Volledig scherm
EINDHOVEN - File op de A2 vanuit Eindhoven richting het noorden. Door diverse stakingen in onder andere het openbaar vervoer wordt een drukke ochtendspits verwacht. © Rob Engelaar

Automobilist spekt staatskas: 469 miljoen meer dan verwacht

Automobilisten hebben de schatkist vorig jaar flink gespekt. De opbrengsten van de belasting op personenauto’s en motorrijtuigen (bpm) en de accijnzen op brandstof waren honderden miljoenen euro’s hoger dan waarop de overheid had gerekend, meldt De Telegraaf.

De inkomsten van de bpm leverden de schatkist vorig jaar maar liefst 469 miljoen euro meer op dan verwacht. In totaal werd er 2,27 miljard euro opgehaald met deze belasting op autoverkoop. “Er zijn meer auto’s verkocht”, geeft het ministerie van Financiën als verklaring.”Daarnaast lijkt de verkoop te verschuiven naar grotere en duurdere auto’s met een hogere CO2-uitstoot.” En omdat die auto’s zwaarder belast worden, wordt er meer bpm opgehaald.

De ‘accijns op lichte olie’, waar benzine onder valt, leverde maar liefst 145 miljoen euro meer op dan het kabinet aanvankelijk had ingeboekt. In totaal werd er 4,5 miljard opgehaald met die brandstofaccijns, zo blijkt uit de bijlage van het financieel jaarverslag van het Rijk.

  1. Bestaan onze winkels over 5 jaar nog? ‘Ja, maar directe verkoop of voorraad wordt zeldzaam’
    PREMIUM

    Bestaan onze winkels over 5 jaar nog? ‘Ja, maar directe verkoop of voorraad wordt zeldzaam’

    De winkelleegstand neemt voor het eerst in jaren weer toe, terwijl de online verkoop juist tegen de klippen opgroeit. Om te overleven is het noodzakelijk dat niet alleen de ketens, maar ook zelfstandige winkeliers meeprofiteren van e-commerce. Maar hoe? De bedenkers van Winkelstraat.nl hebben het antwoord naar eigen zeggen gevonden. ,,De combinatie van de ervaring van de winkeliers met een online marktplaats voor exclusieve mode is een gouden formule.’’