Arm kind meer gebaat bij sterk wijkteam dan met nieuwe fiets
Armoede bestrijdenWat heb je als kind aan een nieuwe fiets van de gemeente als de ellende niet te harden is zodra je thuiskomt? Kinderarmoede in Nederland is niet gebaat bij materiële cadeautjes voor buiten de deur die de schone schijn ophouden.
Verkeerd besteed?
De Klijnsma-gelden voor arme kinderen waren bedoeld als een ongeoormerkt extraatje. Gemeenten krijgen jaarlijks 100 miljoen euro voor armoedeverlichting voor kinderen. De Tweede Kamer debatteerde afgelopen donderdag vol verontwaardiging over het vermoeden dat die gelden soms niet als extraatjes bij die kinderen terechtkomen. Ja, u hoort het goed, het gaat om een vermoeden. Want een evaluatie over de besteding van dat geld is er nog niet. Het enige wat de Kamerleden dreef, was het Nieuwsuur-item, waarin bleek dat het geld soms ook elders belandde.
Verkiezingsrethoriek
Dat, en de aankomende gemeenteraadsverkiezingen. Partijen willen zich NU profileren op gemeentelijke thema's als armoedebestrijding. Wethouder Baldewsingh van Den Haag kon zich ook weer niet inhouden. De ijdele wethouder stond direct voor een camera te pochen dat hij verdikkeme wél warme jassen en een mobieltje uitdeelt, terwijl de rest van de wethouders er volgens hem een potje van maakt.
Het echte probleem
GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman bracht gelukkig de inzichten van de Kinderombudsvrouw te berde. Ze zei: ,,De Kinderombudsvrouw vindt ons nu nog eenzijdig gericht op de situatie van kinderen buitenshuis, terwijl er juist binnenshuis veel te doen is. Volgens haar hebben we een samenhangende aanpak nodig, gericht op het verbeteren van de situatie van kinderen binnenshuis.'' Zoals Voortman het verwoordde was het ook precies Jetta Klijnsma haar bedoeling. Dat geld was niet voor niets ongeoormerkt. Het doel is de kinderen in die gezinnen iets gelukkiger te maken en hoe de gemeentes dat het beste doen is maatwerk.
Leven in armoede heeft hetzelfde effect op je brein als een nacht doortrekken. En dat dus iedere dag
Arm zijn is als een nacht doortrekken
We weten uit onderzoek van de wereldwijde armoede-expert Sendhil Mullainathan al veel over de mentale staat waarin gezinnen in armoede zich bevinden. 'Leven in armoede heeft hetzelfde effect op je brein als een nacht doortrekken. En dat dus iedere dag', concludeerde de onderzoeker. De stress van het niet kunnen rondkomen verlaagt je IQ met 13 punten bij het nemen van belangrijke beslissingen. Mensen komen er niet uit en dan ligt er ook nog ongezondheid, geweld en criminaliteit op de loer.
Het nieuwste onderzoek van Mullainathan laat zien dat schulden kwijtschelden op zichzelf ook weinig zin heeft. Binnen zes weten hadden de proefpersonen weer evenveel schuld als daarvoor. Het is de zoveelste aanwijzing voor maatwerk als oplossing.
Binnen zes weten hadden de proefpersonen weer evenveel schuld als daarvoor
Ode aan het Wijkteam
Volgende week is er weer een discussie in de Kamer. Dit keer over schulden. Ik zie ernaar uit, omdat de factsheet van de gemeenten toont hoezeer zij wel op de hoogte zijn. Hun pleidooi: 'zet je allerbeste gemeenteambtenaren in de frontlinie van het wijkteam'. Het wijkteam dat bij arme gezinnen aan de keukentafel gaat zitten met de vraag: 'hoe is de situatie hier en wat kunnen we eraan doen'? Daar zijn goed getrainde en dus dure mensen voor nodig. Elke euro Klijnsma-geld die daarheen gaat, is misschien minder zichtbaar dan een nieuwe fiets, maar zeker niet verloren.
Sandra Phlippen is chef van de redactie economie.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Energierekening
Ad: ‘Ik heb zelf ventilatoren onder de radiator geklikt voor optimale verwarming’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ad Voermans (66) uit Rijen, bij Breda. -
Amsterdam Trade Bank, onderdeel van Russische Alfa Bank, failliet verklaard
De Amsterdam Trade Bank (ATB), een Nederlandse dochter van de Russische Alfa Bank, is failliet verklaard. De bank had zelf een aanvraag ingediend voor een bankroet waarna de rechtbank in Amsterdam curators heeft benoemd. -
PREMIUM
Goedkoop tanken? Volgende week loont het zelfs om 200 kilometer om te rijden
De brandstofprijzen gaan volgende week in Duitsland zo hard omlaag, dat het prijsverschil met wat je bij een Nederlands tankstation betaalt gigantisch wordt. Vanaf woensdag geldt in Duitsland een adviesprijs van 1,72 euro per liter, minimaal 40 cent minder dan in Nederland. Loont het om daarom naar Duitsland te rijden voor een tankbeurt? -
Minder groei en meer inflatie door oorlog, maar Europese recessie lijkt vermeden
Europese landen moeten rekenen op minder groei en meer inflatie dan eerder voorspeld. Maar een recessie lijkt te worden vermeden, zegt Brussel in zijn nieuwste groeivooruitzichten. -
PREMIUMNeste
‘De brandstofmotor is niet de vijand, dat is CO2’
Hernieuwbare diesel, gemaakt van onder andere oud frituurvet, kan de CO2-uitstoot van bussen en vrachtwagens tot 90 procent verminderen, stelt producent Neste. Het bedrijf wil de productie verdubbelen.
-
Huren in sociale sector gemiddeld met 2 procent omhoog
Woningcorporaties verhogen de huren van woningen in de sociale sector vanaf 1 juli gemiddeld met 2 procent. Bij ruim de helft van de woningen (63 procent) blijft die stijging onder de toegestane grens van 2,3 procent, meldt de koepelorganisatie voor woningcorporaties Aedes. -
Zo zet je gezichtsherkenning en vingerafdrukscanner van je telefoon snel uit
Je smartphone ontgrendelen met je gezicht of vingerafdruk klinkt veilig, maar in geval van nood kan het juist een beveiligingsrisico zijn. Iemand kan onder dwang je gezicht scannen of onopgemerkt je vingerafdruk bemachtigen. Gelukkig kun je dit voorkomen. -
PREMIUMmet video
Meer horecazaken te koop aangeboden en vaker speelt personeelstekort een rol
In coronatijd was er volop vraag naar horecazaken maar werden er nauwelijks zaken aangeboden. Nu lijkt het tij te keren. Horecamakelaar Adhoc ziet het aantal aanvragen stijgen. En opvallend: personeelstekort speelt vaker een rol om de zaak van de hand te doen.