Banken krijgen harde klappen op beurs: ING en ABN Amro dalen bijna 10 procent
zorgen credit suisseDe AEX-index op het Damrak is woensdag weer hard onderuit gegaan. Ook in Londen, Parijs en Frankfurt en New York zakten de beurzen weg. Vooral banken en verzekeraars kregen harde klappen door groeiende zorgen over de toekomst van het Zwitserse Credit Suisse. In Amsterdam sloten ING en ABN Amro vandaag bijna 10 procent lager.
Elders in Europa gingen Deutsche Bank en BNP Paribas flink omlaag. In Zürich kelderde Credit Suisse 24 procent. De door schandalen geplaagde Zwitserse bank staat al langere tijd onder druk doordat klanten geld van hun rekeningen blijven halen door zorgen over de toekomst van de bank.
Door de zorgen over de bankensector gingen vrijwel alle beursfondsen in Amsterdam omlaag. De verzekeraars Aegon, NN Group en ASR gingen tot 6 procent omlaag. De AEX-index sloot 2,9 procent lager op 716,47 punten.
Ook op andere beurzen in Europa en VS gingen de financiële fondsen hard omlaag. Zo verloren de grote Amerikaanse banken JPMorgan Chase, Bank of America, Citigroup en Wells Fargo tot 4,9 procent.
Dinsdag wisten de banken en verzekeraars nog te herstellen van de recente verkoopgolf, die volgde op het omvallen van de Amerikaanse banken Silicon Valley Bank en Signature Bank. Beleggers maken zich nu vooral zorgen over de toekomst van het Zwitserse Credit Suisse.
De Zwitserse financiële instelling, die een beursnotering heeft op Wall Street, daalde met ruim 20 procent tot een nieuw dieptepunt. De door schandalen geplaagde bank staat al langere tijd onder druk doordat klanten geld van hun rekeningen blijven halen door zorgen over de toekomst van de bank. Het concern verloor al miljarden doordat het zaken deed met investeringsfonds Archegos en de financieringsmaatschappij Greensill, die omvielen door risicovol gedrag.
Woensdag zei de voorzitter van Saudi National Bank, de grootste aandeelhouder, niet nog meer steun te verlenen aan de bank. Vooral die uitspraak zorgde voor onrust en de zware koersverliezen op fondsen.
Olie
Als gevolg van alle onrust kelderde ook de prijs van een vat Amerikaanse WTI-olie met meer dan 4 procent tot 68,23 dollar. Daarmee daalde de prijs naar het laagste niveau in vijftien maanden. Tegelijkertijd groeide de vlucht naar goud. Sinds begin deze week werd goud, dat als veilige haven wordt beschouwd in onzekere tijden, ruim 5 procent duurder.
Dit weekend grepen de Amerikaanse autoriteiten in de bankensector. De autoriteiten namen Silicon Valley Bank (SVB) over en garanderen dat de klanten al hun tegoeden terugkrijgen. Investeerders in SVB, zoals aandeelhouders en obligatiehouders, worden echter niet gered.
Tegoeden
De autoriteiten grepen ook in bij Signature Bank en sloten de wankele cryptobank uit New York. De klanten van deze bank krijgen al hun tegoeden terug. De Federal Reserve kondigde aan dat banken extra toegang krijgen tot contant geld. Daarmee wil de centrale bank voorkomen dat andere banken gedwongen worden om staatsobligaties met verliezen te verkopen als klanten hun tegoeden opeisen.
Een waarschuwing van kredietbeoordelaar Moody’s over de Amerikaanse bankensector zorgde toch voor weer nieuwe onrust. Volgens Moody’s zijn de vooruitzichten voor de gehele sector verslechterd door het omvallen van de twee banken.
Brussel: Gevolgen voor EU ‘beperkt’
De rechtstreekse gevolgen van het omvallen van de Amerikaanse banken Silicon Valley Bank (SVB), Signature en Silvergate lijken voor de EU ‘beperkt’. Dat heeft Eurocommissaris Mairead McGuinness (Financiële Diensten en Stabiliteit) in het Europees Parlement gezegd. ,,Deze banken waren niet aan dezelfde strikte liquiditeitsvereisten onderworpen als alle Europese banken’’, aldus de Ierse.
