Volledig scherm
Computer- en printerfabrikant HP gaat grootscheeps reorganiseren. Dat betekent dat tot 9000 banen bij het bedrijf verdwijnen. © AP

Computer- en printerreus HP schrapt 9000 banen

De Amerikaanse computer- en printerfabrikant HP heeft donderdag een groot herstructureringsplan aangekondigd. Een van de maatregelen in het plan, dat van HP een meer digitaal en servicegericht bedrijf moet maken, is het wereldwijd schrappen van tot 9.000 van de 55.000 banen.

Het banenverlies van 7.000 tot 9.000 zal worden gespreid over drie jaar en zal onder meer vrijwillige pensionering en prepensionering omvatten, zegt HP in een verklaring.

Het herstructureringsplan, gepresenteerd door Enrique Lores, de nieuwe CEO die op 1 november de leiding van het bedrijf overneemt, moet HP in staat stellen zich aan te passen aan de nieuwe consumptiepatronen van de klanten. Dat heeft vooral betrekking op het gebied van inktpatronen, die lang de echte geldmachine van het bedrijf zijn geweest.

HP wil zich meer richten op services. Zo wil het printers voor lage prijzen verkopen; in ruil daarvoor moet de consument zich verbinden om inktpatronen bij HP te blijven aankopen.

Het bedrijf schat dat het met deze herstructurering in staat zal zijn om een miljard dollar per jaar te besparen vanaf het fiscale jaar 2022. 

  1. Nederlands bedrijfsleven financierde jarenlang klimaatscepticus
    Update

    Nederlands bedrijfsle­ven financier­de jarenlang klimaats­cep­ti­cus

    De Nederlandse klimaatscepticus Frits Böttcher, mede-oprichter van de Club van Rome, ontving tussen 1989 en 1998 meer dan een miljoen gulden van Shell en andere (Nederlandse) multinationals. Het doel: twijfel zaaien over klimaatverandering en de rol van de mens daarin. Dat schrijven onderzoeksplatform Follow the Money en de Volkskrant op basis van het nagelaten archief van de chemieprofessor die in 2008 overleed.