CPB: sterk derde kwartaal zorgt voor minder sterke krimp economie
De economie krimpt dit jaar iets minder hard dan verwacht en zal uitkomen op 4,2 procent. Dat komt door het onverwachts sterkere herstel in het derde kwartaal. Maar, zo voorspelt het CPB, volgend jaar zal de economie iets minder hard groeien door de tweede coronagolf.
Delen per e-mail
De krimp van dit jaar wordt in 2021 voor een flink deel weer goedgemaakt: de economie groeit dan met bijna drie procent. Dat is de voorspelling van het Centraal Planbureau (CPB), ervan uitgaande dat Nederland en andere Europese landen het coronavirus in de eerste helft van volgend jaar onder controle hebben.
De nieuwe raming van het Centraal Planbureau (CPB) is iets positiever dan tijdens de vorige berekening rond Prinsjesdag, toen nog uit werd gegaan van 5,1 procent krimp. Maar tegenover de mindere krimp dit jaar staat ook een trager herstel volgend jaar. Het CPB denkt nu dat de economie in 2021 met 2,8 procent groeit, tegen een eerder geraamde 3,2 procent. De werkloosheid loopt volgend jaar op tot boven de 6 procent. Vooral jongeren, werknemers met een flexibel arbeidscontract en zzp’ers worden geraakt.
,,De tweede coronagolf leidt niet tot een wezenlijk ander economisch beeld voor 2021", licht CPB-directeur Pieter Harskamp toe. Hij erkent dat bepaalde sectoren, zoals de horeca, de cultuursector en het toerisme opnieuw zwaar getroffen zijn door nieuwe maatregelen, maar stelt ook dat het steunbeleid van de overheid daarop inspeelt. Gelet op de algemene economische ontwikkelingen is het volgens Harskamp gerechtvaardigd om de coronasteun af te bouwen, zoals de bedoeling was. Wel kunnen er andere redenen zijn om getroffen sectoren ‘tijdelijk en gericht’ tegemoet te komen, zegt hij.
Start-stop-scenario
De ontwikkeling van de pandemie is zeer bepalend voor de vooruitzichten op herstel, schrijft het CPB. Daarom is ook gekeken naar een ‘start-stop-scenario’, waarin nieuwe coronagolven volgen en vaccins onvoldoende beschikbaar of werkzaam zijn. In zo’n scenario krimpt de economie in 2021 met een kleine één procent en loopt de werkloosheid op tot meer dan acht procent eind 2021.
De toename van de koopkracht zal hoe dan ook minder zijn. De cao-lonen stijgen minder hard: van 2,5 procent in 2020 naar 1,4 procent in 2021. Door lastenverlichting is toch nog sprake van een koopkrachtstijging, van 1,0 procent, al is die lager dan de 2,2 procent in 2020. In deze koopkrachtcijfers is niet meegenomen dat ontslagen en weggevallen omzet van zelfstandigen voor een groot aantal mensen een sterk inkomensverlies veroorzaken en dat de overheid een deel van de loonkosten heeft overgenomen.
Geen lockdown
Overigens ook zonder lockdown zouden consumenten minder geld hebben uitgegeven, stelt de belangrijke adviseur van het kabinet. De infectiegraad zonder beperkende maatregelen zou langer hoog liggen en daardoor zouden consumenten uit angst voor het virus geen risico’s willen nemen en minder naar restaurants, winkels en evenementen gaan. Na het uitbreken van de coronacrisis is de consumptie van Nederlandse huishoudens sterk gedaald. Zo verschilde het uitgavenpatroon in april tijdens de lockdown zo’n zeventien procent met dat van een jaar eerder. Ook na het opheffen van de maatregelen bleven de consumentenbestedingen zes procent achter bij normaal, gedreven door de vrees voor besmettingen.
Het CPB wijst ook naar een onderzoek in de Verenigde Staten, waar de aanpak van corona per staat anders is. Het effect van een hogere besmettingsgraad op de consumptie was daarbij veel groter dan het effect van een lockdown. Dat wekt de suggestie dat consumenten bij hoge besmettingsgraden wel twee keer nadenken alvorens vrienden, familie of een kroeg te bezoeken. ,,Het leert ons dat economisch gedrag mede gedreven kan worden door zorgen om gezondheid”, aldus het CPB.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Waarvan Akte Huwelijk kan niet doorgaan vanwege ‘ongeldige’ geboorteakte
Waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk, opgetekend door journalist Johan Nebbeling in ons katern ZO. Deze week brengt de geldigheid van een geboorteakte mogelijk een huwelijk in gevaar. -
PREMIUM
Hoogleraar: ‘Huidige maatregelen zijn economisch extreem schadelijk’
De verlenging van de lockdown die premier Rutte deze week aankondigde, brengt de economie nog grotere schade toe, terwijl de effecten verwaarloosbaar zijn. Volgens hoogleraar economie Bas Jacobs is het tijd voor een nieuwe aanpak. ,,Het instrument van de lockdown is bot geworden.” -
PREMIUM
Barcelona / video Spanje in Europa zwaarst getroffen door pandemie: ‘Toeristen zorgden voor leven hier op straat’
Hoe diep de coronapandemie erin hakt, verschilt sterk per stad, provincie of land. Spanje is economisch het zwaarst getroffen van alle EU-landen, vooral omdat het toerisme is weggevaagd. Dat is goed te zien rond de Sagrada Familia, een van Barcelona's grootste trekpleisters. -
Bouwmarkten dicht op tweede kerstdag: ‘We gunnen personeel rust’
Alle winkels van Gamma en Karwei blijven dicht op tweede kerstdag. De directie van de bouwmarkten doet dit naar eigen zeggen om het personeel rust te gunnen. -
‘China passeert in 2028 de VS als grootste economie ter wereld’
China zal de Verenigde Staten in 2028 inhalen om de grootste economie ter wereld te worden. Dat is vijf jaar eerder dan aanvankelijk werd geraamd.
-
PREMIUM
Schipholtopman Dick Benschop: ‘Juist nu moet Lelystad Airport ervan komen’
Dieprood kleurt Schiphol in de coronacrisis. Toch biedt de neergang volgens Schipholtopman Dick Benschop ook een uitgelezen kans om fouten uit het recente verleden te herstellen. Maar dan wel met Lelystad Airport en een doorgetrokken Noord/Zuidlijn. -
2,6 miljard euro aan crisisnoodhulp wordt naar verwachting niet meer terugbetaald
De Nederlandse overheid heeft de afgelopen maanden voor bijna 63 miljard euro aan garanties en leningen verstrekt om de economie door de coronacrisis te helpen. Daarvan wordt naar verwachting 2,6 miljard euro niet meer terugbetaald, aldus de Algemene Rekenkamer. -
Grote pensioenfondsen hoeven pensioenen niet te verlagen
De grote pensioenfondsen ABP en PFZW hoeven hun pensioenen dit jaar niet te verlagen. Beide fondsen hebben volgens de eerste berekeningen een dekkingsgraad die hoger is dan de vereiste 90 procent. Bij ambtenaren- en lerarenfonds ABP was dit ruim 92 procent, bij zorgfonds PFZW ruim 91 procent.