dat toch naar het werk moest komen of onvoldoende hygiënische maatregelen.
Die 6500 meldingen vormen bijna de helft van het totaal aantal klachten over misstanden op de werkvloer die de Inspectie SZW, zoals de Arbeidsinspectie formeel heet, in 2020 tot 6 december ontving. Werknemers zelf klagen over misstanden, maar er zijn ook telefoontjes van familieleden van werknemers, vakbonden en anonieme meldingen. Er moesten tientallen mensen ingehuurd worden door de inspectie om het vele werk aan te kunnen.
Stilgelegd
In het gros van de gevallen is telefonisch of schriftelijk ingrijpen voldoende om de werkgever bij te sturen. ,,We nemen contact op met het bedrijf en controleren dan een paar dagen later bij de melder of er daadwerkelijk iets is veranderd”, zegt woordvoerder Paul van der Burg. In twee gevallen werd het werk stilgelegd omdat het niet mogelijk was om snel aanpassingen door te voeren; een keer bij een bakkerij en het andere geval was bij een tuinder.
Afgelopen voorjaar waren er ook slachthuizen die werden gesloten, maar dat waren geen acties van de Arbeidsinspectie maar van de Veiligheidsregio's in verband met uitbraken onder het personeel.
Bedrijven die geen gehoor geven aan de aanwijzingen van de Arbeidsinspectie om de 1,5 meter en de hygiënerichtlijnen van het RIVM na te leven, wacht een boete. De hoogte daarvan is afhankelijk van de grootte van het bedrijf en varieert van enkele honderden tot tienduizenden euro's. Hoeveel boetes inmiddels zijn uitgedeeld is nog niet bekend.
Ook dit jaar is de aanpak van overtredingen van coronamaatregelen prioriteit voor de Arbeidsinspectie. Er wordt gevreesd voor een oplopend aantal onveilige werksituaties doordat veel bedrijven het water aan de lippen staat en ze proberen te bezuinigen waar mogelijk.
Maaltijdbezorgers
Het gros van de overtredingen vorig jaar vond plaats in de horeca, de detailhandel en bij de uitzendbureaus, dus bij laagbetaald werk. Zo bleek bij 80 procent van de gecontroleerde maaltijdbezorgers iets niet in de haak. Door corona hebben de bezorgdiensten het razend druk en nemen ze te jong en dus goedkoop personeel aan. Sinds afgelopen zomer is de minimumleeftijd van maaltijdbezorgers 16 jaar vanwege het hoge aantal ongelukken met jongere bezorgers.
Bekijk hier onze video’s over het coronavirus:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Google sluisde minstens 128 miljard euro weg via Nederland
Google heeft in acht jaar tijd 128 miljard euro via een Nederlandse dochteronderneming naar belastingparadijs Bermuda gesluisd. Daarover betaalde het techbedrijf in Nederland ruim 25 miljoen euro belasting, schrijft de NOS op basis van het laatst gepubliceerde jaarverslag van dat Nederlandse dochterbedrijf. -
PREMIUM
Waarvan Akte Duizenden euro’s en een illusie armer melden de ouders zich weer bij mij
Waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk, opgetekend door journalist Johan Nebbeling in ons katern ZO. Deze week wil een ondernemerspaar hun zoon klaarstomen als opvolger, maar dat gaat niet helemaal volgens plan. -
update Grote zorgen bij KLM-personeel over vliegen op Groot-Brittannië
Terwijl Nederland met de verlenging van de lockdown de Britse coronamutant buiten de deur hoopt te houden, worden er nog altijd dagelijks tientallen vluchten met passagiers vanuit het Verenigd Koninkrijk naar Schiphol uitgevoerd. De zorgen onder het KLM-personeel groeien met de dag, merkt de Vereniging Nederlands Cabinepersoneel (VNC). -
PREMIUM
Fire-filosofie wint terrein in Nederland: financieel onafhankelijk worden en genieten
Hoe jonger je financieel onafhankelijk bent, hoe minder je móet werken. Dat is de gedachte achter Fire, een levensfilosofie uit de VS die ook in Nederland aanslaat. ,,Wij willen ons leven anders inrichten.’’ -
PREMIUM
column De vrouw des huizes betaalt de rekening voor de scholensluiting
Irene van den Berg is journalist en columnist, gespecialiseerd in financiële psychologie. In haar verhalen probeert zij ons economisch gedrag te verklaren.
-
Onlineaankopen blijven stijgen
Het aantal aankopen op internet blijft stijgen, evenals het aantal mensen dat op internet bestelt en het bedrag dat wordt uitgegeven, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Kleding, maaltijden en films en series die via videostreamingdiensten werden gedownload waren in de eerste helft van 2020 de meest bestelde goederen en diensten via internet, aldus het CBS. -
Grote pensioenfondsen hoeven pensioenen niet te verlagen
De grote pensioenfondsen ABP en PFZW hoeven hun pensioenen dit jaar niet te verlagen. Beide fondsen hebben volgens de eerste berekeningen een dekkingsgraad die hoger is dan de vereiste 90 procent. Bij ambtenaren- en lerarenfonds ABP was dit ruim 92 procent, bij zorgfonds PFZW ruim 91 procent. -
VIDEO Woeste vrouw zonder mondkapje gaat tekeer tegen Kruidvatmedewerkster: 'We schrikken van deze beelden’
Een medewerkster van Kruidvat is deze week op een agressieve en intimiderende manier toegesproken door een volwassen klant die weigerde een mondkapje te dragen. Beelden van het incident gaan het internet over. Kruidvat leeft mee met de medewerkster. ,,We schrikken van de heftige toon die deze klant uitslaat”, laat een woordvoerster weten.