Bankmedewerker gaf betaalgegevens tientallen klanten door aan privédetective
Een bankmedewerker heeft betaalgegevens van zeker zestig klanten gedeeld met een privédetective. Het ging om een vriendendienst, hij heeft er naar eigen zeggen nooit voor betaald gekregen. De bankier is op staande voet ontslagen. Ook mag hij twee jaar niet werken voor een bank, zo heeft de Tuchtcommissie Banken beslist.
Delen per e-mail
De privédetective en de bankmedewerker kenden elkaar van vroeger, uit de tijd dat ze samen bestuurslid van een vereniging waren, zo blijkt uit het vandaag gepubliceerde vonnis van de tuchtcommissie. Volgens de verklaring van de bankmedewerker kwam zijn vriend af en toe op bezoek als hij thuis aan het werk was. Hij kon inloggen op het banksysteem en checkte dan in het bijzijn van de privédetective de betaalgegevens van bepaalde bankklanten.
Volgens een analyse van de onderzoeksafdeling van de bank zou hij de rekeninggegevens van 109 klanten ongeoorloofd hebben geraadpleegd. Volgens de bankmedewerker zelf is zijn vriend in 2016 ongeveer 40 tot 50 keer langs geweest en vroeg hij soms van meerdere klanten tegelijkertijd inzage in gegevens. De bankier houdt het op zo'n 60 klanten.
Een bankmedewerker moet zich ervan bewust zijn dat hij voorkomt dat gegevens van klanten in verkeerde handen komen en daar ook naar handelen
Dat de privédetective de informatie deelde met diens opdrachtgevers, dát wist de bankier, zo verklaarde hij tegenover de tuchtrechter. Ook zei hij dat hij – mede omdat zijn vriend hem ervan overtuigde dat het niet zou uitkomen – het gevoel had dat hij geen ‘nee’ kon zeggen. De privédetective wist hem telkens weer over te halen om mee te werken, zo valt te lezen in het vonnis.
De man had er naar eigen zeggen geen ‘enkel belang bij en heeft nooit betaald gekregen voor het verlenen van inzage’. ,,Volstrekt ontoelaatbaar gedrag”, zo oordeelde de tuchtcommissie. ,,Er is sprake van een grove schending van de gedragsregels door verweerder. Een bankmedewerker moet zich ervan bewust zijn dat hij voorkomt dat gegevens van klanten in verkeerde handen komen en daar ook naar handelen", luidt het vonnis. De man heeft een beroepsverbod van twee jaar opgelegd gekregen. Hij was al op staande voet ontslagen door zijn werkgever.
Privékosten
Er blijkt overigens nog een andere bankmedewerker flink over de schreef te zijn gegaan. Volgens een andere gepubliceerde uitspraak van de tuchtcommissie declareerde een werkneemster ruim 1100 euro aan privékosten. Ook diende de vrouw in 2017 en 2018 in totaal vijf valse facturen in voor meer dan 40.000 euro van een besloten vennootschap waarbij zij zelf betrokken was. De vervolgens door de bank betaalde geldbedragen boekte zij grotendeels door naar haar privérekening.
,,Dit handelen van verweerster is niet integer, schaadt het vertrouwen van de samenleving in het bankwezen en is in strijd met de wet”, luidt het oordeel van de tuchtcommissie. Mede vanwege de hoogte van het frauduleus verkregen bedrag en het aantal keren dat zij zich oneigenlijk geld heeft toegeëigend, heeft de vrouw een beroepsverbod van achttien maanden opgelegd gekregen.
Haar arbeidsovereenkomst was al door haar werkgever beëindigd. Die was een onderzoek naar haar begonnen, nadat er twijfel was gerezen over de door haar ingediende (en de door haarzelf geaccordeerde) facturen.
Voor welke banken de twee medewerkers werkten, is niet door de tuchtcommissie bekendgemaakt. Wel worden de namen van betrokken (ex-)medewerkers opgenomen in het voor banken inzichtelijke register van Stichting Tuchtrecht Banken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Waarvan Akte Dubieuze handelaar wordt geliquideerd: ‘De moord heeft ook gevolgen voor mij’
Waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk, opgetekend door journalist Johan Nebbeling in ons katern ZO. Deze week heeft de notaris te maken met een dubieuze cliënt: ,,Mijn gevoel zegt me: dit ruikt onfris”. -
Update Belgische detailhandel: Nederlanders welkom, maar kom niet massaal
De Belgische detailhandelsorganisatie Comeos zegt dat Nederlanders van harte welkom zijn om in België te komen winkelen. ,,Als mensen de coronaregels respecteren hebben wij daar geen probleem mee. Maar het is absoluut niet de bedoeling dat hier massaal Nederlanders komen winkelen”, zegt Hans Cardyn van Comeos. -
Jumbo-familie Van Eerd neemt Hema over
Hema heeft een verkoopovereenkomst gesloten met Parcom en Mississippi Ventures. Daardoor komt het concern nu voor 50 procent in handen van de familie Van Eerd, eigenaar van supermarktketen Jumbo. -
video | woede in tweede kamer Vrouw met bijstand moet 7000 euro terugbetalen omdat ze boodschappen van moeder krijgt
In de Tweede Kamer en daarbuiten is met verbijstering gereageerd op een conflict rond een vrouw met een bijstandsuitkering uit de gemeente Wijdemeren (Noord-Holland). Ze moet ruim 7000 euro terugbetalen omdat haar moeder af en toe boodschappen voor haar deed. De vrouw schond volgens de gemeente de inlichtingenplicht door dit niet te melden. De waarde van de boodschappen wordt daarom in mindering gebracht op de bijstandsnorm. De wethouder Sociaal Domein spreekt van een landelijk probleem en wil dit geval opnieuw bekijken. -
Honderden pakketpunten vanaf maandag alsnog dicht
Honderden winkels met een pakketpunt sluiten vanaf maandag alsnog hun deuren. Zowel Audax, eigenaar van Bruna, AKO en The Read Shop, als Primera sluit het merendeel van de winkels.
-
Grote pensioenfondsen hoeven pensioenen niet te verlagen
De grote pensioenfondsen ABP en PFZW hoeven hun pensioenen dit jaar niet te verlagen. Beide fondsen hebben volgens de eerste berekeningen een dekkingsgraad die hoger is dan de vereiste 90 procent. Bij ambtenaren- en lerarenfonds ABP was dit ruim 92 procent, bij zorgfonds PFZW ruim 91 procent. -
Miss Etam en Steps staan door geruzie weer op omvallen
NXT Fashion, eigenaar van kledingwinkels Miss Etam en Steps, vraagt uitstel van betaling aan voor het distributiecentrum en het hoofdkantoor. Hierdoor staan 116 banen op het spel en bestaat het risico dat beide kledingwinkels omvallen en na de lockdown niet meer opengaan. -
PREMIUM
Waarvan Akte Huwelijk kan niet doorgaan vanwege ‘ongeldige’ geboorteakte
Waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk, opgetekend door journalist Johan Nebbeling in ons katern ZO. Deze week brengt de geldigheid van een geboorteakte mogelijk een huwelijk in gevaar.