Canadees Ben Smith wordt nieuwe baas Air France-KLM
De Canadese Ben Smith wordt de nieuwe baas van Air France-KLM. Dat heeft het bedrijf zojuist bekendgemaakt.
Smith wordt uiterlijk per 30 september de nieuwe bestuursvoorzitter van Air France-KLM. Geruchten over Smith als opvolger van de in mei opgestapte Jean-Marc Janaillac deden al langer de ronde.
Smith rest onder meer de zware taak om een loongeschil met piloten van Air France de wereld uit te helpen. Eerder dit jaar voerden de vliegers meermaals acties in hun roep om meer salaris. Dit kostte het bedrijf honderden miljoenen euro's.
Onpartijdig
Een aantal vakbonden, waaronder de Franse pilotenvakbond SNPL, de belangrijkste vertegenwoordiger van Air Francepiloten, laat weten fel gekant te zijn tegen de benoeming van de Canadees. De bond pleitte recent nog voor tussenkomst van de Franse president Emmanuel Macron, opdat de kandidaten een 'onpartijdige behandeling' zouden krijgen.
Het conflict met de Franse piloten bezegelde eerder het lot van Smiths voorganger Jean-Marc Janaillac. In afwachting van de benoeming van de nieuwe baas schortten de vliegers verdere stakingen op. Franse vakbonden zouden ook verdere wijzigingen in het management bij de luchtvaartcombinatie hebben geëist.
Air Canada
Smith heeft in elk geval ruime ervaring met onderhandelingen met vakbonden bij Air Canada. Hij ging voorop in de gesprekken met zowel piloten als het cabinepersoneel en sloot daar in 2015 nieuwe cao's voor de duur van tien jaar.
Volgens niet-uitvoerend voorzitter Anne-Marie Couderc van Air France-KLM is de aanstelling van Smith uitstekend nieuws voor het concern. Ze prijst onder meer de vernieuwende leiderschapskwaliteiten van Smith. Ook wees ze op zijn staat van dienst bij Air Canada.
KLM-baas Pieter Elbers is eveneens blij met de benoeming van Ben Smith. Volgens de Nederlander, die zelf in het geruchtencircuit ook werd genoemd als kandidaat om Jean-Marc Janaillac op te volgen, is het goed dat er nu duidelijkheid is. Elbers kijkt vol vertrouwen uit naar de samenwerking met de Canadees. Hij benadrukt dat er de nodige uitdagingen liggen voor Air France-KLM in de toekomst om samen met Smith op te pakken.
Kans
Smith zelf zegt blij te zijn met de geboden kans. Hij is zich bewust van de zware concurrentie waar Air France-KLM mee te maken heeft in de Europese luchtvaartindustrie. Ook zegt hij zijn best te zullen doen om het vertrouwen te winnen van alle belanghebbenden.
Smith gaat naar verluidt 3,3 miljoen euro per jaar verdienen. Daarmee valt zijn salaris een vijfde hoger uit dan zijn loon bij Air Canada. Ook is het salaris aanzienlijk hoger in vergelijking met zijn voorganger Janaillac.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
met video
Opnieuw honderden Nederlandse miljoenen naar luchtvaartconcern Air France-KLM
Nederland steekt opnieuw geld in luchtvaartgroep Air France-KLM. De staat wil zo zijn belang van 9,3 procent in de groep op peil houden. De staat betaalt 220 miljoen euro mee aan een kapitaalinjectie van in totaal 2,2 miljard euro. -
Aandeelhouders Philips stemmen tegen bonussen directie
De aandeelhouders van Philips hebben hun ongenoegen geuit over het beleid van het medisch technologiebedrijf door een bonusvoorstel voor de directie weg te stemmen. -
Huren in sociale sector gemiddeld met 2 procent omhoog
Woningcorporaties verhogen de huren van woningen in de sociale sector vanaf 1 juli gemiddeld met 2 procent. Bij ruim de helft van de woningen (63 procent) blijft die stijging onder de toegestane grens van 2,3 procent, meldt de koepelorganisatie voor woningcorporaties Aedes. -
VRAAG & ANTWOORD
‘Mag je autorijden met een koptelefoon op?’
‘Ik zie steeds meer mensen met een koptelefoon op achter het stuur van hun auto zitten’, schrijft lezer Hendrik de Groot in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ‘Ik heb het idee dat deze mensen de geluiden van buitenaf missen en daardoor niet goed kunnen reageren bij noodsituaties. Is dit niet verboden?’ -
De zin en onzin van een digitaal notitieblok
Ze duiken steeds vaker op, digitale notitieblokken: tablets puur om aantekeningen op te maken. Waarom kan dit handiger zijn dan pen en papier?
-
PREMIUM
De rentes gaan weer omhoog, wat betekent dat voor ons spaargeld?
De tijd van negatieve rentes lijkt voorbij. Wereldwijd moet weer betaald worden voor geleend geld. Wie profiteert daarvan en wie betaalt de rekening? Vier vragen over de stijgende rente. -
Krapte arbeidsmarkt is grootste barrière voor ondernemend Nederland
De huidige krapte op de arbeidsmarkt is voor Nederlandse ondernemers de grootste rem op de bedrijfsvoering. Ook worden ze geplaagd door tekorten aan materialen en productiemiddelen en door ruimtegebrek. Het Centraal Bureau voor de Statistiek peilde samen met de Kamer van Koophandel, het Economisch Instituut voor de Bouw en werkgeversverenigingen MKB-Nederland en VNO-NCW de stemming van het niet-financiële bedrijfsleven. Een derde van de ondernemers zegt met personeelstekorten te kampen. Uit de meting kwam niettemin naar voren dat het ondernemersvertrouwen toeneemt. -
Veel failliete bedrijven ontvingen eind 2021 nog coronasteun
Een aanzienlijk deel van de bedrijven die in de eerste drie maanden van 2022 failliet gingen, ontving daarvoor nog coronasteun. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werd 44 procent van de faillissementen in het voorbije kwartaal uitgesproken bij een bedrijf dat in de tweede helft van 2021 financiële steun kreeg vanwege de coronapandemie.