Bij Philips gaat licht nu echt uit: Aandelen Signify in Eindhoven te koop
Een historisch moment: Philips neemt afscheid van licht. Dinsdag worden de banden tussen Philips en de verzelfstandigde lichtdivisie definitief doorgesneden. Het bedrijf verkoopt alle aandelen Signify.
Delen per e-mail
Op de lampen in de winkelschappen blijft Philips staan. Maar daarmee is dan ook alles gezegd. Want Philips verkoopt volgende week het nog resterende deel in Signify, de voormalige lichttak van het concern. Het is geen verrassing maar het is ontegenzeggelijk een historisch moment. Voor Philips. Voor Eindhoven. Want zonder gloeilamp was er geen Philips geweest en zonder Philips zou Eindhoven nooit de Lichtstad zijn geworden.
Philips bracht de lichtdivisie in mei 2016 naar de beurs. Toen nog gewoon als Philips Lighting, sinds vorig jaar is er een nieuwe naam voor het Eindhovense lichtbedrijf: Signify. Aanvankelijk hield Philips een vinger in de pap. Als aandeelhouder bleef het concern vanuit de raad van commissarissen ook toezien op de gang van zaken bij de verzelfstandigde onderneming. Maar sindsdien werd het belang steeds verder verkleind.
Effectenbeurs
Philips heeft daar ook nooit een geheim van gemaakt. Het concern heeft altijd gezegd op den duur alle aandelen te verkopen. En dat gebeurt nu. Aanstaande dinsdag is het resterende belang van 10,7 procent helemaal verkocht, meldde Philips gisteren na het sluiten van de Amsterdamse effectenbeurs. Het gaat om bijna veertien miljoen aandelen met een totale opbrengst voor Philips van 357 miljoen euro.
Na ruim 128 jaar neemt Philips dus afscheid van waarmee het allemaal begon: lampen. De fabriek werd opgestart door Gerard Philips in 1891. Het eerste volledige boekjaar produceerde het lampenfabriekje 11.000 lampen. Om zijn oudste broer Gerard te helpen kwam Anton Philips begin 1895 naar Eindhoven als commercieel brein. Uit het fabriekje vloeiden later de radiolamp en röntgenlamp voort. De gloeilamp, de radio en de televisie zetten Eindhoven op de kaart.
Kwakkelend
Sinds de beursgang van de lichttak ruim drie jaar geleden is het aandeel dik twintig procent in waarde gestegen, al is het bij tijd en wijle een kwakkelend aandeel. Tussen 2015 en 2018 daalde de omzet bij Signify van tegen de 7,5 miljard euro naar bijna 6,4 miljard euro. De winst steeg van 240 naar ruim 260 miljoen euro.
Het hoofdkantoor van Signify staat op de High Tech Campus, daar waar ook veel onderzoek en ontwikkeling wordt gedaan. Signify blijft zijn verlichtingsproducten onder het Philips-merk verkopen, net zoals er ook nog steeds Philips-tv's worden verkocht. Ook die maakt Philips niet meer zelf.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Allerrijksten nog rijker, armsten nog armer
Het coronavirus heeft de ongelijkheid in de wereld flink vergroot. De vermogens van de duizend rijkste mensen zijn afgelopen jaar gegroeid. Het aantal mensen dat in extreme armoede leeft, is voor het eerst in jaren gegroeid. -
PREMIUM
Hoogleraar: ‘Huidige maatregelen zijn economisch extreem schadelijk’
De verlenging van de lockdown die premier Rutte deze week aankondigde, brengt de economie nog grotere schade toe, terwijl de effecten verwaarloosbaar zijn. Volgens hoogleraar economie Bas Jacobs is het tijd voor een nieuwe aanpak. ,,Het instrument van de lockdown is bot geworden.” -
Grote pensioenfondsen hoeven pensioenen niet te verlagen
De grote pensioenfondsen ABP en PFZW hoeven hun pensioenen dit jaar niet te verlagen. Beide fondsen hebben volgens de eerste berekeningen een dekkingsgraad die hoger is dan de vereiste 90 procent. Bij ambtenaren- en lerarenfonds ABP was dit ruim 92 procent, bij zorgfonds PFZW ruim 91 procent. -
PREMIUMVIDEO
Buitenlandse investeerders gaan er vandoor met miljoenensubsidies én winst van zonneparken
Buitenlandse bedrijven kopen op grote schaal Nederlandse zonneparken op. De winsten en miljarden euro’s subsidies verdwijnen naar het buitenland en dat zet kwaad bloed. Experts willen dat het kabinet ingrijpt. -
Onlineaankopen blijven stijgen
Het aantal aankopen op internet blijft stijgen, evenals het aantal mensen dat op internet bestelt en het bedrag dat wordt uitgegeven, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Kleding, maaltijden en films en series die via videostreamingdiensten werden gedownload waren in de eerste helft van 2020 de meest bestelde goederen en diensten via internet, aldus het CBS.
-
VS verhoogt tarieven voor EU-producten uit Frankrijk en Duitsland
Een handelsruzie over burgerluchtvaarttoestellen tussen Washington en Brussel heeft ertoe geleid dat de Verenigde Staten hogere tarieven hebben ingesteld voor sommige producten uit de Europese Unie. Daaronder vallen niet alleen vliegtuigonderdelen maar ook wijnen uit Frankrijk en Duitsland. -
Hema-baas haalt uit naar AH om ‘uitverkoop’ handdoeken: ‘Niet solidair’
Hema-baas Tjeerd Jegen heeft via het sociale netwerk LinkedIn hard uitgehaald naar Albert Heijn. Jegen is niet te spreken over het feit dat de supermarktketen middenin een lockdown niet-essentiële producten als handdoeken en badmatten in de Bonus-aanbieding gooit. ‘Dit is blijkbaar retail-solidariteit.’ -
PostNL bezorgt recordaantal pakketten: 337 miljoen
PostNL heeft afgelopen jaar een recordaantal van 337 miljoen pakketten bezorgd. Die stijging werd veroorzaakt door de coronacrisis. Het postbedrijf schat in dat er zo’n 25 miljoen incidenteel waren als gevolg van het virus. Vooral na het ingaan van de tweede lockdown, die samenviel met de kerstperiode, was het ‘uitzonderlijk druk’.