Bank komt klant met hypotheek tegemoet met automatische verlaging rente-opslag
woningmarktEen groeiend aantal banken komt hypotheekeigenaren tegemoet door bij aflossing automatisch de risico-opslag te verlagen. Inmiddels zijn er al 14 hypotheekverstrekkers die dit doen, zo blijkt uit nieuw onderzoek van de Consumentenbond.
Lang niet alle consumenten weten dit, maar banken laten klanten extra rente (risico-opslag) betalen als de waarde van het huis lager is dan het hypotheekbedrag. Als de schuld minder wordt door aflossing of door stijging van de woningwaarde, dan wordt dat risico kleiner. Daarmee kan de rente-opslag omlaag of zelfs helemaal vervallen.
Logisch, zou je denken. Toch laten sommige banken de risico-opslag nog altijd ten onrechte jarenlang doorlopen terwijl het risico is afgenomen door tussentijdse aflossing op de hypotheek, stelt de Consumentenbond.
Volgens het laatste onderzoek zijn er 18 banken waarbij klanten zelf om een verlaging moeten vragen. Doen die klanten dat niet - bijvoorbeeld omdat ze dit niet weten - dan betalen ze soms wel tot duizenden euro's te veel.
Positieve ontwikkeling
De Consumentenbond voert al jaren actie tegen de risico-opslag. Hoewel nog een flink aantal banken de klanten onwetend houdt, spreekt de bond toch van een positieve ontwikkeling: ,,We hebben de banken al zover gekregen dat zij op de renteherzieningsdatum de risico-opslag verlagen als er voldoende is afgelost. We zien het als een goede ontwikkeling dat meer banken nu automatisch de risico-opslag verlagen bij aflossing."
Onder meer Attens Hypotheken, Delta Lloyd Plus en Obvion passen dit automatisch aan - en komen dan ook in de test als beste uit de bus. Banken die de risico-opslag niet automatisch aanpassen, zijn onder meer ABN Amro, SNS, ING en de Rabobank.
Als slechtste uit de bus komt NN. Bij verschillende hypotheken van NN en dochter Delta Lloyd is het onmogelijk om tussentijds de risico-opslag te laten vervallen of verlagen. In reactie op het onderzoek zegt de verzekeraar dat dit klopt en dat het zijn hypotheekportefeuille onder de loep zal nemen.
Dat moet op korte termijn gaan gebeuren, aldus een woordvoerder van NN. De verzekeraar had in eerste instantie gezegd dat er vooralsnog geen wijziging van beleid in de pijplijn zat.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMEnergierekening
Robert: ‘Afgelopen jaar verbruikten we 21.000 kWh aan stroom en wekten we 18.900 kWh op’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Robert Schrijvers (53) uit Maria Hoop in Limburg. -
PREMIUM
‘Ga niet met de hogedrukspuit over het terras met groene aanslag’
Last van algen op tegels, schutting en bloempotten in de tuin? Wacht even met de hogedrukspuit, zegt hovenier Bert Moelee van De Tuinexpert. Hij heeft een betere oplossing. -
Europese Centrale Bank
ECB schroeft rente verder op, laat zich niet van de wijs brengen door onrust in bankensector
De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de rente in de eurozone met de eerder aangekondigde half procentpunt verhoogd. Dat betekent dat de beleidsmakers in Frankfurt zich niet van de wijs hebben laten brengen door de onrust in de bankensector van de afgelopen dagen. -
PREMIUMPensioenprofessor
‘Nieuw pensioenstelsel maakt einde aan geruzie over verdeling pensioenpot tussen jong en oud’
Pensioenen zijn de rode draad in het academisch leven van hoogleraar economie Lans Bovenberg. Hij is een van de architecten van het nieuwe pensioenstelsel en richtte de pensioendenktank Netspar op. Die belangstelling voor de oudedagsvoorziening dankt hij aan zijn grootvader. -
eigen tuin eerst
Plant nu een vlinderstruik in je tuin voor meer bijen en vlinders
Meer vlinders in je tuin? Met een paar vlinderstruiken heb je dat zo voor elkaar. Nu is de ideale tijd om ze te planten. Tuingoeroe Romke van de Kaa heeft een paar mooie exemplaren voor je uitgezocht.
-
DNB-president Klaas Knot: Meer renteverhogingen op komst
De inflatie bestrijden blijft de belangrijkste opdracht voor De Nederlandsche Bank. Dat betekent meer renteverhogingen, waarschuwt bankpresident Klaas Knot. -
-
-
Doorbraak in ‘dieselschandaal’: Volkswagen moet sjoemeldieselrijder 3000 euro compensatie betalen
Volkswagen moet een eigenaar van een in 2010 gekochte Golf TDI 3000 euro schadevergoeding betalen omdat hij destijds te veel zou hebben neergeteld voor zijn dieselwagen, heeft de rechter in Haarlem bepaald. De man wist op het moment van aanschaf namelijk niet dat er sjoemelsoftware in zijn auto zat, waardoor de wagen schoner leek dan dat deze in werkelijkheid was. -
2
Zorgen over stijgend ziekteverzuim: ‘Maak nieuwe afspraken over ziek melden’
Mkb’ers zien het ziekteverzuim toenemen en maken zich grote zorgen, blijkt uit onderzoek van Interpolis. De verzekeraar denkt dat nieuwe regels over omgaan met ziekteverschijnselen het verzuim kunnen helpen terugdringen. Nu lopen mensen soms te lang door met klachten of blijven ze thuiswerken, waardoor herstel langer op zich laat wachten.