Het ultraviolette licht in een EUV-machine, waarmee microprocessoren en geheugenchips worden geproduceerd.
Volledig scherm
Het ultraviolette licht in een EUV-machine, waarmee microprocessoren en geheugenchips worden geproduceerd. © VIA REUTERS

China: Relatie met Nederland in gevaar door verbod op export chipmachines ASML

De relatie tussen Nederland en China loopt gevaar als het kabinet de export van een chipmachine van ASML naar China blijft blokkeren uit politieke redenen. Het land ziet het exportverbod als ‘zwichten voor Amerikaanse druk’, aldus de Chinese ambassadeur.

Medewerkers van ASML bezig met de installatie van een EUV-machine in Veldhoven.
Volledig scherm
Medewerkers van ASML bezig met de installatie van een EUV-machine in Veldhoven. © VIA REUTERS

Vorige week verklaarden ingewijden dat de levering van ASML, die gaat om zogenaamde EUV-machines waarmee snelle processoren en geheugenchips worden gemaakt, besproken is bij een bezoek van premier Rutte aan het Witte Huis afgelopen zomer. Rutte zou daar een Amerikaans rapport hebben ingezien over de risico’s van zulke technologie in Chinese handen.

Nederland gaf ASML in 2018 een exportvergunning voor de hoogwaardige en peperdure apparatuur naar China, maar verlengde die vorig jaar niet. De uitvoer van de machines zou, aldus de bronnen, door Nederland zijn opgeschort na druk van de Amerikanen. EUV-machines vallen onder het Wassenaar Arrangement, een verdrag dat de export van wapens en technologie naar risicolanden beperkt. 

Druk van Amerikanen

Een EUV machine, een bestaande immersie machine en links een Yieldstar meetmachine van ASML.
Volledig scherm
Een EUV machine, een bestaande immersie machine en links een Yieldstar meetmachine van ASML. © ASML

,,Deze blokkade heeft veel aandacht getrokken in China, omdat dit een typisch voorbeeld lijkt van het politiseren van een handelsrelatie”, zeg de Chinese ambassadeur in Nederland, Xu Hong, in het Financieel Dagblad. ,,We zouden niet willen zien dat Nederland zwicht voor de politieke druk van de Amerikanen. Mocht dat wel gebeuren dan zal dat de relatie tussen onze landen uiteraard negatief beïnvloeden.”

De ambassadeur noemt de beschuldiging van de Amerikanen dat er veiligheidsrisico's zijn gemoeid met de export van ASML-technologie naar China volledig ongegrond. ,,China misbruikt nooit bedrijven om buitenlandse inlichtingen te verzamelen. Niettemin moeten wij constateren dat de Amerikanen overal in Europa twijfel zaaien over de bedoelingen van China.”

Ambitieuze Chinezen

Een woordvoerder van premier Rutte wilde vorige week geen commentaar geven op de zaak, die zou draaien om een verbod op de levering van een 120 miljoen euro kostende EUV-machine door ASML aan China. Ook het Witte Huis deed er het zwijgen toe. De angst voor de opkomst van China als technologisch land lijkt ingegeven door de grote mogelijkheden die China heeft, met als schrikbeeld de mobiele communicatie via 5G.

Een koppositie van China op het gebied van 5G-technologie is een schrikbeeld voor de Amerikanen.
Volledig scherm
Een koppositie van China op het gebied van 5G-technologie is een schrikbeeld voor de Amerikanen. © EPA

Een ambitieus plan van de Chinezen, ‘Made in China 2025' geheten, voorziet in een toekomst waarin het land niet alleen technologie assembleert voor buitenlandse bedrijven, maar ook zelfs de chips voor die producten maakt. Daarmee zou China een technologische koploper in de wereld worden. Om dat doel te bereiken, heeft het land onder meer de hulp van ASML uit Nederland nodig. Amerika ziet dat helemaal niet zitten. 

Het hoofdkantoor van ASML in Eindhoven.
Volledig scherm
Het hoofdkantoor van ASML in Eindhoven. © REUTERS