Brussel wil snel de stroomprijs omlaag: ‘Miljoenen mensen kunnen energierekening niet betalen’
De stroomprijs in heel Europa moet dringend omlaag. Brussel komt later deze zomer met voorstellen en hoopt dat de Europese leiders er in oktober een besluit over nemen.
Commissievoorzitter Ursula von der Leyen wil concreet de stroomprijs loskoppelen van de (nu hoge) gasprijs, zo zei ze vanmiddag na afloop van een tweedaagse top in Brussel. Eerder stelden Frankrijk en Spanje dat ook al voor. De koppeling dateert uit een tijd dat goedkope fossiele brandstoffen de markt beheersten, maar die tijd is definitief voorbij, aldus Von der Leyen.
Nu nemen duurzame bronnen ‘die echt goedkoop en kosteneffectief zijn’ een steeds belangrijkere plaats in. De opvattingen van de Commissievoorzitter zijn belangrijk omdat de leiders haar eind vorige maand om voorstellen vroegen. Kleinere bedrijven en huishoudens die nu de rekening al niet meer kunnen betalen, moeten zoveel mogelijk nationaal worden geholpen.
De hoge prijzen op dit moment zijn grotendeels het gevolg van de oorlog in Oekraïne, en het einde is nog niet in zicht. Europa, aldus Von der Leyen, moet erop voorbereid zijn dat Poetin de gaskraan nog veel verder dichtdraait dan hij al heeft gedaan. Nu al krijgen twaalf van de 27 EU-lidstaten geen of minder gas. Brussel probeert daarom zoveel mogelijk contracten elders te sluiten - door gezamenlijke inkoop, net als eerder met de coronavaccins beslissen lidstaten zelf of ze meedoen - en dat loopt goed.
Contracten
Met Amerika zijn al contracten gesloten voor 15 miljard kubieke meter extra dit jaar en 50 miljard in de jaren daarna, Noorwegen (plus 15 procent), Azerbeidzjan (plus 90 procent) en tal van andere landen leveren ook extra. Wetgeving om de ondergrondse gasopslag voor 1 november voor 80 procent te vullen en de winters erna voor 90 procent, passeerde gisteren het Parlement. Brussel zoekt in totaal vervanging voor 150 miljard kubieke meter Russisch gas, maar ‘we vervangen gas niet enkel door gas’, aldus Von der Leyen. Een deel moet komen van energiebesparing; de grote mep uiteindelijk van de overstap op zon, wind en andere duurzame bronnen.
Voor de Europese vakbondskoepel Etuc gaat het allemaal niet snel genoeg. ,,Rond 9,5 miljoen werkenden konden hun energierekening eerder al niet betalen. Terwijl de energiebedrijven recordwinsten incasseren heeft de oorlog er nog miljoenen meer in energie-armoede gestort.” Etuc wil maximumprijzen (waarover onder de EU-lidstaten nog geen overeenstemming bestaat) en een aparte top over de energieprijzen met werkgevers en werknemers.
Bekijk hier onze video’s over de stijgende gasprijzen:
Praat mee
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen respectvolle reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een gesprek willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
KLM lost laatste deel lening Nederlandse staat af
Luchtvaartmaatschappij KLM heeft de lening die het eerder kreeg van de Nederlandse staat om door de coronacrisis te komen volledig afgelost. De maatschappij maakte bekend het laatste deel van 277 miljoen euro naar Den Haag te hebben overgemaakt. -
Koken & Eten
Zo maak je de perfecte nasi goreng
Er is geen standaardrecept voor nasi goreng. Maar houd je aan deze basisregels van Maureen Tan, auteur van de Bijbel van de Indonesische keuken, en je gebakken rijst kan niet mislukken. En heb je een restje rijst in de koelkast, dan ben je helemaal snel klaar. -
Met tropisch weer op komst, stijgt vraag naar zwembadjes en ventilatoren
Nederlanders bereiden zich volop voor op de verwachte zomerse temperaturen van volgende week. Winkelketens Hema, Blokker en Action merken nu veel meer vraag naar producten als opblaaszwembaden, ventilatoren en mobiele airco’s dan tijdens eerdere weken. Hema verkoopt nu ongeveer twee keer meer ventilatoren dan vorige week. -
PREMIUM
Rugspecialist legt uit waar je op moet letten als je het matras vervangt
Een goed matras kan rugpijn niet oplossen, maar wel verlichten, zegt dokter Mahieu, rugspecialist uit België. Hij vertelt waar je op moet letten bij de aankoop van een nieuw matras. -
PREMIUM
Russen vechten met chips van NXP: onderdelen Eindhovense chipmaker in zelfmoorddrones en kruisraketten
Russische kamikaze-drones en kruisraketten die worden ingezet in de strijd in Oekraïne, zijn uitgerust met chips van NXP. Onderzoekers legden bloot hoe het Eindhovense chipbedrijf een belangrijke rol speelt in Russische wapensystemen.
-
PREMIUM
Liever geen kunstmest meer, maar kunnen we wel zonder?
Voor de productie van kunstmest is veel energie nodig. Kunstmest is daardoor slecht voor het klimaat, en op dit moment ook nog eens schreeuwend duur. Is het mogelijk om ons voedsel te verbouwen zonder kunstmest? -
We moeten meer bewegen
Waarom het helemaal niet erg is om je tijdens je vakantie te laten gaan
We moeten meer bewegen. Hoe vind je de sport die het best bij je past? Gezondheidsjournalist Tijn Elferink en gedragswetenschapper Johnny Buivenga gaan op zoek naar de voor- en nadelen van verschillende sporten. In deel 20: met deze tips van Arie Boomsma kom je je vakantie leuk en actief door. -
Brussel rekent op flinke stijging inflatie Nederland: 9,4 procent
De gemiddelde inflatie in Nederland komt dit jaar uit op 9,4 procent, verwacht de Europese Commissie. In mei raamde Brussel het inflatiepercentage nog op 7,4 procent. Het percentage is ook hoger dan het verwachte gemiddelde voor de negentien eurolanden van 7,6 procent. Dat schatte ze twee maanden geleden nog op 6,1 procent.
2 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerT. Reinerink
Bernold Kort