Claim bij banken dreigt: 'Huizenbezitter de dupe van te hoge risico-opslag'
Mogelijk tienduizenden huizenbezitters zijn gedupeerd doordat ze jarenlang onterecht teveel risico-opslag op de rente hebben betaald aan hun bank. Stichting Woekerrente wil compensatie voor deze klanten, en dreigt met procedures.
Diverse banken zouden deze klanten risico-opslag hebben laten betalen, terwijl het specifieke risico waarop die opslag gebaseerd was, al lang niet meer bestond. De claimstichting heeft haar pijlen gericht op Delta Lloyd, ING, Obvion, SNS en Achmea. De stichting dreigt deze partijen met procedures en wordt daarin gesteund door de Consumentenbond en Vereniging Eigen Huis (VEH).
Geldverstrekkers hanteren een hogere rente als de huizenkoper meer leent dan de waarde van de woning. Alleen: die opslag wordt lang niet altijd teruggedraaid als de woningwaarde eenmaal hoger is dan het hypotheekbedrag. Dat zou volgens de Stichting Woekerrente wel moeten. De stichting baseert zich bij zijn claim op onderzoek van VEH. Daaruit blijkt dat onder andere deze vijf banken hun klanten bij verlenging van de renteperiode een onnodige risico-opslag kunnen rekenen.
Een hogere of lagere risicoklasse kan tot 0,5 procent schelen aan hypotheekrente. Bij een aflossingsvrije hypotheek van bijvoorbeeld 300.000 euro, waarbij de rente nog veertien jaar vaststaat, kan dat zomaar 21.000 euro schelen.
Spaarhypotheek
Sommige geldverstrekkers zijn zorgvuldig bij het berekenen van een nieuwe rente en rekenen geen risico-opslag als daartoe geen aanleiding is
Dit probleem speelt specifiek bij klanten met een spaarhypotheek die buiten de NHG valt. Bij een spaarhypotheek stort de klant een vast bedrag in een spaarpotje. Omdat tegenover de hypotheeklening een spaarbedrag komt, daalt het hypotheekrisico vanzelf.
Als de huizenbezitter al het nodige heeft afgelost of de waarde van de woning is gestegen, kan de huiseigenaar in een lagere risicoklasse thuishoren. Dat zou dan moeten resulteren in een lagere rente.
Echter: een deel van de hypotheekverstrekkers doet dit alleen op verzoek van de woningeigenaar zelf. En bij een aantal aanbieders zijn aanpassingen tijdens de rentevaste periode helemaal niet mogelijk. Hoewel onder andere Obvion zijn beleid inmiddels heeft aangepast, vindt de stichting dat klanten van deze vijf banken met terugwerkende kracht hun te veel betaalde opslagen teruggestort moeten krijgen.
Automatisch aanpassen
Vereniging Eigen Huis en Consumentenbond voeren al jaren een strijd tegen renteopslagen. Zij vinden dat de banken de rente automatisch moeten aanpassen als de hypotheekschuld in een lagere risicoklasse valt. Niet alleen bij het aflopen van de rentevaste periode, maar óók tussentijds.
,,Sommige geldverstrekkers zijn zorgvuldig bij het berekenen van een nieuwe rente en rekenen geen risico-opslag als daartoe geen aanleiding is. Dus waarom doet de ene bank dit wel en de andere niet?” aldus voorzitter Lucia Melcherts van Stichting Woekerrente.
Als de banken niet op korte termijn over de brug komen met een oplossing, zal de stichting een juridische zaak starten. De twee consumentenorganisaties geven hun steun aan de actie van de Stichting Woekerrente.
Huiseigenaren die denken gedupeerd te zijn, kunnen een stappenplan doorlopen op de site van de Stichting Woekerrente. Wie zich inschrijft bij de stichting, betaalt geen inschrijfgeld. Wél wordt in geval van succes achteraf 20 procent gevraagd van de ontvangen compensatie. Voor leden van de Consumentenbond en Vereniging Eigen Huis is dat 15 procent.
Niet altijd gunstig
een lagere risicoklasse, en daarmee een lagere rente, is niet per definitie in alle klantsituaties voordelig
Delta Lloyd laat in een reactie weten bij het berekenen van de rente van een spaarhypotheek geen rekening te houden met de opgebouwde waarde van de spaarverzekering of spaarrekening ‘omdat dit niet voor alle klanten gunstig is’. ,,De rente van de opbouwproducten is namelijk gekoppeld aan de hypotheekrente, waardoor ook de rentevergoeding op de opgebouwde waarde lager wordt bij een lagere hypotheekrente. Dit kan in sommige gevallen leiden tot hogere maandlasten”, aldus een zegsvrouw.
ING-klanten die tussentijds voor een lagere risicoklasse in aanmerking komen, kunnen een verzoek doen voor aanpassing van de bijbehorende rente. De bank wil de komende maanden klanten daar actiever over informeren, zo laat een zegsvrouw weten. Zij benadrukt net als Delta Lloyd: een lagere risicoklasse, en daarmee een lagere rente, is niet per definitie in alle klantsituaties voordelig. ,,Daarom is het belangrijk om dit op individueel niveau te beoordelen.”
SNS laat weten de rente wel degelijk automatisch aan te passen bij renteherziening en tussentijds op verzoek van de klant. De geldverstrekker is niet van plan om eventueel te veel betaalde hypotheekrente terug te betalen aan de klant. Volgens Achmea speelt dit alleen bij het onderdeel Woonfonds en dat was niet in de gelegenheid te reageren. Ook Obvion wilde niet reageren.
Consumentenprogramma Kassa besteedt vanavond ook aandacht aan het onderwerp.
Wat is een renteopslag?
Banken dekken het risico af dat een huizenbezitter zijn hypothecaire lening niet of slechts gedeeltelijk kan terugbetalen. Dat doen ze via een opslag op de basisrente. Die opslag hangt af van de risicoklasse waar je in valt. Heb je een hypotheek afgesloten voor het volledige aankoopbedrag van de woning? Dan val je meestal in de hoogste risicoklasse. De klasse hangt af van de verhouding tussen de hoogte van de hypotheekschuld en de waarde van de woning. Deze verhouding wijzigt als je meer aflost en/of de woning in waarde stijgt. Het zou kunnen dat de huizenbezitter dan in een gunstiger risicoklasse valt en minder rente zou hoeven te betalen. Banken hebben de vrijheid om zelf te bepalen welke en hoeveel risicoklassen ze hanteren. Bij hypotheken met NHG is er geen sprake van renteopslagen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Miljardenwinst voor Shell dankzij hoge pompprijzen
Olie- en gasconcern Shell heeft in het tweede kwartaal opnieuw goede zaken gedaan. Het Britse bedrijf boekte een nettowinst van 18 miljard dollar, omgerekend 17,6 miljard euro. -
PREMIUM
Altijd maar reizen voor je werk, is dat nou wel zo leuk? ‘Moest wel eens een verjaardag van mijn kind missen’
Elke dag na je werk naar huis, dat is niet voor iedereen de realiteit. Deze drie Nederlanders waren soms vaker onderweg dan thuis. Hoe is het om veel te reizen voor je baan en hoe gaat het thuisfront daarmee om? -
Tachtig procent van de Europese automobilisten kent dit waarschuwingssymbool niet
Waarschuwingssymbolen in de auto die aangeven dat er iets mis is, kunnen in de loop van de tijd veranderen, vooral wanneer de techniek aan boord verandert. De opkomst van hybrides en elektrische auto's kan voor een hoop verwarring zorgen. -
Zo deel je zo min mogelijk persoonlijke data met Facebook
Steeds meer mensen maken zich zorgen over wat Facebook met hun persoonlijke data doet. Met onderstaande tips hou je zoveel mogelijk informatie privé. -
PREMIUM
Russen kiezen Istanbul als toevluchtsoord en helpen Turkse cafés overleven
Je weet dat je aan een echt Turks ontbijt zit als er een tafel bij aangeschoven moet wordt omdat het niet op één tafel past. En als je elke minuut een straatkat bij je bord vandaan moet duwen.
-
PREMIUMColumn
Levenslessen van een dakloze directeur op een bankje in het park
Anne-Marije Buckens (34) heeft ruim tien jaar een bedrijf waarmee ze 50-plussers aan werk helpt. Ze schrijft over de mensen die ze ontmoette en aan werk heeft geholpen. -
PREMIUMColumn
Er rust een taboe op werk doen onder je niveau. En ach, wat is niveau nou eigenlijk?
Anne-Marije Buckens (34) heeft ruim tien jaar een bedrijf waarmee ze 50-plussers aan werk helpt. Ze schrijft over de mensen die ze ontmoette en aan werk heeft geholpen. -
Negen op de tien werkenden maken zich zorgen over de hoge inflatie, maar slechts een kwart heeft een plan
Negen op de tien werkenden maken zich zorgen over de hoge inflatie. En maar een kwart van de mensen heeft een plan om de hoge inflatie het hoofd te bieden.