Vooral de neergang van SVB zorgt voor ongerustheid op de financiële markten. In Duitsland heeft de toezichthouder een moratorium opgelegd aan de plaatselijke afdeling van de Amerikaanse bank. ,,En in Denemarken en Zweden zijn er wel vertegenwoordigingen van SVB aanwezig, maar geen operationele kantoren die deposito’s ophalen”, zei McGuinness.
Dat de drie banken konden omvallen, toont volgens McGuinness aan dat er ‘lacunes in het beheer van hun financiën’ zaten. In de EU legt de zogeheten Basel-wetgeving voorwaarden op aan alle financiële instellingen, ongeacht hun grootte, onder andere op het vlak van liquiditeitsvereisten. In de VS is dat niet het geval, aldus McGuinness. Ze stelt dat de EU wel alert moet blijven, en moet nadenken of er geen lessen moeten worden getrokken uit wat in de VS gebeurd is.
Bekijk hier al onze video’s over de economie:
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Staat ligt op ramkoers met de luchtvaart: ‘Ze willen alleen hun eigen belang beloond zien’
Het is oorlog tussen de luchtvaartsector en de Nederlandse staat. Volgens het kabinet doen luchtvaartmaatschappijen niets aan de hinder en overlast die ze veroorzaken en is daarom krimp van het aantal vluchten nodig. De maatschappijen vinden dat de overheid daarmee alle regels en afspraken schendt. -
PREMIUMMet video
Investeerders mijden Nederlandse techsector: ‘Wat met SVB is gebeurd, gaat hier ook effect hebben’
Jarenlang reikten de bomen tot aan de hemel, maar inmiddels is de techsector hard onderuitgegaan. Raken de massaontslagen in de VS, de omvallende start-upbank SVB en opdrogende investeringsgelden ook de Nederlandse techbedrijven? -
Facebook-oprichter Zuckerberg door aandeelhouders aangeklaagd voor negeren uitbuiting
Facebook-oprichter Mark Zuckerberg, die ook de topman is van moederbedrijf Meta Platforms, is door aandeelhouders aangeklaagd. Onder meer pensioen- en investeringsfondsen claimen dat Facebook en Instagram al jaren een oogje dichtknijpen bij praktijken van mensenhandel en uitbuiting via die sociale netwerken. -
PREMIUM
Huis vol ongebruikte aankopen? Zo voorkom je nutteloze uitgaven
Weinig geld hebben en toch flink uitgeven. Sommige mensen hebben een gat in hun hand. Waarom is het voor hen zo moeilijk om financieel pas op de plaats te maken? -
PREMIUM
Afhankelijkheid van Chinese zonnepanelen zorgt voor ongemak in Duitsland
Duitsland verkwanselde tien jaar geleden de zonnesector. Tegenwoordig zijn de Duitsers volledig aangewezen op de productie van zonnepanelen in China. Het ongemak daarover is groeiende.
-
Met deze tool zie jij op welke toeslag of welk potje geld je recht hebt
Zorgtoeslag, huurtoeslag, bijzondere bijstand. Er zijn veel potjes met geld maar mensen weten ze vaak niet te vinden. Om die reden lanceren schuldhulporganisaties Geldfit en VoorzieningenWijzer nu een online Potjes-check. Zo kun je zelf raadplegen op welke voorzieningen je recht hebt. -
-
-
PREMIUM
Bankaandelen wereldwijd in vrije val na faillissement Amerikaanse bank voor techbedrijven
Bankaandelen zijn wereldwijd in een vrije val geraakt na het faillissement van de Amerikaanse Silicon Valley Bank. Dat leidt tot zorgen én slechte herinneringen aan de kredietcrisis. Is die onrust terecht? Zes vragen over de situatie. -
PREMIUMtips
De muren toe aan een likje verf? Zo kies je de juiste kleur
De gemiddelde Nederlander geeft de muren in huis elke drie tot vier jaar een nieuw kleurtje. Maar hoe kies je een goede tint? Heleen van Gent, kleurexpert bij AkzoNobel, geeft advies.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer