Armoede onder ouderen is vooral in Oost-Duitsland een probleem
Door de stijgende kosten van energie en levensonderhoud zit bijna een op de vijf ouderen in Duitsland financieel klem. Met name vrouwen in Oost-Duitsland hebben het moeilijk.
‘Ik heb mezelf omhoog gewerkt’, zegt Dagmar terwijl ze wijst naar een betonnen flat op een kruispunt bij Alexanderplatz in Berlijn. Daar, in dat treurige gebouw, waar tegenwoordig sportschool FitX huist, werkte de geboren en getogen Berlijnse voor een reisbureau tot het einde van de DDR.
Bijna veertig jaar van haar werkend leven bracht de bijna 81-jarige Dagmar door in het armere oostelijke deel van de stad. ‘Vrouwen moest harder werken dan mannen, terwijl we minder verdienden. Zo oneerlijk.’ Sinds haar jeugd woont ze in Lichtenberg, een Plattenbau-wijk in Oost-Berlijn, waar haar ouders heen verhuisden nadat de oorlog grote delen van de binnenstad in as had gelegd.
Flinke prijsstijgingen
Dagmar kan, ondanks de hoge energierekening en flinke prijsstijgingen in de supermarkt, naar eigen zeggen ‘goed’ rondkomen van haar bescheiden pensioen. Dat geldt niet voor iedereen. Ongeveer 18 procent van de ouderen in Duitsland zit zo krap bij kas dat ze financieel in de knel komt. Dat blijkt uit recente cijfers van het Duitse statistiekbureau op aanvraag van nieuwssite RND.
De armoedegrens voor een alleenstaande pensionado ligt op een besteedbaar inkomen van 13.628 euro per jaar, omgerekend 1135 euro per maand. ‘Niemand zou van minder dan 1200 euro netto moeten leven’, reageerde Bondsdaglid Heidi Reichinnek van Die Linke in het Duitse parlement onlangs.
In het bijzonder achtergesteld zijn Oost-Duitsers en vrouwen, de twee groepen die in hoofdstad Berlijn samenkomen. Dagmar: ‘Ik zie in Lichtenberg veel alleenstaande, oudere vrouwen worstelen met armoede.’ Ze heeft het geluk dat ook haar man een pensioen ontvangt. Meer dus dan zijzelf.
Stookkosten
In Berlijn gaan veel pensionado’s met een winkelkarretje of boodschappentas de straat op om statieflessen te verzamelen. Pfandsammeln levert extra euro’s op en bespaart stookkosten in de winter. Maar, zo concludeerde socioloog Sebastian Moser in zijn promotieonderzoek in 2014, houden mensen elkaar zo vooral gezelschap.
Veel ouderen zijn echter zo slecht ter been dat ze thuis opgezadeld zitten met een hoge energierekening, zegt emeritus hoogleraar Christoph Butterwegge, tevens schrijver van een boek over toenemende armoede onder ouderen in Duitsland. ‘Armoede gaat vaak gepaard met eenzaamheid en sociale isolatie.’
De flink gestegen energierekening en gierende inflatie duwt gepensioneerden in Duitsland verder de armoede in, vermoedt hij. ‘Vooral de onzichtbare armoede breidt zich uit. Die is niet in de statistieken zichtbaar, maar ook moeilijk vast te leggen.’
Gediscrimineerd
Wat ook niet helpt: een op de zeven ouderen in Duitsland voelt zich gediscrimineerd bij de zoektocht naar werk of huisvesting, concludeert bijstandsorganisatie VDK in een studie. ‘Ouderen krijgen minder snel een lening dan jongeren, omdat de bank weinig vertrouwen heeft dat de schulden worden terugbetaald. Aan het eind is er steeds vaker een openbare of sociale uitvaart’.
De emeritus hoogleraar pleit er daarom voor ouderen niet langer te korten op hun pensioen. Ook is Butterwegge voor het invoeren van een minimumloon bij deeltijdbanen en meer sociale zekerheid. Voor tienduizenden Oost-Duitsers die de afgelopen 30 jaar streden voor een extraatje, kwam er onlangs goed nieuws: voor hen stelt de bondsregering een noodfonds van 500 miljoen euro beschikbaar.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Geen vet eten om hartkwaal te voorkomen? Een hardnekkige fabel, zegt cardioloog
-
PREMIUM
Deze Tukker maakte van Duitse kernreactor een pretpark: ‘In het begin stonden mensen met witte overalls voor de deur’
Onder leiding van Han Groot Obbink groeide Wunderland Kalkar, een Duits pretpark in een afgeschreven kernreactor, uit tot een begrip. Na bijna 27 jaar stopt de Nederlandse directeur ermee. ,,Mensen waren erg voorzichtig. In het begin stonden ze met witte overalls met helmen voor de deur. -
PREMIUM
DNB-president Knot waarschuwt voor hogere lonen: ‘Met zulke looneisen blijft de inflatie hardnekkig’
Wat vinden we belangrijker, behoud van koopkracht, of behoud van onze baan. Voor die ongemakkelijke keuze komen we misschien te staan, waarschuwde Klaas Knot, de president van De Nederlandsche Bank. De vakbonden vinden dat onzin. -
PREMIUMzes vragen
Een zonneboiler levert gratis warm water: in zoveel jaar verdien je hem terug
Ondanks stijgende prijzen en langere levertijden blijven zonnepanelen als warme broodjes over de toonbank vliegen. Terwijl zonneboilers maar mondjesmaat worden verkocht. Is dat terecht? Zes vragen over de potentie van een zonneboilersysteem op je dak. -
Mensen bezuinigen liever op dure spullen dan op hun pensioen
De hoge inflatie neemt een flinke hap uit de koopkracht. Maar we blijven geld opzijzetten voor onze oude dag, bezuinigen doen we liever op luxe-uitgaven.
-
Recessie dreigt in Europa, maar Nederlandse economie is ‘niet kapot te krijgen’
-
-
-
Flitsbezorging leek ooit zo veelbelovend, maar nu stoppen Jumbo en Getir de samenwerking
Supermarktbedrijf Jumbo stopt met flitsbezorging, de snelle levering van boodschappen bij consumenten thuis. Volgens topman Ton van Veen werkt Jumbo aan ‘minder complexiteit’ binnen het bedrijf. -
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
Wat als een cliënt nog helder van geest is, maar niet kan praten? Deze notaris lost het op met kneepjes in de hand. Een kneepje is 'ja’, twee kneepjes ‘nee’. Elke week tekent journalist Johan Nebbeling waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk op in deze rubriek.