Volledig scherm
PREMIUM
© Joost Hoving

Borstlaps plan verdient een kans, ook al doet het iedereen pijn

De week van PhlippenSandra Phlippen is chief economist bij ABN Amro en universitair docent aan de Erasmus School of Economics.

Wat zou het mooi zijn: een samenleving waarin iedereen dezelfde kansen heeft om zo hoog mogelijk op de maatschappelijke ladder te eindigen. Ik heb het niet over inkomensgelijkheid. Dat kan het resultaat van kansengelijkheid zijn, maar het hoeft niet. De inkomensgelijkheid is relatief groot in Nederland en is dat al vele jaren. Dat komt niet omdat we communistisch zijn, maar omdat we herverdelen via ons belastingstelsel. Meer of minder inkomensgelijkheid, daar kun je van mening over verschillen. Maar kansengelijkheid, wie wil dat nou niet?

  1. Nederlands bedrijfsleven financierde jarenlang klimaatscepticus
    Update

    Nederlands bedrijfsle­ven financier­de jarenlang klimaats­cep­ti­cus

    De Nederlandse klimaatscepticus Frits Böttcher, mede-oprichter van de Club van Rome, ontving tussen 1989 en 1998 meer dan een miljoen gulden van Shell en andere (Nederlandse) multinationals. Het doel: twijfel zaaien over klimaatverandering en de rol van de mens daarin. Dat schrijven onderzoeksplatform Follow the Money en de Volkskrant op basis van het nagelaten archief van de chemieprofessor die in 2008 overleed.