Broodjesbezorger weigert mondkapje, mag na 6,5 jaar niet meer op werk komen
rechtbankEen bezorger en een banketbakkerij uit Bilthoven liggen volledig met elkaar overhoop vanwege een conflict over het dragen van een mondkapje. De medewerker werd de toegang tot het bedrijf ontzegd omdat hij weigerde de instructies op te volgen. De rechter stelt de werkgever in het gelijk en oordeelt dat de man pas weer aan het werk mag zodra hij zijn mondkapje opdoet. Ook mag de banketbakkerij de betaling van zijn loon tot die tijd opschorten.
Delen per e-mail
De man, die al ruim zes-en-een-half jaar voor de banketbakkerij werkt, weigert sinds 13 oktober vorig jaar gehoor te geven aan de instructie van de eigenaren van de banketbakkerij, die willen dat hij een mondkapje draagt als hij goederen tussen vestigingen rondbrengt of spullen bezorgt bij afnemers. Daarop werd de betaling van zijn loon opgeschort.
‘Geen gegronde reden’
De man was het hier niet mee eens. ,,Er is wat mij betreft geen enkele gegronde reden dat uw besluit hiertoe rechtvaardigt”, laat hij in een schriftelijke verklaring aan zijn werkgever weten. De partijen kwamen er niet uit, waarop de man naar de rechter stapte.
Volgens de medewerker zorgt het dragen van een mondkapje voor veel hinder tijdens zijn werk en kan hij voldoende afstand houden van collega’s. Ook veroorzaakt het dragen van een mondkapje gezondheidsrisico's ‘zonder dat hier zwaarwegende belangen tegenover staan’, aldus de man.
Transportbus
De banketbakkerij merkt op dat de werknemer in zijn transportbusje helemaal geen mondkapje hoeft te dragen. De mondkapjesplicht is voor hem beperkt tot de tijd dat hij in de bedrijfspanden is, hetgeen neerkomt op ongeveer tien procent van zijn totale werktijd.
De voorzieningenrechter oordeelt dat de werkgever zich terecht beroept op het instructierecht.
Achterstallig loon
De werkgever dient te zorgen voor een gezonde en veilige werkomgeving. Daarnaast heeft de werkgever een bedrijfsbelang, omdat medewerkers bij ziekte of quarantaine doorbetaald moeten worden. Een mondkapje kan daarbij helpen en is een maatschappelijk aanvaard middel, ondanks dat de effectiviteit ervan wordt getwist, redeneert de rechter.
Wel moet de banketbakkerij de man nog achterstallig loon betalen over de afgelopen zes jaar, in verband met te weinig betaald loon.
Bekijk al onze video's over het coronavirus in deze playlist.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
column Geen anderhalve meter afstand in de bio-industrie
Irene van den Berg is journalist en columnist, gespecialiseerd in financiële psychologie. In haar verhalen probeert zij ons economisch gedrag te verklaren. -
Zestig procent minder passagiers voor burgerluchtvaart in 2020
Als gevolg van de coronapandemie zagen de luchtvaartmaatschappijen in 2020 wereldwijd het aantal passagiers met 60 procent dalen. En er lijkt op korte termijn niet veel beterschap in zicht. Dat heeft de ICAO, de burgerluchtvaartorganisatie van de Verenigde Naties, vrijdag gezegd. -
Oud-voorman VNO-NCW Hans de Boer (66) overleden
Oud VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer is afgelopen nacht op 66-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een zware hersenbloeding enkele dagen eerder. De Boer nam vier maanden geleden afscheid van grootste werkgeversorganisatie van Nederland. -
Winkeliers zetten vorige maand bijna 10 procent meer om
De Nederlandse detailhandel heeft vorige maand, de maand voor de gedwongen winkelsluitingen vanwege het coronavirus, bijna 10 procent meer omgezet dan een jaar eerder. Vooral de verkopen van consumentenelektronica en witgoed liepen flink op, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). -
update ‘Deal EU en Groot-Brittannië gaat verder dan handelsakkoord met Canada’
Het handelsakkoord na de brexit dat het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie hebben bereikt, gaat verder dan de handelsovereenkomst die de EU heeft met Canada. Dat meldt de BBC, die zegt te beschikken over de volledige tekst van het akkoord dat Groot-Brittannië en de EU donderdag sloten.
-
Honderden pakketpunten vanaf maandag alsnog dicht
Honderden winkels met een pakketpunt sluiten vanaf maandag alsnog hun deuren. Zowel Audax, eigenaar van Bruna, AKO en The Read Shop, als Primera sluit het merendeel van de winkels. -
PREMIUM
Kwart winkels in gevaar: ‘Wie gaat die winterjassen nog kopen?’
Januari is traditioneel uitverkoopmaand in de kleding- en schoenenwinkels, maar zonder klanten in de winkels dreigen de voorraden dit jaar een - fatale - strop te worden. Een uitverkoop met ongekende kortingen staat op stapel om te redden wat er valt te redden. ‘In het slechtste geval gaat een kwart van de winkels failliet.’ -
Catshuis-overleg ‘Bijna 170.000 nieuwe besmettingen per dag als Britse variant Nederland overspoelt’
Als de Britse variant van het coronavirus Nederland totaal in zijn greep krijgt, dan kan dat begin volgende maand al zorgen voor bijna 170.000 nieuwe besmettingen per dag. Dat blijkt uit een presentatie die afgelopen zondag in het Catshuis is gebruikt.