Brussel: Regeringen mogen ‘hun’ bedrijven langer steunen nu pandemie voortduurt
Het Europese bedrijfsleven kan rekenen op een half jaar verlenging van het speciale coronastaatssteunregime, dat bovendien verder wordt uitgebouwd. Regeringen mogen ‘hun’ bedrijven tot eind juni volgend jaar de helpende hand toesteken in plaats van tot eind dit jaar, aldus Eurocommissaris van Mededinging Margrethe Vestager.
Ze kunnen dat nog extra doen door twee nieuwe instrumenten in de gereedschapskist: extra steun voor investeringen die helpen bij de overgang naar groen en digitaal, en ‘solvabiliteitssteun’ om het mkb, inclusief startups en kleinere beursgenoteerde ondernemingen, gemakkelijker aan kapitaal te helpen. Deze twee nieuwe instrumenten lopen nog een tijd langer door dan het ‘klassieke’ coronastaatssteunregime, namelijk tot respectievelijk eind 2022 en eind 2023. Beide regelingen moeten helpen om de zich herstellende economie meteen ook wat te verduurzamen, aldus Vestager.
Tegelijkertijd loopt dus ook het ‘oude’ tijdelijke staatssteunregime langer door. Dat betekent dat regeringen ‘hun’ bedrijven nog tot eind juni volgend jaar kunnen helpen met leningen tot maximaal een half miljoen of uitstel van belastingen, staatsgaranties voor bankleningen en rentesubsidies op leningen. Vestager wil ermee voorkomen dat bedrijven en sectoren die mogelijk langer lijden onder de pandemie, zoals de horeca en reisindustrie, niet al te abrupt hun steun verliezen.
Acute crisissituatie
Brussel kwam met het plan voor een tijdelijk staatssteunregime kort na de eerste corona-uitbraak vorig jaar maart en besloot sindsdien al enkele keren tot een verlenging. Doel was het Europese bedrijfsleven door een acute crisissituatie te sleuren, maar wel binnen de Europese concurrentieregels. ,,De beperkte verlenging nu maakt het mogelijk de crisismaatregelen geleidelijk, gecoördineerd en zonder al te grote risico’s af te bouwen”, aldus Vestager, die eraan herinnert dat haar collega’s Dombrovskis en Gentiloni (Economische Zaken) nieuwe corona-uitbraken nog maar kort geleden identificeerden als een van de grootste risico’s voor het nu net flink ingezette economisch herstel.
Bekijk hier al onze video’s over de economie:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Subsidie om je huis te verduurzamen? Super lastig. Met deze tips lukt het hopelijk wel
-
Oxfam ziet inkomenskloof tussen topbestuurders en werknemers groeien in 2022
De best betaalde topbestuurders in India, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Zuid-Afrika kregen in 2022 een loonsverhoging van 9 procent, terwijl de lonen van gewone werknemers in dezelfde periode met ruim 3 procent daalden. -
Ondernemers: Nu nog prijsstijging, later dit jaar wel stabilisatie of zelfs daling
Ruim een kwart van de ondernemers in de detailhandel, van bijvoorbeeld supermarkten, voedingsspeciaalzaken en kledingwinkels, verwacht dat de prijzen in het volgende kwartaal verder zullen stijgen. De groep ondernemers die er zo over denkt is wel kleiner dan in de voorgaande kwartalen. -
Werkloosheid daalt verder, nu op niveau van voor coronacrisis
De werkloosheid in Nederland is in oktober verder gedaald. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) was het werkloosheidspercentage even groot als in februari 2020, voor de coronapandemie. Door het sterke economische herstel van de coronacrisis is de vraag naar personeel groot en zijn er in verschillende sectoren tekorten aan werknemers. -
Verzekeraars: Recordbedrag aan schade door extreem weer in 2022
Extreem weer heeft vorig jaar een recordbedrag aan schade veroorzaakt in Nederland: ruim 886 miljoen euro. Het Verbond van Verzekeraars meldt dat in de donderdag verschenen Klimaatschademonitor. Veruit de meeste schade (714 miljoen euro) werd veroorzaakt door de drie stormen die in februari een spoor van vernieling trokken: Eunice, Dudley en Franklin.
-
PREMIUM1
Gewone fiets bijna twee keer zo gezond als e-bike: zoveel calorieën verbrand je per uur
-
-
-
Getest: Dit is de beste wasmachine voor grotere huishoudens
Wat is de beste wasmachine voor een gezin van 5 personen of meer? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
Cao-akkoord voor personeel ov-bedrijven: meer loon en aanpak werkdruk
Personeel van bedrijven die zowel trein- als busvervoer aanbieden, krijgt er 17 procent loon bij in drie jaar. Ook worden er maatregelen genomen om de werkdruk aan te pakken. Dat zijn vakbonden en werkgevers overeengekomen, melden zij dinsdag.