Volledig scherm
De trein van Amsterdam naar Berlijn gaat nu nog via Twente. © Marieke Amelink

‘Arnhem lijkt streepje voor te hebben op Twente voor snelle trein naar Berlijn’

Zowel Twente als Arnhem wil in de toekomst dolgraag als halteplaats fungeren voor de snellere treinverbinding tussen Amsterdam en Berlijn. Voor Arnhem lijken de kaarten steeds gunstiger te liggen.

‘Hoge vertegenwoordigers’ van NS Internationaal zijn onlangs namelijk op bezoek geweest bij het verkeersministerie van de deelstaat Noordrijn-Westfalen, om daar te lobbyen voor een sneller traject dat vanaf Amsterdam via Arnhem door het Ruhrgebied naar Berlijn voert. Dat meldt de Rheinische Post

De trein naar Berlijn is erg populair: in de eerste helft van dit jaar groeide het aantal reizigers met 18 procent. De NS verwacht dat in 2030 jaarlijks 1,6 miljoen Nederlanders de trein naar de door Harrie Jekkers in Over De Muur bezongen stad nemen. 

Grote investeringen

Nederland wil de reistijd tussen onze hoofdstad en die van Duitsland graag verkorten van 6,5 naar 5 uur. Nu voert de route via Hilversum, Amersfoort, Apeldoorn, Deventer, Almelo en Hengelo richting Duitsland. Om de reis te versnellen, zijn grote investeringen nodig. 

Lees verder onder de foto

Volledig scherm
Foto ter illustratie. © REUTERS

Uit onderzoek door de bureaus AT Osborne en Royal Haskoning bleek vorige maand dat een traject via Arnhem voor zo’n snellere verbinding ‘het meest kansrijk’ is. De huidige route door Twente ‘lijkt door de slechte inpasbaarheid in Nederland’ minder realistisch, stellen de onderzoekers. 

De route met een halteplaats in Twente zou aan het einde van de rit wel iets sneller kunnen zijn, maar het prijskaartje daarvoor is hoog. De kosten voor spooraanpassing bedragen bij die optie 4,7 tot 6,9 miljard euro, voor het traject via Arnhem zou dat 1,6 tot 2,2 miljard euro zijn.

Betuweroute

Volgens ‘goed geïnformeerde bronnen’ bij het verkeersministerie van Noordrijn-Westfalen, was de afvaardiging van NS Internationaal in Düsseldorf om daar steun te zoeken voor de Arnhem-optie. De deelstaatregering zou open staan voor het idee, dat ook aan de oostkant van de grens investeringen vraagt. Als de Duitsers de Betuweroute niet voltooien - en zover zijn ze nu nog lang niet - is de snelle trein via Arnhem naar Berlijn bijvoorbeeld sowieso een utopie.

Voor Nederland zou de optie via het Ruhrgebied om meerdere redenen gunstig zijn. Toeristen uit het bevolkingsdichte Duitse industriegebied kunnen met de nieuwe verbinding snel in Amsterdam komen. En ook zouden Schiphol en de luchthavens in het Ruhrgebied met de snelle lijn beter met elkaar verbonden zijn.

Een eventuele keuze voor Arnhem zou een flinke streep door de rekening zijn voor Onno van Veldhuizen, de burgemeester van Enschede. Die stelde eind juli tegenover deze website dat hij er zeker van was dat de snelle trein via Twente zou gaan rijden. ,,Ik durf te stellen dat we Arnhem van het spoor hebben gejaagd”, wees Van Veldhuizen op het lobbywerk dat door Twente in Duitsland was verricht.

  1. Hoop voor duizenden Nederlandse reizigers Thomas Cook: mogelijk toch vertrek morgen en overmorgen

    Hoop voor duizenden Nederland­se reizigers Thomas Cook: mogelijk toch vertrek morgen en overmorgen

    Er is hoop voor duizenden Nederlandse reizigers die morgen of overmorgen via Thomas Cook Nederland of Neckermann op reis zouden gaan. Garantiefonds SGR probeert hun reis gewoon te laten doorgaan. Tot het eind van de winter zouden zo’n 40.000 tot 50.000 Nederlanders met de reisorganisatie vertrekken. ,,Voor de komende dagen proberen we zoveel mogelijk reizen door te laten gaan, dan wel te zorgen voor een goed alternatief. Voor al die mensen geldt: hun geld is safe.”
  2. Huwelijksreis na dag voorbij na Neckermann-fiasco: ‘We mochten niet naar binnen’

    Huwelijks­reis na dag voorbij na Neckermann-fiasco: ‘We mochten niet naar binnen’

    Voor Rob (51) en Vera (55) Verhoeven uit Tilburg zat hun huwelijksreis er al na één dag op vanwege de problemen bij Thomas Cook. ,,We mochten gisteren onze kamer niet meer in als we niet bijbetaalden. Het ging om ongeveer 150 euro per nacht dat we zouden blijven”, zegt Rob. Een reisleider van Neckermann adviseerde hen dat niet te doen. ,,Onder begeleiding van veiligheidsagenten haalden we onze kamer leeg.”